NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

6ο Thessaloniki Summit: Ανοίγει νέος κύκλος επενδύσεων στην Βόρεια Ελλάδα

6ο Thessaloniki Summit: Ανοίγει νέος κύκλος επενδύσεων στην Βόρεια Ελλάδα

Στο επίκεντρο η Θεσσαλονίκη, η περιοχή πέριξ του αεροδρομίου, το λιμάνι της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Σειρά νέων μεγάλων επενδύσεων σε έργα υποδομών κυρίως αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων δρομολογούνται στη Βόρεια Ελλάδα με το επίκεντρο των επενδυτών να βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών σε τομεακό επίπεδο εστιάζει στον τουρισμό, στην ενέργεια, στα logistics, στα αγροτικά, στην υγεία και στα κτηματομεσιτικά. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε το 6ο Thessaloniki Summit στόχος του οποίου είναι να αποτελέσει ένα φόρουμ καλυτέρων αναπτυξιακών προτάσεων / ιδεών για την προαγωγή των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Βαλκανίων και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχος η πολιτική συγκλίσεων

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών επιβεβαίωσε κατά την ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ταυτόχρονα όμως, εξέφρασε και ανησυχία για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία. Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τα κύρια σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας την Ευρώπη να εστιάσει το ενδιαφέρον της στη Βόρεια Μακεδονία.

Έμφαση κατά την ομιλία του έδωσε στο ρόλο που έπαιξε η Συμφωνία των Πρεσπών στην διευθέτηση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας αλλά και στο ρόλο που μπορεί να παίξει για την είσοδο νέων μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, διατυπώνοντας ότι οι ΗΠΑ στην Ελλάδα βρήκαν ένα πολύ ισχυρό εταίρο.

Την ίδια στιγμή η Σύνοδος υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας την ΕΕ, αλλά και να αρθεί η θεώρηση διαβατηρίων προς τους Κοσοβάρους πολίτες.

Τα μεγάλα έργα υποδομών και οι διασυνδέσεις

Τα μεγάλα έργα που μετατρέπουν την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα σε κέντρο ανάπτυξης είναι: η επέκταση και εμβάθυνση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ και η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΟΛΘ. Η επένδυση της Fraport για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Η ανάπλαση της ΔΕΘ με την κατεδάφιση, μεταξύ άλλων, κτιρίων που βρίσκονται στον περίγυρο του εκθεσιακού κέντρου. Η αξιοποίηση και εκμετάλλευση εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή πέριξ του αεροδρομίου με την διοίκηση της Fraport να έχει ήδη ξεκινήσει γύρους διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους από την κτηματομεσιτική αγορά, λιανεμπόρους, εταιρείες καυσίμων, ενέργειας και ξενοδοχεία. Η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων που θα συνδέσουν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα (νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Τοξότες - Ξάνθη, και η αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής για τη σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης), το μετρό της Θεσσαλονίκης μετά από τις αλλαγές που σχεδιάστηκαν στον σταθμό Βενιζέλου. Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου μήκους 40 χλμ. από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι.

Στοίχημα η διαχείριση

Μεγάλο στοίχημα της Συνόδου και της Ελλάδας η ανατροπή του κλίματος που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Η αντιμετώπιση του ζητήματος της ρευστότητας, οι παρεμβάσεις στα ζητήματα χρέους και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τη μεγαλύτερη είσοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πόρους του προγράμματος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr