NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Νέο κύμα πρωταθλητών νεοφυών επιχειρήσεων, με χρηματοδοτήσεις 363 εκατ. ευρώ

Νέο κύμα πρωταθλητών νεοφυών επιχειρήσεων, με χρηματοδοτήσεις 363 εκατ. ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέλεξε 65 καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ για να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 363 εκατ. ευρώ για ρηξικέλευθες καινοτομίες.

Κάθε εταιρεία θα λάβει έναν συνδυασμό επιχορηγήσεων και επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 17 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη και την επέκταση των πρωτοποριακών καινοτομιών της στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των ψηφιακών τεχνολογιών, της ενέργειας, της βιοτεχνολογίας, του διαστήματος και άλλους. Πρόκειται για την πρώτη δέσμη εταιρειών που θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του πλήρως ανεπτυγμένου μέσου Accelerator του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ).

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Το μέσο Accelerator του ΕΣΚ είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μέσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Στηρίζει την ανάπτυξη καινοτομιών κορυφαίας κατηγορίας, προσελκύοντας επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, και προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών για να υποστηριχθεί η επέκτασή τους. Με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας στοχεύουμε να φέρουμε την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, επενδύοντας σε νέες λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της υγείας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.»

Οι εταιρείες επιλέχθηκαν με βάση μια νέα διαδικασία δύο σταδίων, η οποία καθιερώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Οι αιτήσεις αξιολογούνται αυστηρά από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, και ακολουθεί συνέντευξη με κριτική επιτροπή έμπειρων επενδυτών και επιχειρηματιών. Μεταξύ των επιλεγμένων εταιρειών συγκαταλέγονται οι εξής:

  • η ολλανδική Sensius BV, που ανέπτυξε ένα σύστημα θερμοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου της κεφαλής και του αυχένα χωρίς αρνητικές ανεπιθύμητες συνέπειες·
  • η γαλλική Alice & Bob, που επινόησε έναν νέο τύπο αυτοδιόρθωσης κβαντικού υλισμικού για την κατασκευή των πρώτων εμπορικών κβαντικών υπολογιστών στον κόσμο με ανοχή σε σφάλματα·
  • η λιθουανική UAB INOVATYVI MEDICINA, που ανέπτυξε ένα έξυπνο, αισθητηριακό, τηλεχειριζόμενο ρομποτικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει την εκτέλεση ενδοαγγειακής διαδικασίας χωρίς έκθεση σε επιβλαβείς ακτίνες Χ·
  • η νορβηγική Bluegrove AS, η οποία εισήγαγε την πλέον προηγμένη λύση παρακολούθησης και πρόβλεψης της καλής διαβίωσης του σολομού με σκοπό τη φροντίδα για την καλή διαβίωση των ψαριών.

Οι 65 επιτυχημένες εταιρείες είναι εγκατεστημένες σε 16 χώρες. Η ζήτηση για χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω του νέου Ταμείου του ΕΣΚ ήταν ιδιαίτερα υψηλή: 60 από τις 65 εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι 227 εκατ. ευρώ επί συνόλου 363 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχουν τη μορφή επενδυτικής συνιστώσας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr