NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Institute of Coating Technologies: Τεράστια η επιβάρυνση της χρωματοβιομηχανίας

Institute of Coating Technologies: Τεράστια η επιβάρυνση της χρωματοβιομηχανίας

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το Institute of Coating Technologies και που υπογράφουν οι Δρ. Ευριπίδης Τσαούσογλου, Δρ. Πέτρος Μοσχίδης και Δημήτρης Κοκκώνης, η αύξηση τιμών των πρώτων υλών κατά το 2021 είναι εντυπωσιακή.

Κατά τη διάρκεια του έτους ανακοινώθηκαν προσωρινά 400 έως 500 «force majeure», συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βασικών χρωστικών, ρητινών, διαλυτών, σε σύγκριση με τα συνήθως 10 το χρόνο. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρεται, είναι ενεργά πάνω από 50.

Η επιβάρυνση της χρωματοβιομηχανίας, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι τεράστια, επειδή οι πρώτες ύλες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό του κόστους της. Σχεδόν όλοι οι παραγωγοί χρωμάτων διεθνώς ανακοινώνουν οριζόντιες αυξήσεις κι αυτό ήδη αποτυπώνεται και στο διάγραμμα του δείκτη τιμών παραγωγών χρώματος (FRED), με τα βιομηχανικά – ναυτιλιακά χρώματα να συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Διαλύτες

Οι διαλύτες είναι μια κατηγορία α' υλών των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Μερικά παραδείγματα σύγκρισης τιμών Ιανουαρίου 2021 - Σεπτεμβρίου 2021 βασικών διαλυτών της βιομηχανίας χρωμάτων, n- Butyl acetate (+101%), i-Butyl acetate (+129%), Butanol (+221%), MIBK (+108%), Toluene (+72%), Xylene (+50%), white spirit (+31%). Η αύξηση στους εστέρες οφείλεται σε ”force majeure” δυο εργοστασίων που παράγουν butyl acetate. Το κόστος των διαλυτών που χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως στην χρωματοβιομηχανία το 2017 ήταν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ρητίνες

Περίπου το 44% της σύστασης του χρώματος είναι η ρητίνη. Οι ακρυλικές ρητίνες κυριαρχούν στην αγορά σε ποσοστό 27% του συνόλου των ρητινών. Η έλλειψη του butyl acetate οδήγησε και σε προβλήματα εφοδιασμού του butyl acrylate, που είναι πρόδρομο μόριο στη σύνθεση του. Έτσι, παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στα ακρυλικά γαλακτώματα (ρητίνες κυρίως για τα οικοδομικά χρώματα).

Οι ρητίνες πολυουρεθάνης αποτελούν το 20% των ρητινών και η τιμή τους επηρεάζεται πρωτίστως από τον σκληρυντή, καθώς το TDI (ενδιάμεσο προϊόν) είναι σε έλλειψη τον τελευταίο χρόνο και η τιμή του είναι συνεχώς ανοδική. Την όλη βεβαρημένη κατάσταση επιδείνωσε η φωτιά στο εργοστάσιο της BASF (Ludwigshafen) το Μάρτιο 2021, μειώνοντας την ευρωπαϊκή παραγωγή.

Οι εποξειδικές ρητίνες αντιπροσωπεύουν το 16% των ρητινών. Η τιμή της epichlorohydrin (ένα ενδιάμεσο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της εποξειδικής ρητίνης) στην Κίνα (15/10/21) είναι 19.775 Yuan/mt (3.07 $/mt) όταν το Μάιο του 2019 ήταν κάτω από τα 11.000 Yuan/mt (1,71 $/ mt). Το κλείσιμο αλλά και η καταστροφή από φωτιά εργοστασίων παραγωγής εποξειδικών ρητινών το 2020 στην Κίνα, σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή λόγω περιβαλλοντικών στόχων το 2021, έχει οδηγήσει σε μείωση της προσφερόμενης ποσότητας με επακόλουθο την αύξηση της τιμής.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται συγκεκριμένα παραδείγματα από τις ανατιμήσεις σε κάποιες βασικές πρώτες ύλες της χρωματοβιομηχανίας.

Πιγμέντα

Η αξία των πιγμέντων, παγκοσμίως, που χρησιμοποιούνται στα χρώματα εκτιμάται ότι είναι 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2017). Το χρωστικό πιγμέντο με την μεγαλύτερη χρήση είναι το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) το οποίο αντιπροσωπεύει το 31% των πιγμέντων. Η προσφορά του τιτανίου παρέμεινε περιορισμένη, με το υλικό σε “allocation”, εν μέσω συνεχούς ισχυρής ζήτησης. Η έλλειψη προϊόντος και ανταγωνιστικής τιμής από την Κίνα προσθέτει περαιτέρω πίεση στην αγορά, όπως επίσης και η προγραμματισμένη (Cinkarna) ή απρογραμμάτιστη (Venator) συντήρηση Ευρωπαϊκών εργοστασίων παραγωγής.

Οι τιμές του κινεζικού τιτανίου θείου αυξάνονται σχεδόν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο σε επίπεδο ρεκόρ των τελευταίων χρόνων. Αυτό έχει προκαλέσει έναν παραλογισμό, καθώς το τιτάνιο χλωρίου που παράγεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι τώρα στο ίδιο επίπεδο ίσως και φθηνότερο από το κινέζικο τιτάνιο που πωλείται στην Ευρώπη, ενώ παλιότερα πωλούνταν ως καλύτερης ποιότητας με διαφορά τιμής τουλάχιστον 30%. Η μεγάλη αυτή αύξηση στην τιμή του τιτανίου οφείλεται εν μέρει στον τρόπο παραγωγής του καθώς για 1 τόνο τιτανίου απαιτούνται περίπου 4 τόνοι θειικού οξέος, η τιμή του οποίου στην Κίνα τον τελευταίο χρόνο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

timh_theiikou_oxeos.png?mtime=20211021202154#asset:304781

Στα υπόλοιπα χρωστικά ήδη έχουν αναφερθεί ελλείψεις σε οξείδια (red & yellow iron oxide), ενώ ορισμένα οργανικά πιγμέντα σταμάτησαν να παράγονται στα εργοστάσια της Κίνας και της Ινδίας. Η πώληση των βασικών παραγωγών (BASF, CLARIANT) έχει οδηγήσει σε απορρύθμιση της παγκόσμιας αγοράς πιγμέντων. Τις προηγούμενες μέρες η Lanxess, BASF και η Clariant ανακοίνωσαν επιπλέον αυξήσεις στις τιμές βασικών πιγμέντων (αρχές Οκτωβρίου).

Συμπεράσματα

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, όπως τονίζεται, δημιουργείται από τις καθυστερήσεις στο εμπόριο, το υψηλότερο μεταφορικό κόστος, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, τις περιβαλλοντολογικές δεσμεύσεις και τα τυχαία φαινόμενα.

Η βασική όμως αιτία είναι ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί, καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν ποσά που εξοικονόμησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ζήτηση κατακλύζει την αγορά και η προσφορά δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει. Αυτός ο συσχετισμός έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό των τιμών.

Το 2022 προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς αναμένεται συνέχεια ανατιμήσεων και ελλείψεων στις πρώτες ύλες και στα υλικά συσκευασίας των προϊόντων. Εκτιμάται ότι οι ελλείψεις στις πρώτες ύλες θα αρχίσουν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή των εργοστασίων και τη διαθεσιμότητα των χρωμάτων στον τελικό καταναλωτή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr