NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Το βάρος του Σινικού Τείχους θα φτάσει το «βουνό» ηλεκτρονικών αποβλήτων

Το βάρος του Σινικού Τείχους θα φτάσει το «βουνό» ηλεκτρονικών αποβλήτων

Η ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται κάθε χρόνο αυξάνεται ραγδαία, με εκατομμύρια τόνους υλικών που σπάνια ανακυκλώνονται και συνήθως αποτεφρώνονται ή αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Μόνο φέτος, το παγκόσμιο «βουνό» αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού θα ανέρχεται σε περίπου 57,4 εκατομμύρια τόνους - μεγαλύτερο από το βάρος του Σινικού Τείχους της Κίνας, του βαρύτερου τεχνητού αντικειμένου της Γης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε με αφορμή την E-Waste Day 2021, με ειδικούς και οργανισμούς να καλούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις προσπάθειες επισκευής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρονικών προϊόντων.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι τεράστιες ποσότητες ηλεκτρονικών απορριμμάτων πρέπει να θεωρηθούν ως πόροι από μόνοι τους, με ευκαιρίες «ανάκτησης μιας περιουσίας σε πολύτιμα υλικά και μείωσης της ανάγκης για νέους πόρους».

Επιπλέον, κάθε τόνος ηλεκτρονικών αποβλήτων που δεν ανακυκλώνεται έχει αποτύπωμα άνθρακα δύο τόνων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Επισημαίνοντας την κλίμακα του προβλήματος, η ομάδα του Waste Electronic and Electrical Equipment (WEEE) Forum, είπε ότι μεταξύ 2014 και 2019 υπήρξε άλμα 21% στα επίπεδα των ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται και ότι ο κόσμος βρίσκεται σε πορεία 74 εκατ. τόνων ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως έως το 2030.

Οι ίδιοι αποδίδουν το πρόβλημα στα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ηλεκτρονικών ειδών -τα οποία αυξάνονται κατά 3% ετησίως- και στον μικρότερο κύκλο ζωής των προϊόντων και τις περιορισμένες επιλογές επισκευής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr