Η τριήμερη 21η διοργάνωση του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2021.
Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. πραγματοποιείται στην Ελλάδα από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.), Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.), Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.), Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), Ένωση Ελλήνων Οινολόγων.
Στο φετινό διαγωνισμό, 25 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες οίνου, χωρισμένοι σε 5 επιτροπές, δοκίμασαν 696 δείγματα. Επιπλέον στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 5 εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας σε κάθε επιτροπή γευσιγνωστών. Τα 661 δείγματα ήταν οίνοι από την Ελλάδα, την Βραζιλία και την Κύπρο και τα 35 ήταν αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Γευσιγνώστες 21ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης
LIVERSEDGE Paul | Master of Wine | Ελβετία |
ΗΕΥΝΕΝ Christophe | Master of Wine | Βέλγιο |
BEST Mike | Master of Wine | Ηνωμ. Βασίλειο |
MYHRE Aina Mee | Master of Wine | Νορβηγία |
WILKIN Matthew | Master Sommelier | Ηνωμένο Βασίλειο |
ΠΕΡΠΕΡΑ Σοφία | Οινολόγος | U.S.A. |
ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Γιώργος | Οινοχόος | Κύπρος |
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μερόπη | Δημοσιογράφος Οίνου | Ελλάδα |
ΤΟΥΛΑΚΗ Άρτεμις | Οινολόγος | Ελλάδα |
ΓΑΛΑΝΟΣ Βασίλης | Δημοσιογράφος Οίνου | Ελλάδα |
ΜΠΟΥΖΑ Δέσποινα | Γεωπόνος – Οινολόγος | Ελλάδα |
ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ Αφροδίτη | Οινολόγος | Κύπρος |
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Αριστοτέλης | Head Sommelier | Ελλάδα |
ΚΟΓΙΑΣ Στέφανος | DipWSET – Δημοσιογράφος Οίνου | Ελλάδα |
ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ Αλέξανδρος | Head Sommelier | Ελλάδα |
ΧΑΝΙΑΛΙΔΗΣ Ελευθέριος | Head Sommelier | Ελλάδα |
ΨΩΦΙΔΗΣ Ευάγγελος | Head Sommelier | Ελλάδα |
ΤΣΩΚΟΣ Ευστάθιος | Head Sommelier | Ελλάδα |
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος | Οινολόγος | Ελλάδα |
ΤΣΙΑΚΚΑΣ Ορέστης | Οινολόγος | Κύπρος |
ΤΖΙΜΑΣ Πάνος | DipWSET | Ελλάδα |
ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ Παναγιώτης | Sommelier | Ελλάδα |
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ Παναγιώτης | DipWSET | Ελλάδα |
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία | Οινολόγος | Ελλάδα |
ΜΑΡΚΑΚΗ Εύα | DipWSET | Ελλάδα |
Γευσιγνώστες 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης
BEST Mike | Master of Wine | Ηνωμένο Βασίλειο |
ΜΠΟΥΖΑ Δέσποινα | Οινολόγος | Ελλάδα |
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος | Οινολόγος | Ελλάδα |
ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ Αλέξανδρος | Οινοχόος | Ελλάδα |
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μερόπη | Δημοσιογράφος Οίνου | Ελλάδα |
Εκπαιδευόμενοι Κριτές – Associate Judges
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Τάσος | Οινοχόος | Ελλάδα |
ΟΡΦΑΝΟΣ Ραφαήλ | Οινολόγος | Ελλάδα |
ΔΙΝΟΒΙΤΣΗ Κατερίνα | Γεωπόνος | Ελλάδα |
ΜΑΥΡΙΔΟΥ Εμορφίλη | Οινολόγος | Ελλάδα |
ΓΑΒΑΛΑΣ Βαγγέλης | Οινοπαραγωγός | Ελλάδα |
Από τους εκπαιδευόμενους κριτές, ο κ. Αβραμίδης Τάσος αξιολογήθηκε ως ο κριτής με την καλύτερη επίδοση με έπαθλο την συμμετοχή του ως προσκεκλημένου κριτή στην επόμενη διοργάνωση του ΔΔΟΑΘ.
Οι 5 κριτικές επιτροπές λειτούργησαν με την επίβλεψη ενός προέδρου και μιας ομάδας υποστήριξης:
Πρόεδρος | |
Κωνσταντίνος Λαζαράκης | Master of Wine |
Ομάδα υποστήριξης | |
Έφη Χατζηδημητρίου | Γεωπόνος - Οινολόγος, Επικ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Τμήμα Χημείας |
Αναστασία Γεωργαντά | Εκπρόσωπος ΣΕΑΟΠ |
Κορνηλία Αλεξιάδου | Εκπρόσωπος ΣΕΟ |
Νικόλαος Πανίδης | Εκπρόσωπος ΕΝΟΑΒΕ |
Αθανάσιος Καραθάνος | Εκπρόσωπος Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων |
Εκπρόσωπος Γενικού Χημείου Κράτους | |
Γεώργιος Σαββόπουλος | Χημικός - Χ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας |
Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων | |
Διονύσης Γραμματικός | Προϊστάμενος τμήματος Αμπέλου, Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών |
Οι δοκιμαστές εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόμενων δειγμάτων απένειμαν Χρυσά, Ασημένια και Χάλκινα μετάλλια σύμφωνα με την παρακάτω κατανομή ανά χώρα:
ΟΙΝΟΙ | |||||
Χώρα | Χρυσό | Ασημένιο | Χάλκινο | Σύνολο Μεταλλίων | Σύνολο Συμμετοχών |
Ελλάδα | 43 | 100 | 227 | 370 | 610 |
Κύπρος | 1 | 5 | 9 | 15 | 32 |
Βραζιλία | 0 | 1 | 9 | 10 | 19 |
Σύνολα | 44 | 106 | 245 | 395 | 661 |
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ | |||||
Χώρα | Χρυσό | Ασημένιο | Χάλκινα | Σύνολο Μεταλλίων | Σύνολο Συμμετοχών |
Ελλάδα | 3 | 12 | 8 | 23 | 31 |
Κύπρος | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 |
Σύνολα | 3 | 12 | 11 | 26 | 35 |
Επισημαίνεται ότι στο 60% των οίνων και στο 74% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό απονεμήθηκε μετάλλιο, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Για την απονομή της διάκρισης: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές. Στην φετινή διοργάνωση λοιπόν απονέμεται η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού στον παρακάτω οίνο:
Ήδυσμα Δρυός Xi, Ερυθρός Ξηρός Οίνος – Κτήμα Τέχνη Οίνου
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Οίνου κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις για τον καλύτερο οίνο ανά κατηγορία:
Καλύτερος Ερυθρός Οίνος: Ήδυσμα Δρυός Xi – Κτήμα Τέχνη Οίνου
Καλύτερος Ροζέ Οίνος: L’Esprit du Lac 2020, ΠΟΠ Αμύνταιο – Κυρ Γιάννη Α.Ε.
Καλύτερος Λευκός Οίνος: Chardonnay Κτήμα Γεροβασιλείου 2019, ΠΓΕ Επανομή – Κτήμα Γεροβασιλείου
Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος: Vinsanto 12 ετών παλαίωσης, ΠΟΠ Σαντορίνη –
Οινοποιείο Βενετσάνου Ι.Κ.Ε.
Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Velvet 2005 – ΚΑΙΡ Α.Ε.
Καλύτερη Ρετσίνα: Κεχριμπάρι 2020 - Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Τσίπουρο Τυρνάβου Βρυσσά με γλυκάνισο 2020 – Βρυσσάς Α.Ε.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» απονείμει τις ακόλουθες ειδικές διακρίσεις στους οίνους με την μεγαλύτερη βαθμολογία,με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία των οίνων των παρακάτω κατηγοριών αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο:
1. | Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Σαββατιανό | Δύο Ποτάμια Barrique 2019 Λευκός, ΠΓΕ Θήβα | Αφοί Σαμαρτζή Ο.Ε. |
2. | Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξυνιστέρι | Ξυνιστέρι 2020 Λευκός, ΠΓΕ Λεμεσός | Οινοποιείο Τσιάκκας Λτδ |
3. | Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο | Πόρτες Μοσχοφίλερο 2020 Λευκός, ΠΓΕ Αρκαδία | Σκούρας Ο.Α.Α.Ε. |
4. | Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά | Μαλαγουζιά Κτήμα Ερυθρού Ρόδου 2020 Λευκός, ΠΓΕ Δράμα | Ιωάννης Τριανταφυλλίδης |
5. | Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό | Βιδιανό 2016 Λευκός, ΠΓΕ Κρήτη | Δουλουφάκης Ν. Μονοπρόσωπη ΙΚΕ |
6. | Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικος7 | Assyrtiko Akrathos Newlands Winery 2017 Λευκός, ΠΓΕ Χαλκιδική | Νέες Χώρες Αμπελουργική Α.Ε. |
7. | Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο | Ήδυσμα Δρυός Xi 2016 Ερυθρός | Κτήμα Τέχνη Οίνου |
8. | Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Αγιωργίτικο | Αρετή 2016 Ερυθρός, ΠΓΕ Παγγαίο | Κτήμα Βιβλία Χώρα Α.Ε. |
9. | Ειδική διάκριση σε έναν Βιολογικό οίνο | Mi 2020 Λευκός, ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου | Α.Ο.Α. Χατζηβαρύτης |
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.tiwc.gr
Σχόλια