NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

32ο συνέδριο ΕΑΣΕ: Εγκάρδια ηγεσία

32ο συνέδριο ΕΑΣΕ: Εγκάρδια ηγεσία

Ποιοτικά και λιγότερο ποσοτικά κίνητρα καλείται να δημιουργήσει η ηγεσία μίας επιχείρησης στο σύγχρονο βίο της. Η νέα ηγεσία στη σύγχρονη εποχή πρέπει να συγκεράσει τους εργαζόμενους με τους στόχους της επιχείρησης «διαβαίνοντας» το δρόμο της συνεργασίας και της συμμετοχής, καλλιεργώντας από την αρχή μέχρι το τέλος του δρόμου κουλτούρα δέσμευσης.

Το μεγάλο αυτό δίδαγμα αποκόμισε το epixeiro.gr χορηγός του 32ου Συνεδρίου της ΕΑΣΕ «Εγκάρδια Ηγεσία» στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2021. Τα χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου ηγέτη το αίσθημα της δικαιοσύνης, η ικανότητα να ακούει γνωρίζοντας τις έννοιες, η ικανότητα να επικοινωνεί , να παρακινεί.

Την έναρξη του 32ου συνεδρίου ηγεσίας της ΕΑΣΕ κήρυξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλης Ραμπάτ. Το συνέδριο φιλοξενώντας πλειάδα καταξιωμένων ομιλητών επιχείρησε να δώσει την ευκαιρία μίας νέας οπτικής.

«Είναι μεγάλη χαρά να είμαστε και πάλι μαζί, μαζί ξανά στην εκδήλωση για την ηγεσία, μία εκδήλωση που φέτος είναι υβριδική. Από όπου και να δει το συνέδριο κανείς, είτε μαζί είτε διαδικτυακά θα έχει την ευκαιρία να ανοίξει νέους ορίζοντες, να αποκτήσει καινούργιες γνώσεις και να ανακαλύψει νέα πεδία συνεργασίας» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ, φέρνοντας στο προσκήνιο τις αλλαγές στο τρόπο διαβίωσης και εργασίας όλων, λόγω της πανδημίας».

Οι 20 μήνες πανδημίας δημιούργησαν την ανάγκη ύπαρξης μίας διαφορετικού τύπου ηγεσίας ή οποία θα βασίζεται στην συνεργασία και την συλλογικότητα.

«Στο πρώτο χρονικό διάστημα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η ασφάλεια, η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα και η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας ήταν στην κορυφή όλων μας, στην κορυφή της ατζέντας του κάθε ηγέτη. Καθώς ο καιρός περνούσε οι αλλεπάλληλες προκλήσεις, όπως οι ραγδαίες αλλαγές στο μοντέλο εργασίας, ή τα προβλήματα που όλοι βιώνουμε στην εφοδιαστική αλυσίδα, έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη για μία διαφορετικού τύπου ηγεσία, μία ηγεσία που βασίζεται στην συνεργασία και την συλλογικότητα», υπογράμμισε.

Μία νέα ηγεσία

Οι σωστοί ηγέτες γνωρίζουν ότι οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι φέρνουν δημιουργικότητα και πάθος στην δουλειά τους, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα μυαλά αναζητούν περισσότερες λύσεις σε προβλήματα του οργανισμού. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για μία επιχείρηση, είναι σημαντικά σημεία έναντι του ανταγωνισμού της, αλλά και για το εσωτερικό περιβάλλον της για να διατηρήσει το προσωπικό της.

Συνεργασία και συμμετοχή

Τι ζητά η πλειονότητα των εργαζομένων: η πλειονότητα των εργαζομένων αναζητά ένα μοντέλο εργασίας στο οποίο οι ηγέτες διαμορφώνουν ελκυστικούς στόχους και ξεκλειδώνουν την δυνατότητα των άλλων για να πετύχουν στους στόχους.

Με τις διαπιστώσεις αυτές διευκρίνισε ο κος Ραμπάτ συμφωνούν πολλές μελέτες. Οι μελέτες αυτές συνιστούν στους ηγέτες μια ανοικτή και συμμετοχική προσέγγιση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα βασικά στοιχεία της σχέσης μεταξύ ενός ηγέτη και των υφισταμένων του περιλαμβάνουν τη σαφήνεια των προσδοκιών. Να είναι σαφές και ξεκάθαρο το τι περιμένει η επιχείρηση από τους εργαζόμενους. Κάποια άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά είναι η ανάπτυξη ομάδας και σχέσεων, η συνεπής αξιολόγηση, η αποτελεσματική επικοινωνία και την ανατροφοδότηση της.

Κουλτούρα δέσμευσης

Οι ηγέτες θα πρέπει να καλλιεργούν μία κουλτούρα που θα ενθαρρύνει τη δέσμευση, που θα αναγνωρίζει και θα επιβραβεύει στην θετική συνεισφορά και θα δίνει προσοχή στις ανάγκες των μελών του προσωπικού.

Ιδανικά τα μέλη του προσωπικού θα πρέπει να έχουν την αίσθηση του ανήκειν. Να τυγχάνουν αποδοχής και να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.

Όλα τα προαναφερθέντα οδηγούν, εξήγησε ο κος Ραμπάτ «στο τίτλο μας, στην Εγκάρδια Ηγεσία».

32th_conference_ease_registration.jpg?mtime=20211024235139#asset:305108

Εγκάρδια Ηγεσία - ποια είναι - πού βασίζεται

Η εγκάρδια ηγεσία βασίζεται στην δικαιοσύνη, την εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό και τελικά οδηγεί σε εργαζομένους με κίνητρο, με υψηλές επιδόσεις και με πίστη. Με άλλα λόγια η εγκάρδια ηγεσία διευκολύνει τους εργαζόμενους να επιτυγχάνουν τα βέλτιστα αποτελέσματα για τον οργανισμό τους.

Πώς μπορεί λοιπόν ένα ηγέτης να βγάζει τον καλύτερο εαυτό τους από τους συνεργάτες του; Ειδικά σε μία εποχή που όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχικές σχέσεις έχουν αδυναμίες. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να δώσει βάρος σε μερικές δεξιότητες, που τις γνωρίζουμε μεν από το παρελθόν, αλλά φαντάζουν πιο σημαντικές από ό,τι στην εποχή πριν την πανδημία.

Ποιες είναι αυτές;

Ο εγκάρδιος ηγέτης πρέπει να ακούει. Αυτό συνεπάγεται κάτι περισσότερο από την σωστή κατανόηση των εννοιών. Περιλαμβάνει πλέον τον σωστό τόνο και το συναίσθημα.

Ο εγκάρδιος ηγέτης σήμερα πρέπει να ενδιαφέρεται και να δείχνει εξατομικευμένο ενδιαφέρον, γνωρίζοντας κάθε υφιστάμενο ξεχωριστά και με σεβασμό. Να συμβάλλει στην διανοητική αφύπνιση και να προσφέρει νέες ευκαιρίες μάθησης.

Ο εγκάρδιος ηγέτης επικοινωνεί. Η διάδραση στην ψηφιακή εποχή επιτάσσει μέσα στον οργανισμό να είναι ανοικτή και αμφίδρομη.

Ο εγκάρδιος ηγέτης παρακινεί. Εμπνέει τους υφισταμένους του να πιστέψουν στο όραμα του οργανισμού.

Ο εγκάρδιος ηγέτης συνεργάζεται. Μοιράζει τον έλεγχο και εμπιστεύεται την ικανότητα των συνεργατών του να πετύχουν αποτελέσματα.

32th_synedrio_ease.jpg?mtime=20211025170439#asset:305422

Ώρα για αλλαγή

Ξεκινάμε προσδιορίζοντας πώς θα είναι το μέλλον. Ευθυγραμμίζουμε τους ανθρώπους με το όραμα αυτό. Και στην συνέχεια τους εμπνέουμε, ώστε να το πραγματοποιήσουν.

Είναι ευθύνη της ηγεσίας να καθοδηγεί τον οργανισμό σε μία μελλοντική κατάσταση, χωρίς να χάνει την επαφή με αυτούς που τελικά θα την οδηγήσουν εκεί. Αντίθετα περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η ώρα να εστιάσουν οι ηγέτες στους εργαζομένους τους, στις ανάγκες τους και στις φιλοδοξίες τους.

Τριάντα πέντε χρόνια ΕΑΣΕ από το 1986

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ πριν κλείσει την ομιλία του αναφέρθηκε στην επέτειο των 35 χρόνων της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων. Από το 1986 που ξεκίνησε η ΕΑΣΕ μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά στην αγορά και στο επιχειρείν, είπε, αλλά τελικά ο στόχος της ΕΑΣΕ παραμένει ο ίδιος αναλλοίωτος. Η συμβολή στην ανάπτυξη των ανωτάτων στελεχών στη χώρα και φυσικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι εκεί και εκεί είναι ο δρόμος που προχωράμε. Σε αυτήν την μακρόχρονη αλλαγή ευχαρίστησε όλα τα μέλη της ΕΑΣΕ, διαχρονικά και όλα τα μέλη που έχουν υπάρξει στην διαδρομή της ΕΑΣΕ, την σημερινή πολύ πετυχημένη διοίκηση, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις.

32th_conference_ease_2.jpg?mtime=20211024235228#asset:305109


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr