NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

«Κλειδί» για την πράσινη μετάβαση η ανακαίνιση κτιρίων – Απαιτούνται 275 δισ. ετησίως

«Κλειδί» για την πράσινη μετάβαση η ανακαίνιση κτιρίων – Απαιτούνται 275 δισ. ετησίως

Την ανάγκη να «τρέξει» άμεσα στην Ευρώπη ένα πρόγραμμα ανακαίνισης των παλαιών κτιρίων, με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση, ανέδειξε η Tina Paillet, Senior Vice President του RICS Europe. Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Ιωάννη Ξανθόπουλο, Επικεφαλής του RICS Ελλάδος, στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo, που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η κυρία Paillet υπογράμμισε ότι η ανακαίνιση κτιρίων είναι από τους τομείς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα επενδυτικά κενά στην ΕΕ.

Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της ενέργειας στην ΕΕ και εκπέμπουν το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ που συνδέονται με την ενέργεια, ενώ τα 2/3 των ευρωπαϊκών κτιρίων δεν έχουν ενεργειακή απόδοση. Για να επιτευχθεί ο προτεινόμενος κλιματικός στόχος του 55% έως το 2030, απαιτούνται σε ετήσια βάση περίπου 275 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων για την ανακαίνιση 35 εκατομμυρίων κτιρίων. Αναλύοντας τα κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) και πώς μπορούν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, η Senior Vice President του RICS Europe εξήγησε πως υπάρχουν τέσσερις μοχλοί που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Ο πρώτος είναι η πολιτική μέσω ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για την πράσινη μετάβαση τόσο από την ΕΕ όσο και από τις κυβερνήσεις. Ο δεύτερος είναι η πράσινη χρηματοδότηση, ο τρίτος είναι η εταιρική δράση και ο τέταρτος η τεχνολογία.

Ερωτηθείσα από τον κύριο Ξανθόπουλο για την ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, η κυρία Paillet έκανε λόγο για μια μεταβατική φάση, εξηγώντας πως οι μεγάλες επενδύσεις γίνονται στην καθαρή ενέργεια και αυτό ανεβάζει προσωρινά τις τιμές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr