NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ν. Τακάς, Venture Capital Β. Ελλάδα: Κοντά σε συμφωνία από τον κλάδο ICT

Ν. Τακάς, Venture Capital Β. Ελλάδα: Κοντά σε συμφωνία από τον κλάδο ICT

Σημαντικές ευκαιρίες για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή λόγω θέσης προσφέρει η Θεσσαλονίκη αναφέρει σε συνέντευξη του στο epixeiro.gr o κος Νικόλας Τακάς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Thermi Venturecapitalmanagement.

Ο κ. Τακάς αναφερόμενος στο επενδυτικό ρίσκο υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις σήμερα δεν μπορούν λόγω της συγκυρίας δεν μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις ενώ οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, των μεταφορών και πρώτων υλών αυξάνουν περαιτέρω την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις.

Σε τι κλάδους δραστηριοτήτων έχει επενδύσει η Thermi Venture CapitalManagement;

Η THERMI VCM σύστησε το 2021 τον NORTHERN GREECE INVESTMENT FUND (NGIF), το μοναδικό Venture Capital Fund ngif.gr με έδρα την Θεσσαλονίκη. Το NGIF( ngif.gr )είναι generalistic Fund, δηλαδή δεν έχει περιορισμούς στους κλάδους στους οποίους θα επενδύσει, αλλά σαν διαχειριστές έχουμε θέσει κάποιους κλάδους στόχους που παρουσιάζουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον όπως:

  • Τρόφιμα – Ποτά
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Διαχείριση Αποβλήτων – Εξοικονόμηση Ενέργειας – Πράσινες Τεχνολογικές εφαρμογές
  • Υπηρεσίες Υγείας – Γενόσημα Φάρμακα
  • Τουρισμό – Τουρισμό Υγείας

Ποια τα κριτήρια και ποιο το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχει κάνει το 2021;

Για την Thermi, το NGIF είναι το τρίτο Venture Capital Fund που θα διαχειριστεί. Τα δυο προηγούμενα funds που επίσης είχαν έδρα την Θεσσαλονίκη ήταν άκρως επιτυχημένα. Οπότε μέσω της εμπειρίας της η ομάδα διαχείρισης της Thermi έχει καταλήξει στα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων. Τα βασικότερα είναι:

  1. Το προϊόν - Η καινοτομία του και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας.
  2. Η Διοίκηση - Το όραμα, οι ικανότητες και η δέσμευση της διοίκησης της εταιρείας για την ανάπτυξη της.
  3. Αγορές Στόχος - Το προϊόν να στοχεύει στην παγκόσμια αγορά και οι προοπτικές ανάπτυξης του σε ξένες αγορές.
  4. Ισχυρές Προοπτικές Ανάπτυξης
  5. Αυξανόμενα περιθώρια κέρδους

Το NGIF έχει μόλις πρόσφατα συσταθεί, αλλά βρίσκεται ήδη κοντά στην πρώτη του συμφωνία με εταιρεία στον κλάδο του ICT και συζητά με ακόμα 3 επιχειρήσεις στον κλάδο των Τροφίμων.

Πόσο υψηλό είναι το επενδυτικό ρίσκο αυτή την εποχή, διαφέρει ανά επιχειρηματικό κλάδο;

Η πανδημία του COVID έχει αυξήσει το επενδυτικό ρίσκο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας τα τελευταία δυο χρόνια. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις καθώς κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε θα επανέλθει η ζωή μας στην κανονικότητα. Επίσης οι μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος αλλά και στο κόστος των α’ υλών προσδίδει μια ακόμα αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά οι κλάδοι στους οποίους στοχεύουμε είναι σημαντικοί για την μετάβαση της οικονομίας μας σε ανάπτυξη και παρουσιάζουν ιδιαίτερα αμυντικά χαρακτηριστικά. Ειδικότερα:

  • Ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών, παρά το χτύπημα που δέχτηκε το 2020 λόγω της κατάρρευσης του HORECA έχει ανακάμψει και προσδίδει σημαντικές υπεραξίες. Λόγω της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας όλοι στρέφονται στις τοπικές παραγωγές, γεγονός που έχει ευνοήσει την χώρα μας.
  • Ο κλάδος της «Πράσινης Ενέργειας» είναι μια σταθερά για τα επόμενα 20 έτη για την ανάπτυξη της Οικονομίας μας, ειδικότερα λόγω των σχεδίων για κατάργηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Ο κλάδος του Τουρισμού, παρόλα τα χτυπήματα του COVID, έχει επανακάμψει το 2021 και με την βοήθεια των πολιτικών της Κυβέρνησης ακόμα αποτελεί την ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας.
  • Ο κλάδος των Φαρμάκων – Υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα γνωρίζει σημαντική άνθιση τα τελευταία χρόνια. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο της Υγείας έχουν κερδίσει την αξιοπιστία των διεθνών αγορών τα τελευταία χρόνια και οι επενδύσεις στον κλάδο είναι μεγάλες και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Πώς βλέπετε την Θεσσαλονίκη ως κέντρο νέων επιχειρήσεων;

Η Θεσσαλονίκη προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη λόγω της θέσης της, με το μεγαλύτερο λιμάνι των Βαλκανίων μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες επιχειρήσεων είτε παραγωγικών είτε στον τομέα των μεταφορών και των Logistics.

Επίσης η Θεσσαλονίκη διαθέτει 3 πανεπιστήμια που παράγουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις, γεγονός που αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης.

Επίσης η πόλη έχει μια δυναμική στον κλάδο του ICT, όπου σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης σε σχέση με άλλες πόλεις του εξωτερικού αλλά και της Αθήνας δίνουν την δυνατότητα να γίνει πόλος έλξης για τους «ψηφιακούς νομάδες» και να στηθούν επιχειρήσεις ICT που να μπορούν να αναπτύσσουν λογισμικό για εταιρείες και να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr