NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ανακάλυψη εξωγήινης ζωής: Η NASA φοβάται για παρεξηγήσεις, καλεί για πρότυπα

Ανακάλυψη εξωγήινης ζωής: Η NASA φοβάται για παρεξηγήσεις, καλεί για πρότυπα
29_10_2021 | 16:00 29_10_2021 | 16:05
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

​Οι επιστήμονες της NASA ζήτησαν από τον κόσμο να συμφωνήσει σε έναν παραγωγικό τρόπο ανακοίνωσης μιας ενδεχόμενης ανακάλυψης εξωγήινης ζωής.

Διάφοροι εκπρόσωποι της διαστημικής υπηρεσίας –συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επιστήμονά της, James Green– σημείωσαν ότι το ενδιαφέρον για μια τέτοια ανακοίνωση θα είναι πιθανά πολύ υψηλό. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα η ζωή πέρα από τη Γη να ανακαλυφθεί σχετικά σύντομα, όπως σημειώνουν.

Αλλά οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση μπορεί να μην γίνει απολύτως κατανοητή, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως είναι πιθανό να μην αποτελεί μια οριστική επιβεβαίωση ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει εξωγήινη ζωή, αλλά μάλλον μια αργή διαδικασία που θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι επιστήμονες να έχουν έναν αυστηρά μελετημένο και ξεκάθαρο τρόπο για να ανακοινώνουν τυχόν στοιχεία. Χωρίς αυτό, το κοινό μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη του στην επιστημονική διαδικασία, εάν οδηγηθεί να πιστέψει ότι εντοπίστηκε εξωγήινη ζωή, ενώ αργότερα ναδηλλωθεί ότι οι αναφορές ήταν «διφορούμενες ή ανακριβείς».

«Η γενιά μας θα μπορούσε ρεαλιστικά να είναι αυτή που θα έχει αποδείξεις για ζωή πέρα από τη Γη. Με αυτό έρχεται ευθύνη» γράφουν οι συγγραφείς μιας νέας εργασίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

«Το μέγεθος του ερωτήματος για το αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν και το δημόσιο συμφέρον σχετικά με αυτό, προσφέρει την πιθανότητα τα αποτελέσματα να θεωρηθούν ότι υπονοούν περισσότερα από όσα θα υποστηρίζουν οι παρατηρήσεις ή από όσα θα μεταδίδουν οι παρατηρητές».

Για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, ο κόσμος θα πρέπει να συμφωνήσει σε «αντικειμενικά πρότυπα» για το τι θα μετρούσε ως απόδειξη ζωής στο σύμπαν, καθώς και σε «βέλτιστες πρακτικές» για τον τρόπο με τον οποίο θα κοινοποιούνται αυτά τα στοιχεία.

Προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια κλίμακα μέσω της οποίας θα εξηγούνται τυχόν πιθανά στοιχεία, η οποία θα ξεκινούσε με την ανίχνευση σημάτων βιολογικής δραστηριότητας και θα έφτανε μέχρι τις λεπτομερείς παρατηρήσεις και την επιβεβαίωση.

Αυτό θα επέτρεπε τη σαφή κοινοποίηση πιθανών στοιχείων, αλλά χωρίς την ανάγκη μιας υπερβολικά απλοϊκής απάντησης «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα εάν βρέθηκε εξωγήινη ζωή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr