NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Οι «χειρουργικές κινήσεις» της ΕΚΤ για ανάπτυξη και ταυτόχρονη συγκράτηση του πληθωρισμού

Οι «χειρουργικές κινήσεις» της ΕΚΤ για ανάπτυξη και ταυτόχρονη συγκράτηση του πληθωρισμού

Toν λεπτό ρόλο να ισορροπήσει η ΕΚΤ ανάμεσα στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τον περιορισμό του πληθωρισμού δείχνουν τα στοιχεία για την κίνηση κεφαλαίων τον Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση πρόσφατα η ΕΚΤ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ3 (όλων των μορφών χρήματος και κεφαλαίου) τον Σεπτέμβριο 2021 μειώθηκε στο 7,4% από 7,9% τον Αύγουστο. Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ ήθελε να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και γνώριζε ότι η ανάπτυξη του Αυγούστου (λόγω τουρισμού) θα την βοηθούσε να μειώσει τις άμεσες ροές χρήματος.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης χρήματος (M1) που περιλαμβάνει κυρίως καταθέσεις διατηρήθηκε στο 11% επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο της τεράστιας αύξησης καταθέσεων στην Ε.Ε, όπως συμβαίνει άλλωστε και στη χώρα μας.

Ο ετήσιος ρυθμός δανείων προς τα νοικοκυριά μειώθηκε οριακά στο 4,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το 4,2% τον Αύγουστο. Στο σημείο αυτό η ΕΚΤ δείχνει προσπάθεια συγκράτηση της κατανάλωσης χωρίς να περικόψει όμως την καταναλωτική δαπάνη.

Ο ετήσιος ρυθμός χορηγήσεων προς μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς αυξήθηκε στο 2,1% τον Σεπτέμβριο από αύξηση 1,5% τον Αύγουστο. Η κίνηση αυτή δείχνει μία προσπάθεια τόνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας (πλην χρηματοπιστωτικών εταιρειών δηλαδή τραπεζών, επενδυτικών ομίλων, ασφαλιστικών ομίλων κ.ά.) και κυρίως αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την αύξηση του πληθωρισμού μέσα στην Ε.Ε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr