NEWSFLASH...
egg - enter•grow•go
ανάγνωση

Talos Mobility: Η εταιρεία που φέρνει την ηλεκτροκίνηση στο online delivery

Talos Mobility: Η εταιρεία που φέρνει την ηλεκτροκίνηση στο online delivery

​Η ηλεκτροκίνηση παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στις μεταφορές. Αναμενόμενα, ο αντίκτυπος αυτός φτάνει και σε έναν άλλο τομέα που παρουσιάζει ευρεία ανάπτυξη, εκείνον του online delivery. Το epixeiro.gr συζητά με τον Μάνο Πολιούδη, Director της Talos Mobility, για τη λύση που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Η Talos Mobility, μια εταιρεία που συμμετέχει στην Πλατφόρμα Start-Up του egg - enter•grοw•go της Eurobank, ειδικεύεται στις υπηρεσίες κινητικότητας, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη λύση στην κινητικότητα ηλεκτροκίνησης με το μοντέλο Mobility as a Service (MaaS).

Σε αυτήν συνδυάζεται το όχημα (ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες/σκούτερ, ενώ σύντομα θα προστεθούν Cargo Bikes και Βαν), το λογισμικό παρακολούθησης και συντονισμού, ασφάλεια, συντήρηση, αλλά και υπηρεσίες διαφήμισης και προβολής μέσω του delivery box που αναπτύσσει και που φέρει την ονομασία Magic Box.

Επί της ουσίας, παρέχει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία ηλεκτροκίνησης, μετατρέποντας τη διαδικασία του online delivery σε ΙΟΤ operation, ανακαλύπτοντας με τη χρήση δεδομένων τις ιδιαιτερότητες κάθε εταιρείας και βελτιώνοντας, έτσι, τη λειτουργία της, μειώνοντας το ολικό κόστος παράδοσης.

Το delivery στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο κ. Πολιούδης, «ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην ιδέα γιατί θέλαμε να αλλάξουμε την εικόνα του delivery στην Ελλάδα. Ο θόρυβος και η μόλυνση από τα μηχανάκια που κάνουν τη δουλεία σήμερα ήταν αυτό που μας έκανε να αναζητήσουμε μια καλύτερη και πιο sustainable λύση. Επίσης, το κόστος καυσίμου και η γνώση μας περί ηλεκτροκίνησης, μας οδήγησε στη λύση της Talos».

«Η ανάγκη που καλύπτουμε είναι η οικονομική και ενημερωμένη διαχείριση στόλου, κάτι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι η ολοκληρωμένη, one-shop stop λύση που προσφέρουμε. Ουσιαστικά αναλαμβάνουμε εμείς όλη τη διαδικασία διαχείρισης του στόλου και αφήνουμε στους πελάτες μας να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν σωστά, δηλαδή το φαγητό/καφέ τους».

talos3-1.jpg?mtime=20211030125300#asset:306509

Η Talos Mobility αποτελείται, αυτή τη στιγμή, από 3 άτομα full time και 1 άτομο part time, ενώ πολύ πρόσφατα έκλεισε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης από angel investor και θα προχωρήσει σε αύξηση συνεργατών. Στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες να αυξήσει τον στόλο της κατά 100 μηχανάκια, να παρουσιάσει το Magic Box V2 και να συνεχίσει την ανάπτυξη του λογισμικού της. Σε επόμενο στάδιο, προβλέπεται και η επέκταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κύκλος της καινοτομίας

Όσον αφορά στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ο κ. Πολιούδης σημειώνει πως οι πρώτες δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως εταιρεία ήταν στα διαδικαστικά, ειδικά με τη νομοθεσία για μισθολογικά και φορολογικά. «Για μια καινούρια εταιρία και ειδικά αν δεν έχεις γνώση από το ελληνικό περιβάλλον, είναι δύσκολη εμπειρία».

Ο ίδιος αναφέρεται και στην νοοτροπία που συνάντησε, όσον αφορά στο θέμα της καινοτομίας. «Για κάποιο λόγο, οτιδήποτε είναι καινούριο και διαφορετικό "δε θα δουλέψει". Αυτό "δε γίνεται". Συνήθως ακούμε τη φράση "δεν είμαστε Αγγλία ή Σουηδία εδώ". Με επιπλέον εξήγηση και νούμερα αρχίζουν να πείθονται, αλλά η αρχική αντίδραση είναι πάντα η ίδια».

«Το έχουμε δει με πελάτες και συνεργάτες που είναι πολύ αρνητικοί στην αρχή σε μια νέα ιδέα. Πρέπει να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε περισσότερο και να απορρίπτουμε λιγότερο. Κάθε φορά που κάποιος αποφασίζει να δοκιμάσει ένα νέο προϊόν ή μια νέα ιδέα, βοηθάει την ομάδα από πίσω να μάθει και να βελτιωθεί. Είναι ο κύκλος του innovation».

Για το θέμα της ηλεκτροκίνησης, ο Director της Talos Mobility τονίζει στο epixeiro.gr πως «είναι μια λύση που είναι πλέον αποδεδειγμένη και ώριμη. Είναι κάτι που έρχεται και θα μείνει. Δεν υπάρχει λόγος πλέον να καίμε ορυκτό καύσιμο για να κινηθούμε.

Βασικά "barriers to entry" για την ηλεκτροκίνηση είναι το κόστος αγοράς και η ευκολία χρήσης στα operations (φόρτιση, planning κτλ). Αυτές είναι οι πρώτες ευκαιρίες που είδαμε, γιατί είχαμε εσωτερικά στην Talos τη τεχνογνωσία να στήσουμε και να διαχειριστούμε ένα στόλο ηλεκτρικών οχημάτων. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτές τις δυσκολίες της αγοράς, σχεδιάσαμε τα πρώτα προϊόντα μας (mobility με πακέτα χιλιομέτρων - pay as you go & turn key fleet management software).

Επιπλέον των παραπάνω entry products, πολλά καινούργια business models αρχίζουν να αναπτύσσονται πάνω στην ηλεκτροκίνηση MaaS. Για παράδειγμα, υπηρεσίες δεδομένων και διαχείρισης χιλιομέτρων και μπαταρίας. Επίσης υπηρεσίες διαφήμισης, επικοινωνίας, αντιστάθμισης CO2, με τη χρήση της ηλεκτροκίνησης πολλά νέα concepts γίνονται δυνατά.

talos2.jpg?mtime=20211030125006#asset:306504

Η συμμετοχή στο egg - enter•grow•go

Και η συμμετοχή στο egg - enter•grow•go; «Χρησιμοποιώντας τις δομές και τις διαδικασίες του μπορέσαμε να αναπτύξουμε μια πιο εμπεριστατωμένη επιχειρηματική τακτική, να έχουμε βοήθεια και feedback από έμπειρους managers και να δώσουμε στην όλη θεώρηση της εταιρίας ένα πιο "structured scope".

Επίσης, έχουμε πρόσβαση σε χρηματοδοτικές ευκαιρίες και εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στη μελλοντική ανάπτυξη. Δυστυχώς, λόγω covid, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως την φυσική παρουσία στα γραφεία και το networking, αλλά ελπίζουμε ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα». «Η εμπειρία του egg - enter•grow•go είναι ένα σημαντικό σχολείο για εμάς» καταλήγει ο κ. Πολιούδης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr