NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Το Φ για το Φαρμακείο, το Ψ και το Υ για την Ψυχική Υγεία

Το Φ για το Φαρμακείο, το Ψ και το Υ για την Ψυχική Υγεία
Φωτογραφία: George E. Koronaios

​Θα μπορούσε να είναι μια συγκυρία σχεδόν τυχαία. Θα μπορούσε να είναι ένας καλά κρυμμένος συμβολισμός αν και αειθαλώς παρών, εκεί στα τελευταία γράμματα του αλφαβήτου, που είτε για γκραν φινάλε, είτε γιατί στον επίλογο κρίνεται ο ψυχικός λογαριασμός, αφηγούνται μια ιστορία που καταλήγει στο αρχίγραμμα τριών λέξεων με ασήκωτη βαρύτητα και ακόμη πιο μεγάλη σημασία.

Ο Οκτώβρης, που μόλις έφυγε, στο επετειακό καλεντάρι είναι μήνας, που μας θυμίζει τη σημαντικότητα της ψυχικής υγείας. Αλίμονο ωστόσο αν αυτό το αφήνουμε στις εκκρεμότητες τον υπόλοιπο καιρό... Παρόλα ταύτα όμως, το γεγονός ότι μπήκε στα μη αυτονόητα η ψυχική υγεία ως ξεχωριστό κομμάτι της καλής κι εύρυθμης ζωής κι όχι ως αποπαίδι της σωματικής, δείχνει αφενός, ότι αναγνωρίστηκε, έστω κι αν χρειάστηκε να πατήσουμε πόδι στον 21ο αιώνα, και, αφετέρου, ότι ο υγιής νους, για να κατοικήσει στο υγιές σώμα, πρέπει πρώτα να φροντιστεί και να προϋπάρξει.

Τα στατιστικά δεν είναι αισιόδοξα και μάλιστα η τρέχουσα 2ετία κατέδειξε τις πολύ ισχυρές συνδέσεις που μπορεί να έχει μια πανδημία, μια οικονομική κρίση ή μια κοινωνική αιφνίδια αλλαγή στο πώς αυτά καταγράφονται μέσα μας.

Επιστήμονες μιλούν για δραματική αύξηση της κατάθλιψης στις παιδικές κι εφηβικές ηλικίες, μόλις πρόσφατα τέθηκε στο τραπέζι και η βρεφική κατάθλιψη, παράγωγο μιας εγκυμοσύνης με προκλήσεις πάνω από τον πήχη του ανεκτού, ενώ η αγκύλη άνοιξε ως το άλλο άκρο περιλαμβάνοντας και την 3η ηλικία, η οποία στο μεγάλο της ποσοστό έχει ουκ ολίγα να νοιαστεί με κυρίαρχα την ποιότητα ζωής και τη σωματική υγεία. Όμως, η ψυχική ευκρασία δεν έχει δυστυχώς αγκαλιάσει τη μέση της αγκύλης, αφού το αποκαλούμενο «νεανικό κοινό» είναι εκείνο που δοκιμάζεται σκληρά, ενώ παράλληλα είναι στο φάσμα της παραγωγικής ηλικίας.

Βέβαια, πέραν του ότι διατελώ φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος, συνάμα πιστεύω ακράδαντα πως το mental flexing, όπως αποκαλείται η νέας κοπής ορολογία, είναι το αντίσωμα και το εμβόλιο του μέλλοντος.

Σα σε χρησιδάνειο από τη γυμναστική, ο όρος αυτό σημαίνει πως δεδομένων των απανωτών δοκιμασιών της εποχής μας, οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια αντίστοιχη ψυχική και πνευματική μάζα ικανή να ξεπαστρέψει το «λίπος» των προκλήσεων και των προβλημάτων. Το mental flexing, σα μια ενεργειακή ή συναισθηματική ανακύκλωση, παίρνει το dna του προβλήματος και το μετουσιώνει σε ένα νέο mindset. Μια νέα δυναμωμένη νοοτροπία, έναν άλλο τρόπο σκέψης που δεν αγνοεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο, ούτε στρουθοκαμηλίζει ευαγγελιζόμενη βροχές θετικής σκέψης και θαύματα από το υπερπέραν. Αντίθετα, αποδομεί το πρόβλημα σε δομικό σκέπτεσθαι και το επαναδομεί στη μεγάλη εικόνα του επιθυμητού. Σα να λέμε, δώσε πρόβλημα, θα το γκρεμίσω για να χτίσω λύσεις.

Το μη επιστημονικά κατοχυρωμένο mental flexing, καθόλου τυχαία, είναι όρος που δημιούργησαν οι νέοι και τον συνέδεσαν ιδιοσυγκρασιακά με τη διατήρηση της μεγάλης εικόνας, που συχνά συνδέεται με ένα ιδεώδες, με μια αξία, με ένα όραμα κι είναι η διαύγεια του να κοιτάς μακριά και παράλληλα τον συνέδεσαν με χώρους που δε συνδέονται ευθέως με την ψυχική ευζωία, αλλά που όμως την πρεσβεύουν.

Χώροι και δράσεις πολιτισμού, άθλησης, τέχνης, οργανώσεις που κάνουν χώρο για να υπάρξει αποδοχή αλλά και άνθρωποι που έχουν ένα κοινό: την παρουσία με ουσία και την απλούστευση της επιστήμης και του πολιτισμού για να είναι προσβάσιμη στους πολλούς. Εκεί βρίσκει χώρο να κατοικεί το mental flexing.

Έτσι, αν πιο πολλοί έχουν πρόσβαση σε κάτι, ακόμη κι αν αυτό το κάτι δεν είναι στην πιο ελίτ μορφή του, τότε μπορεί να διεισδύσει σε πιο πολλούς το σποράκι της ελπίδας, της ιδέας και του οράματος, που καθιστά εφικτή αυτή την αλλαγή προς έναν πιο ποιοτικό για την υγεία τρόπο σκέψης. Αποτοξίνωση και στο νου και στην καρδιά. Ναι. Αυτό είναι ικανό να κάνει το λεγόμενο mindset shift και να στρίψει το πηδάλιο σε μια άλλη πλεύση προς την ψυχική υγεία. Ενέργεια σε αειθαλείς μορφές της και φόκους: και ξέρω που πάω και δεν σπαταλώ ψυχικό καύσιμο.

Οι νέοι που δοκιμάστηκαν πολύ, όσο κι οι πιο μεγάλοι, κατάφεραν αντί να πνιγούν σε έναν ωκεανό από αβεβαιότητες και προβλήματα που τους κληροδοτήθηκαν, να βρουν τον πυρήνα της λύσης καλά κρυμμένο μέσα στα απόκρυφα του προβλήματος.

Το άξιο λόγου και διάδοχο της κατάστασης αυτής –και του συλλογισμού μου- ήταν να στραφούν στο επίπεδο πρόληψης τόσο για τη φυσική όσο και για την ψυχική υγεία ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι.

Η μετά-κορωνοϊό εποχή άλλωστε, στα τόσα δυσμενή που έφερε, άλλαξε σε πολλούς νοήμονες τρόπο ζωής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε στάθηκαν στη μία ή την άλλη όχθη, μα είδαν τον ίδιο τον ποταμό και κατάλαβαν πως η μία και μόνη κερδοφόρα επένδυση είναι στο ανοσοποιητικό μας, για τους ιούς του σώματος και του νου. Κι εκεί επένδυσαν. Φροντίζοντας εαυτόν. Και κάποιοι γενναίοι και αλλήλους...

Σε αυτήν την μεγάλη βιολογική, φαρμακευτική, ιδιοσυγκρασιακή, κοινωνικο-οικονομική μεταρρύθμιση, από τις λίγες για όλον τον πλανήτη συλλήβδην, δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο hub. Ένα νέο περιεχόμενο επαναπροσδιόρισε το περιέχον...

Το φαρμακείο εδώ και 2 χρόνια έπαψε να είναι ένας χώρος πώλησης φαρμάκου και καλλυντικού. Η νέα εποχή έφερε στην πόρτα του φαρμακοποιού την ανάγκη απλούστευσης της επιστήμης, έφερε τη συμβουλευτική, τη φροντίδα, τη μεσιτεία, την εκπαίδευση... κι όλα αυτά ντυμένα μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και αφοσίωσης. Ο φαρμακοποιός έγινε ο κύριος ρόλος ενός δρωμένου πέρα από τη συνταγογράφηση. Έγινε εκείνος που έδινε πληροφορίες, μάθαινε κι εκπαίδευε, ευαγγελιστής της φροντίδας, μεταφραστής της επιστήμης σε απλά λόγια, μεσολαβητής με κάθε νέα ψηφιακή υπηρεσία, εξισορροπιστής. Ήταν ο φίλος για κάθε γιαγιά, ο γνώριμος του μαθητή, ο εκπρόσωπος του ορθού τρόπου για την υγεία, εκείνος που στόχευε στην ψυχική ευρωστία. Εκείνος που νοιάστηκε. Που έκανε πολλά παραπάνω από κείνα που κάποτε σπούδασε ή είχε μάθει να κάνει.

Ίσως πια δεν κερνούσε δειγματάκια από καλλυντικά ή καραμέλες, αλλά κερνούσε μάσκες και δωρεάν ίντερνετ, αλλά ο στόχος ήταν ο κάθε φαρμακοποιός στη γειτονιά να κρατήσει την ψυχική υγεία πάνω πάνω σε κάθε έναν από τους δικούς του ανθρώπους, που έγιναν πολλά παραπάνω από πελάτες και δοκιμάστηκαν.

Για πολλούς μήνες, η βόλτα έγινε η βόλτα ως το φαρμακείο. Γιατί σε ένα πιο πάνω επίπεδο από το σούπερ μάρκετ ή τη βόλτα του σκύλου, εκεί υπήρχε μια λευκή μπλούζα να δώσει mental flexing και καλή κουβέντα, μαζί με ενημέρωση, φάρμακο ή θετική επιρροή.

Η επιρροή άλλωστε για πολλά χρόνια συρρικνώθηκε στους ινσταγκραμικούς influencers του κιλού. Ευτυχώς, ήρθε ξανά η υπενθύμιση πως η επιστήμη, αν και όχι πάντα στα φώτα του mainstream, είναι από τους πιο βασικούς θεματοφύλακες της προόδου για την ανθρωπότητα.

Το Φ λοιπόν του φαρμακείου, μαζί με το Ψ και το Υ της Ψυχικής Υγείας. Γιατί αν έχει άνθρωπο και ανθρωπιά, ψυχή και υγεία χωρίζεται δια παντός από την ίδια οικογένεια λέξεων το φάρμακο για την υγεία, από το φαρμάκι που κάνει ψυχή και σώμα να ασθενεί. Εκεί μιλούν ηχηρά το Φ, το Ψ και το Υ...

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr