NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Έρευνα: Το Bitcoin ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από μια μικρή ομάδα επενδυτών

Έρευνα: Το Bitcoin ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από μια μικρή ομάδα επενδυτών

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Bitcoin δεν έχει αλλάξει ένα από τα αρχικά του χαρακτηριστικά: η ιδιοκτησία του εξακολουθεί να συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια.

Οι κορυφαίοι 10.000 μεμονωμένοι επενδυτές στο Bitcoin ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο του κρυπτονομίσματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (NBER).

Οι ερευνητές του NBER κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι ο πρώτος ήλεγχε περίπου 5,5 εκατομμύρια Bitcoin στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ ο δεύτερος ήλεγχε περίπου 8,5 εκατομμύρια.

Επιπλέον, οι 1.000 κορυφαίοι μεμονωμένοι επενδυτές έλεγχαν περίπου 3 εκατομμύρια - και η συγκέντρωση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

«Αυτή η μέτρηση της συγκέντρωσης είναι πολύ πιθανό να υποτιμάται, καθώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες διευθύνσεις ελέγχονται από την ίδια οντότητα», έγραψαν οι ερευνητές Igor Makarov και Antoinette Schoar.

Για παράδειγμα, τα δεδομένα δεν απέδωσαν την κυριότητα των πρώιμων Bitcoin που φυλάσσονταν σε περίπου 20.000 διευθύνσεις ενός ατόμου -του Satoshi Nakamoto, το όνομα που χρησιμοποιούσε ο δημιουργός του Bitcoin- και που θεωρούνται ότι ανήκουν σε 20.000 διαφορετικά άτομα.

Την ίδια στιγμή, η NBER διαπίστωσε ότι το κορυφαίο 10 τοις εκατό των miners ελέγχει το 90 τοις εκατό της ικανότητας εξόρυξης Bitcoin και μόλις το 0,1 τοις εκατό (περίπου 50 miners) ελέγχει το 50 τοις εκατό της ικανότητας εξόρυξης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr