NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Στο 0,18% μόνο του φαινομένου του θερμοκηπίου συνεισφέρει η Ελλάδα

Στο 0,18% μόνο του φαινομένου του θερμοκηπίου συνεισφέρει η Ελλάδα

Πόση ενέργεια ξοδεύει ο μέσος Έλληνας, ποιοι κλάδοι ευνοούν το φαινόμενο των εκπομπών του θερμοκηπίου;

Η χώρα μας δεν συνεισφέρει πάρα πολύ στο φαινόμενο του θερμοκηπίου: μόνο το 0,18% των παγκόσμιων εκπομπών προέρχονται από εδώ. Το 2019, η Ελλάδα απελευθέρωνε 20% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από ό,τι το 1990. Αυτό αποδίδεται κατά ένα μέρος στην οικονομική κρίση 2010 - 2020, κατά δεύτερο στην αύξηση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας σύμφωνα με μελέτη της Διανεόσις.

Κλάδοι της βιομηχανικής παραγωγής και των κατασκευών, ο αγροδιατροφικός τομέας, καθώς και άλλες διεργασίες, εκλύουν υπολογίσιμο ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου που καταλήγουν στην ατμόσφαιρα.

Φέτος δεν φύσηξε, ωστόσο το αιολικό δυναμικό της χώρας δεν θα αλλάξει

Μπορεί φέτος να μην φύσηξε πολύ και η συνεισφορά των ανεμογεννητριών να ήταν μικρότερη, σύμφωνα, ωστόσο με τα σενάρια του IPCC μέχρι την 20ετία του 2046 - 2065 η κατανομή του αιολικού δυναμικού της χώρας μας δεν θα αλλάξει -ειδικά το Αιγαίο Πέλαγος θεωρείται από τις ιδανικές περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα δίκτυα διασύνδεσης που αναπτύσσονται στην περιοχή

Στον ενεργειακό τομέα, η μελέτη τονίζει ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, να αντικατασταθεί σύντομα ο στόλος των επιβατικών αυτοκινήτων, να αντικατασταθούν σταδιακά τα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο στα κτήρια και να επιταχυνθεί η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος.

Πόσα αέρια του θερμοκηπίου εκλύει κάθε κάτοικος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση Ελληνίδα ή ο μέσος Έλληνας εκπέμπει 7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος. Αν είναι να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για τη μείωση των εκλύσεων κατά 55% μέχρι το 2030, θα πρέπει τότε να εκπέμπουμε περίπου 3 τόνους έκαστος ή έκαστη. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αλλαγής θα (πρέπει να) συντελεστεί μέσα από αλλαγές που δεν τις ελέγχουμε. Για παράδειγμα, ένα υπολογίσιμο μέρος των εκλύσεων του καθενός μας (σχεδόν το 10%) προέρχεται από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι -αν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η ενέργεια που καταναλώνουμε προς το "καθαρότερο", οι εκπομπές αυτές θα μειωθούν δραστικά.

Η καύση του λιγνίτη «παίζεται»

Και αυτό είναι κάτι που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα γίνει: η καύση του λιγνίτη θα σταματήσει, το φυσικό αέριο που θα τον αντικαταστήσει εν μέρει εκπέμπει λιγότερα αέρια, ενώ η επέκταση των ΑΠΕ θα μειώσει το πόσο CO2 εκπέμπουμε για να κρατάμε τα φώτα αναμμένα ακόμα περισσότερο.

Το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο έχουν μεγάλη ευθύνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση βενζινοκίνητων ή πετρελαιοκίνητων ΙΧ και τα αεροπορικά ταξίδια ευθύνονται έως και για τις μισές εκπομπές CO2 της καθεμιάς και του καθενός από εμάς. Η χρήση ενός ΙΧ για έναν χρόνο από μια τετραμελή οικογένεια εκλύει περίπου όσο CO2 εκλύει ολόκληρη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού της όλο τον χρόνο.

Ένας πολίτης που ταξιδεύει τέσσερις φορές τον χρόνο Αθήνα - Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής με το αεροπλάνο εκλύει 1,28 τόνους ισοδύναμου CO2 μόνο από αυτό -αν έκανε το ίδιο ταξίδι με τρένο, θα έκλυε μόνο 0,28 τόνους ισοδύναμου CO2.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr