Επιχειρηματικά Νέα

Η IKEA για μία «βιωσιμότερη» και καλύτερη καθημερινή ζωή

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Η IKEA για μία «βιωσιμότερη» και καλύτερη καθημερινή ζωή

Η IKEA, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, από την αρχή της ίδρυσής της, είχε ως πρωταρχικό σκοπό τη διάθεση ποιοτικών επίπλων και προϊόντων που θα έκαναν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη. Συνεχίζοντας και ενισχύοντας την ίδια φιλοσοφία, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η IΚΕΑ προχώρησε στην προώθηση της βιωσιμότητας με στόχο να προσφέρει μία ακόμα καλύτερη καθημερινή ζωή προς όλους.

Σε μία εποχή που τα σημάδια καταστροφής του περιβάλλοντος είναι ολοφάνερα και τα «μηνύματα» που δεχόμαστε από την ίδια τη φύση αμέτρητα, οφείλουμε όλοι να δράσουμε και να κάνουμε έστω και ένα μικρό βήμα που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα λαμπερό και καλύτερο μέλλον. Η IKEA, μέσω των προϊόντων της αλλά και στρατηγικών επιχειρηματικών δράσεων αποφάσισε να εμπνεύσει τον καταναλωτή και να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Δέσμευση της ΙΚΕΑ είναι, ως το 2030, να είναι θετική προς το κλίμα, προχωρώντας σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσφέροντας προϊόντα που βασίζονται σε ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά. Για το σκοπό αυτό έχει ενεργοποιήσει μία σειρά από δράσεις για την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, όπως η αξιολόγηση περισσότερων από 9.500 προϊόντων για κυκλικές δυνατότητες και βελτιώσεις σε όλη την αλυσίδα ΙΚΕΑ, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

ikea_sust3.jpg?mtime=20211027135159#asset:306011

Παράλληλα, προχώρησε και σε καθοριστικές αλλαγές στα προϊόντα της, όπως η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από τα καταστήματα και τα εστιατόριά της, η προσφορά και χρήση αποκλειστικά λαμπτήρων LED, η ενθάρρυνση για μείωση σπατάλης τροφίμων στο σπίτι, η κατάργηση του έντυπου καταλόγου που αποτελούσε το βασικό προωθητικό υλικό για περισσότερα από 70 χρόνια, ενώ μέχρι του τέλος του έτους θα προσφέρει αποκλειστικά επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Τα προϊόντα IKEA κατασκευάζονται από βιώσιμες πηγές ενέργειες, χρησιμοποιώντας ξυλεία με πιστοποίηση FSC ή από ανακυκλωμένα δάση, με υπεύθυνη διαχείριση αποφεύγοντας την αποψίλωση, από βαμβάκι προερχόμενο από 100% βιώσιμες πρακτικές και από ανακυκλωμένο πολυεστέρα στα υφασμάτινα προϊόντα της.

Η στρατηγική της ΙΚΕΑ για την προώθηση της βιωσιμότητας, δεν μένει μόνο στα βασικά αλλά προχωρά και καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα της εταιρείας, σε όλους τους τομείς. Η αλλαγή προς μία βιωσιμότερη ζωή, αφορά και τα εστιατόρια της εταιρείας προσφέροντας αποκλειστικά τρόφιμα που προέρχονται από βιώσιμες & υπεύθυνες πρακτικές παραγωγής που δημιουργούν καλύτερες ευκαιρίες διαβίωσης για τους παραγωγούς, όπως σολομό που προέρχεται από υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια κατά το πρότυπο ASC, θαλασσινά που προέρχονται από αειφόρο αλιεία πιστοποιημένη κατά το πρότυπο ΜSC, σοκολάτες και καφέ ΙΚΕΑ με πιστοποίηση UTZ. Τέλος, η σειρά με τα κεφτεδάκια, συμπληρώθηκε με νέα φυτικά κεφτεδάκια, που έχουν την ίδια γεύση κρέατος, μειώνοντας όμως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σε εταιρικό επίπεδο, τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για μείωση σπατάλης νερού και ενέργειας καθώς και ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων. Έχει τοποθετήσει ειδικούς κάδους συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων όπως χαρτί, μπαταρίες, αλουμίνιο κτλ., ενώ παρακολουθείται συστηματικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις με στόχο την αποδοτικότερη διαχείρισή τους, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πρακτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, όπως η τοποθέτηση ψηφιακών αισθητήρων θερμότητας που προσαρμόζουν αυτόματα τη θέρμανση και ως εκ τούτου την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

ikea_sust4.jpg?mtime=20211027135239#asset:306012

Στοχεύοντας στη μείωση σπατάλης τροφίμων στα εστιατόρια ΙΚΕΑ, έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής των τροφίμων που απορρίπτονται και συνδυαστικά με την εκπαίδευση του προσωπικού των εστιατορίων γύρω από την υπεύθυνη διαχείριση των τροφίμων - υπολογίζεται πως η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί κατά 30%. Παράλληλα, τα μαγειρικά έλαια προωθούνται για ανακύκλωση, ενώ στο κατάστημα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο γίνεται ορθή διαχείριση οργανικών απορριμμάτων τα οποία προωθούνται για κομποστοποίηση.

Στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία συστημάτων παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκό σύστημα) στις στέγες των καταστημάτων IKEA με στόχο να είναι ενεργειακά αυτόνομα και σχεδιάζει να προχωρήσει σε τοποθέτηση θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πέραν του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Η ΙΚΕΑ θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομικές λύσεις και να εμπνέει τους ανθρώπους να προχωρούν σε μικρές αλλαγές, με μεγάλο και θετικό αντίκτυπο. Μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφήνουμε ως παρακαταθήκη ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα ζωής και ανάπτυξης.

ikea_sust2.jpg?mtime=20211027135123#asset:306010