NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η εκτίναξη του πληθωρισμού προς το 4% δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα

Η εκτίναξη του πληθωρισμού προς το 4% δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα

​Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο δημιουργεί αρνητικές αποδόσεις στις επόμενες εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, αλλά και στα εταιρικά ομόλογα που θα βγουν με αποδόσεις χαμηλότερες από το 3,4%.

Η διαφορά μεταξύ των ονομαστικών επιτοκίων ουσιαστικά επιβαρύνει τους primary dealers (δηλαδή τους επενδυτικούς οίκους που αναλαμβάνουν να καλύπτουν τις εκδόσεις) και σε δεύτερη φάση αυτούς που αγοράζουν ομόλογα.

Η αύξηση του πληθωρισμού θα σημάνει την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που θα εκδοθούν στο επόμενο διάστημα, εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση από το ελληνικό δημόσιο. Εάν το ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπεράσει το 1,5-1,7% σε απόδοση θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες σειρές σε ανοδικά επίπεδα με αποτέλεσμα να δούμε αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων. Αυτό θα δημιουργήσει με την σειρά του αλυσιδωτές επιπτώσεις στα έσοδα επενδύσεων των τραπεζών και ευρύτερες πιέσεις στις τιμές των ομολόγων που θα πλήξουν τράπεζες, ασφαλιστικές, αμοιβαία κεφάλαια και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Πορεία προς το 4% μέχρι τον Δεκέμβριο

Ο πληθωρισμός για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο αναμένεται να αγγίξει και να ξεπεράσει το 4%, αφού θα συνεχιστεί και η πολιτική της αύξησης ρευστότητας από την ΕΚΤ (επαναγορά ομολόγων) και αύξηση επιτοκίων δεν θα γίνει άμεσα και το ενεργειακό κόστος θα συνεχίζει να αυξάνεται. Το 4% ουσιαστικά στους κλάδους της βιομηχανίας θα σημάνει νέα αύξηση της τιμής των προϊόντων κατά 10% αφού οι εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr, τόσο τα Βιομηχανικά Επιμελητήρια (Αθηνών και Θεσσαλονίκης), όσο και οι επαγγελματικοί φορείς θεωρούν ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί όχι μόνο για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και για την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

Επείγει η άμεση ενίσχυση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα (μέσα στον Νοέμβριο) προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές για αντιμετώπιση ενός «βαρύ χειμώνα» στις επιχειρήσεις και στα ευάλωτα νοικοκυριά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr