NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ποια μάχη θέλουν να κερδίσουν οι ασφαλιστές στην Ελλάδα; Το κόστος τρομάζει

Ποια μάχη θέλουν να κερδίσουν οι ασφαλιστές στην Ελλάδα; Το κόστος τρομάζει

Έγινε η νέα θρησκεία η διάσωση του περιβάλλοντος. Λίγο μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, το 2012 και μέχρι το 2017 οι μεγάλες καμπάνιες στην Ευρώπη είχαν επίκεντρο την διάσωση της Ευρώπης από την υπερθέρμανση του περιβάλλοντος. Οι οικολόγοι και οι ερευνητές «άνθισαν». Ήταν τότε που δημοσιεύονταν οι επιστημονικές έρευνες η μία μετά την άλλη, επανατοποθετώντας τις μεθόδους παραγωγής ενέργειας στην οικονομία με σκοπό να λύσουν το πρόβλημα.

Ο έλεγχος της υπερθέρμανσης του πλανήτη υποστηρίχτηκε πολιτικά, κοινωνικά και, κατ’ επέκταση, έχοντας την αποδοχή και ανάψει πορτοκαλί από τις κυβερνήσεις, οικονομικά.

Τον χορό άνοιξαν οι (αντ)ασφαλιστικές γυρίζοντας την κάνουλα αντίθετα

Στην μάχη για τη διάσωση του περιβάλλοντος πρωτοστατούν οι μεγάλες (αντ)ασφαλιστικές Και θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου γιατί είναι αυτές που μπορούν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο παραγωγής άνθρακα. Διατείνονται ότι θα παύσουν να ασφαλίζουν εταιρείες που στη βάση της παραγωγικής τους διαδικασίας χρησιμοποιούν προϊόντα άνθρακα. Ήδη έχουν σταματήσει να δίνουν κάποιες ασφαλιστικές καλύψεις με στόχο να στρέψουν τις βιομηχανίες αυτές σε καθαρές μορφές ενέργειας. Σταματούν, επίσης σταδιακά οι (αντ)ασφαλιστικές να επενδύουν σε χρηματιστηριακούς δείκτες που επενδύουν στον άνθρακα. Allianz, Generali, AXA, Lloyds κ.ά. στον αγώνα κατά τον προϊόντων άνθρακα.

Αφθονούν οι παρεμβάσεις πολιτικών και τοπικών αρχόντων - απουσιάζουν οι μηχανισμοί διάσωσης

Οι καταστροφές στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, και ο πρόσφατος «Μπάλλος» στην Ελλάδα, έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και όσα ειπώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για το περιβάλλον με αφορμή την πανδημία.

Κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες την περασμένη Παρασκευή. Μαθητές που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από αίθουσες σχολείου την περασμένη Πέμπτη για να μην πνιγούν. Η Εύβοια και πάλι, λίγο μετά το πέρασμα της «Αθηνάς», σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Κέρκυρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η Ιθάκη, η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη με σωρεία προβλημάτων. Περιστατικό από την άλλη, με ναυαγισμένο λεωφορείο σε υπόγεια γέφυρα με τους επιβάτες να προσπαθούν να διαφύγουν χέρι - χέρι, το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Εν συνεχεία πανομοιότυπες παρεμβάσεις πολιτικών και αρχόντων της τοπικής κοινωνίας, χωρίς ωστόσο σχέδιο που φέρνει σε συνεργασία κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμους, διαχειριστές μηχανισμού πολιτικής προστασίας, (αντ)ασφαλιστικές. Χωρίς κόμματα και αντιπολίτευση να ομονοήσουν, εκπαραθυρώνοντας τις δημοσκοπήσεις που μετρούν τις ψήφους εμπιστοσύνης ως προς το πρόσωπό τους.

Ποια μάχη λοιπόν θέλουν να κερδίσουν οι ασφαλιστές στην Ελλάδα. Τι μπορούν δυστυχώς να ασφαλίσουν με αυτές τις συνθήκες; Ασφαλίζονται εύκολα τα ατάκτως ειρημένα;

Αποσφραγίστηκαν τα λιγνιτωρυχεία στην Ελλάδα - η πράσινη ενέργεια τρομάζει

Τα τιμολόγια φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε, σε σχέση με πέρυσι, 45%. Η ενεργειακή κρίση θα μείνει καιρό μαζί μας και τρομάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης, η ΔΕΗ έβαλε σε λειτουργία τα λιγνιτωρυχεία, ξεκινώντας εξορύξεις για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς παραγωγής ρεύματος.

Το lockdown, γεωπολιτικά, καιρικά φαινόμενα

Για ορισμένους που ταξίδευαν στο εξωτερικό από την Ελλάδα εν μέσω lockdown και διαπραγματεύονταν εμπορικά ήταν γνωστή η επέλαση των αυξήσεων με το άνοιγμα της οικονομίας. Η αυξημένη ζήτηση και η χαμηλή προσφορά αποτελεί ένα από γεγονότα που εξηγεί την έκρηξη τιμών στην ενέργεια. Τα γεωπολιτικά ήρθαν να διογκώσουν τις ανισορροπίες με την Ρωσία να εμφανίζεται συγκαταβατική να ενισχύσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωστόσο να ζητά ως αντάλλαγμα την έγκριση και πιστοποίηση του Nord Stream 2.

Ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών έχουν και τα καιρικά φαινόμενα. Οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τελευταία καταγράφηκε μείωση της ταχύτητας των ανέμων με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά. Τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να είναι απρόοπτα. Αποδείχτηκε δε, ότι τα μοντέλα πρόβλεψης καιρικών φαινομένων δεν είναι επαρκή, καθιστώντας τις πολυπόθητες ΑΠΕ αρκετές φορές ευπαθείς.

Ασφάλιστρα κινδύνου

Θα αποδειχτούν φρούδες οι ελπίδες για τα οφέλη της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και εκτός, αν δεν υλοποιηθούν έργα, όπως νέες υποδομές, νέες διασυνδέσεις, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, διασφάλισης της ομαλότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κυρίως αν δεν ρυθμιστεί και οργανωθεί η αγορά, αλλά και αν δεν οριστούν ασφάλιστρα κινδύνου σε ακραίες διακυμάνσεις.

Πώς μπορούν να υπολογίσουν τον κίνδυνο οι ασφαλιστές και να δώσουν καλύψεις ενέργειας

Κατακλυσμιαίες, όπως και για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, θα είναι οι απώλειες και για τους ασφαλιστές, παρά το γεγονός ότι δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν να ασφαλίσουν ΑΠΕ, αν δεν ενισχυθεί πρώτα η ευστάθεια της αγοράς με νέες παραμέτρους. Ο χορός των δισεκατομμυρίων με την πράσινη ενέργεια και πράσινη οικονομία θα πρέπει να αποκτήσει κανόνες για να είναι προς όλους επωφελής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr