NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Τα σχέδια του Ευρωκοινοβουλίου για τη ρύθμιση των κοινωνικών δικτύων

Τα σχέδια του Ευρωκοινοβουλίου για τη ρύθμιση των κοινωνικών δικτύων

​Στις 8 Νοεμβρίου, η πρώην εργαζόμενη του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν κατήγγειλε τις επικίνδυνες πρακτικές του τεχνολογικού κολοσσού ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις πρακτικές της εταιρείας που επηρεάζουν τη ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και τη χρήση της τεχνικής "microtargeting" για τη συλλογή δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς.

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο, το οποίο επεξεργάζεται νέους κανονισμούς που θα αφορούν τον ταχέως μεταβαλλόμενο διαδικτυακό κόσμο. Βασικός τους στόχος η διασφάλιση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου διαδικτύου για τους ευρωπαίους χρήστες κι ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Πώς μπορεί η ακρόαση να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Η ακρόαση είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους χρήστες για δυο λόγους, αναφέρει η Κρίστελ Σαλντεμόσε (S&D, Δανία), εισηγήτρια του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες : "Πρώτον, πιστεύω ότι όλοι οι χρήστες του Facebook πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το επιχειρηματικό μοντέλο και τις επιλογές στις οποίες βασίζεται η λειτουργία της πλατφόρμας. Δεύτερον, οι αποκαλύψεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο στο Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και κατ’ επέκταση τους Ευρωπαίους χρήστες του Facebook και άλλων πλατφορμών στο εγγύς μέλλον".

"Το Facebook παίζει σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες", τονίζει ο Αντρέας Σβαμπ (ΕΛΚ, Γερμανία), ευρωβουλευτής υπεύθυνος για το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. "Εμφανίζει στους χρήστες πολιτικές διαφημίσεις και πολιτικό περιεχόμενο βάσει των προσωπικών τους δεδομένων" και οι κανόνες του "μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των ‘θαλάμων αντήχησης’ ("echo chambers") που δημιουργούνται".

"Στις δημοκρατίες το πολιτικό περιεχόμενο που δημοσιεύεται εκτός διαδικτύου υπόκειται σε κανόνες και οι εκλεγμένοι πολιτικοί είναι εκείνοι που καταρτίζουν αυτούς τους νόμους - όχι οι ιδιωτικές εταιρείες", υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής, τονίζοντας την ανάγκη ρύθμισης της διαδικτυακής πολιτικής διαφήμισης.

Τα σχέδια του Κοινοβουλίου για τη ρύθμιση των κοινωνικών δικτύων

Αναφερόμενη στον αρνητικό αντίκτυπο των πλατφορμών για τους χρήστες, η Σαλντεμόσε τόνισε τη σημασία της λογοδοσίας στο επερχόμενο νομοσχέδιο.

"Θεωρώ ότι τα συστήματα συστάσεων ("recommender systems") δε πρέπει να στηρίζονται, εξ ορισμού, σε ακούσια κατάρτιση προφίλ ("profiling"). Εάν οι χρήστες θέλουν να λαμβάνουν προτάσεις βασισμένες στο καταρτισμένο προφίλ τους, πρέπει αυτό να αποτελεί ξεκάθαρο αίτημα του χρήστη κατόπιν της εν επιγνώσει συναίνεσής του", υπογράμμισε.

"Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες θα διασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτική διαφήμιση μόνο εφόσον οι χρήστες έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους", δηλώνει ο Σβαμπ. "Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νέο σκάνδαλο τύπου Cambridge Analytica όπου τα προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για πολιτικό όφελος. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες θα παίξει ρόλο και στη ρύθμιση του παράνομου περιεχομένου. Στα τέλη του 2021, η ΕΕ θα προτείνει ένα νόμο για τη διαδικτυακή πολιτική διαφήμιση και την παραπληροφόρηση. Η Επιτροπή θα πρέπει να καταρτίσει σύντομα την πρόταση της. Οι αποκαλύψεις της κας Χάουγκεν έδειξαν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr