NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

AFF 2021​: Χρήμα, καινοτομία και τεχνολογία «συναντήθηκαν» στη Θεσσαλονίκη

AFF 2021​: Χρήμα, καινοτομία και τεχνολογία «συναντήθηκαν» στη Θεσσαλονίκη

​Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το Alternative Finance Forum 2021 στη Θεσσαλονίκη, τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης - ΚΕΠΑ. Το epixeiro.gr υποστήριξε, ως χορηγός επικοινωνίας, την εκδήλωση, ενώ συμμετείχε και σε συζήτηση σχετικά με το θέμα του «Financial Innovation».

Έχει πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθείς -και να συμμετέχεις- σε ένα διεθνές συνέδριο για ένα τόσο ξεχωριστό θέμα, δηλαδή την καινοτομία γύρω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις χρηματοδοτήσεις. Και λέμε ξεχωριστό γιατί σχετίζεται με εξελίξεις που αφορούν πολλαπλές πτυχές της καθημερινότητας μας, αφού στο επίκεντρο βρίσκεται, με απλά λόγια, οτιδήποτε αφορά στο χρήμα.

Από την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και μικροχρηματοδοτήσειος, τις υπηρεσίες που βασίζονται στο Blockchain, τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών, τις καινοτόμες λύσεις γύρω από την τραπεζική και το crowdfunding, μέχρι τον κοινωνικό αντίκτυπο, την οικονομική ένταξη και τη σχέση της πράσινης ενέργειας με τα κρυπτονομίσματα, ήταν όλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του AFF2021.

Θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος κάτι από όλα εκείνα που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Σίγουρα, όμως, είναι σαφές πως υπάρχει ένας πακτωλός νέων ιδεών και καινοτόμων προϊόντων που είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως θα φέρουν τόσο σημαντικές αλλαγές που, σε μερικά χρόνια από σήμερα, το να πραγματοποιείς τραπεζικές συναλλαγές μέσω του κινητού σου θα είναι κάτι προβλεπόμενο και συνηθισμένο. Το ενδιαφέρον θα είναι σε όλες τις άλλες πτυχές.

Αλλαγή και καινοτομία

aff_2021_2.jpg?mtime=20211018211938#asset:303755

Εμείς, κάνοντας έναν απολογισμό των όσων ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών της ενότητας «A Financial Innovations», αναφερθήκαμε σε εκείνη την διαφήμιση της Apple που έφτασε στις οθόνες μας πριν από περίπου 20 χρόνια. Εκείνη που έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι «οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστέψουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι εκείνοι που το κάνουν».

Λόγω του γεγονότος ότι, η ζωή, η οικονομία και πολλές άλλες δραστηριότητες μας, περιστρέφονται γύρω από χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αυτό στο οποίο αναφερόμαστε, όταν η συζήτηση αφορά στην χρηματοοικονομική καινοτομία, είναι μια αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας. Και κατά τη διάρκεια του AFF2021 είδαμε μια πληθώρα ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών που είναι αρκετά τρελές -με την καλή έννοια- για να αλλάξουν τον κόσμο.

Είδαμε τη SIA να χρησιμοποιεί το Blockchain με το SIAchain, μια ιδιωτική υποδομή που δημιουργήθηκε για να αναπτύξει καινοτόμες εφαρμογές Blockchain βασισμένες στην τεχνολογία DLT. Γνωρίσαμε την Payspot, η οποία συνεργάζεται με έναν μεγάλο αριθμό τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών και έγινε η πρώτη στη Σερβία που παρείχε πληρωμές λογαριασμών, τελών και φόρων εκτός του παραδοσιακού συστήματος πληρωμών.

Συναντήσαμε τον a-quant, που αναπτύσσει υπερσύγχρονους αλγόριθμους και εργαλεία για εφαρμογές χρηματοδότησης, συνδυάζοντας μηχανική μάθηση με επιτυχημένες πρακτικές. Η Meniga, από την άλλη, βοηθά τις τράπεζες να μετεξελιχθούν σε αξιόπιστους οικονομικούς συμβούλους. Για παράδειγμα, το Carbon Insight είναι μια λύση για τράπεζες που εκτιμά το αποτύπωμα άνθρακα με βάση το μοτίβο δαπανών.

Εξετάσαμε την woli, μια πλατφόρμα διαχείρισης χρημάτων σχεδιασμένη για οικογένειες, η οποία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν καλές δεξιότητες χρημάτων, με διασκεδαστικό και ασφαλή τρόπο. Μάθαμε, επίσης, για την Fyorin, που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν άμεσα Ibans, να στέλνουν μαζικά πληρωμές και μισθοδοσία, να δέχονται διαδικτυακές πληρωμές, να κάνουν αίτηση για κάρτες, όλα από ένα μέρος.

Η International Association for Trusted Blockchain Applications μας έδειξε πώς η ψηφιακή ταυτοποίηση επηρεάζει την πρόσβαση στο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα, ενώ η Tenbeo Biotechnologies, μια βελγική νεοσύστατη Deep Tech, μας εισήγαγε στο καθολικό universal authentication protocol, που βασίζεται στην τεχνογνωσία της βιοτεχνολογίας και σε distributed ledger frameworks.

Ακούσαμε για το πως η Τράπεζα της Λιθουανίας χρησιμοποιεί το Blockchain και είδαμε την Q-lana, μια ολοκληρωμένη, πλήρως διαμορφώσιμη, εύχρηστη πλατφόρμα credit management. Η Fairlo, από την άλλη, δημιουργεί αυτοματοποιημένες, εύχρηστες υπηρεσίες που βασίζονται στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Τέλος, η GX Blocks Energy στοχεύει να φέρει στο fintech μια νέα υβριδική κατηγορία προϊόντων βιώσιμης ενέργειας/blockchain.

Τι έχουν να δείξουν όλα αυτά τα παραδείγματα; Ότι το financial innovation έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τα χρήματα, τις πληρωμές, τις επενδύσεις και την ίδια την τεχνολογία. Και αν προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς αυτό αλλάζει το σχεδιασμό χρηματοοικονομικών λύσεων, είναι σαφές ότι αυτές οι υλοποιήσεις θα πρέπει να προσφέρουν χαρακτηριστικά και λειτουργίες που, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θα έδειχναν περιττά, αδύνατο να αναπτυχθούν, κοστοβόρα. Με άλλα λόγια, μάλλον τρελά.

Σήμερα, από νεοσύστατες εταιρείες που αποτελούνται από μια χούφτα ανθρώπων με μια εξαιρετική ιδέα, μέχρι κολοσσιαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -που ορισμένοι θεωρούν εξαιρετικά παραδοσιακά για να υιοθετήσουν τέτοιες σύγχρονες τεχνολογίες- όχι μόνο «ασπάζονται» την καινοτομία, αλλά αποδεικνύουν, επίσης, ότι δεν είναι μέρος κάποιου μακρινού μελλοντικού σεναρίου, αλλά παρόν.

Όλες αυτές οι εταιρείες έρχονται να προσφέρουν ένα προϊόν που καλύπτει κενά στην αγορά, βασιζόμενο σε πραγματικές ανάγκες. Ακόμα κι αν η «υλοποίηση» τους είναι κρυμμένη μέσα στην τσέπη μας, σε κάποιο Android ή iPhone. Όπως έλεγε η διαφήμιση που αναφέραμε στην αρχή, «here’s to the crazy ones. Because they change things. They push the human race forward».

Η γνώμη του Piotr Korynski

Piotr-Korynski.jpg?mtime=20211018211710#asset:303754

Ζητήσαμε από τον Piotr Korynski, International Economic & Finance sector development Specialist και Forum Leader, να μας κάνει τον δικό του απολογισμό. Όπως αναφέρει, στο epixeiro.gr, «η επόμενη ημέρα των εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων είναι δεδομένο ότι δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε. Η σταθερή εξέλιξη που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, κυρίως γύρω από την ανάπτυξη του blockchain, με καύσιμο την χρηματοδότηση και την εκθετική αύξηση της αξίας των κρυπτονομισμάτων, υπόσχεται να παρέχει ευκολότερη και δικαιότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για όλους.

Επίσης, η αναμενόμενη είσοδος σε παραγωγική λειτουργία του ψηφιακού ευρώ, μετασχηματίζοντας ουσιαστικά τα χάρτινα νομίσματα και τις τραπεζικές μας καταθέσεις σε έναν λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα, αναμένεται να αλλάξει εντελώς την καθιερωμένα τραπεζικά προϊόντα (εάν δεν τα καταργήσει…), δίνοντας χώρο σε νέους παίκτες, προϊόντα, επιλογές και λύσεις, χωρίς ψηλά γράμματα…

Από την άλλη πλευρά, τίθενται νέα ζητήματα στο τραπέζι, κυρίως ηθικά. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μπορεί να αποκλείσει ανθρώπους από το σύστημα. Μια καθυστερημένη αποπληρωμή μιας δόσεις δανείου σε μια ψηφιακή τράπεζα που λειτουργεί με βάση το blockchain, δεν θα σβήνεται ποτέ, αποκλείοντας τον δανειολήπτη από νέες χρηματοδοτήσεις, οπότε πρέπει να βρεθεί ένα σαφής τρόπος δεύτερης ευκαιρίας και δικαιώματος στην λήθη. Η ευκολία πρόσβασης στην χρηματοδότηση, μέσω εφαρμογών στα κινητά μας, εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε υπερδανεισμό.

Όλα αυτά όμως, μπορούν να δομηθούν, να οριοθετήθουν και να μετατρέψουν, τα όποια ρίσκα, σε ένα ασφαλές ταξίδι».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr