NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ευστάθιος Λιακόπουλος, BSS: Μέσα από τις δυσκολίες, βρίσκουμε τις ευκαιρίες

Ευστάθιος Λιακόπουλος, BSS: Μέσα από τις δυσκολίες, βρίσκουμε τις ευκαιρίες

Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος, CEO & Founder της Building Solid Success - BSS, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για την επιχειρηματικότητα, τις χρηματοδοτήσεις και την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως «υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ταχείας και ισχυρής ανάκαμψης, με σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».

Μιλήστε μας για την BSS. Ποιες οι υπηρεσίες που προσφέρει, ποια θα ξεχωρίζατε ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα της και ποια η στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας;

Η BSS ξεκίνησε το 1998, με όραμα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η εξειδίκευση, η πολυετή εμπειρία, η τεχνογνωσία, η επαφή μας με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, σε συνδυασμό με το ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και εξωτερικό, μας καθιστούν πρωτοπόρους στους τομείς: Συμβουλευτική επιχειρήσεων, Λογιστικό και Φορολογικό σχεδιασμό, Οικονομική διεύθυνση, Τραπεζικά ζητήματα, Επιδοτήσεις, Επενδυτικά - Funding, Χρηματοοικονομικά, Λειτουργική και Χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, Αναπτυξιακό Νόμο, ΕΣΠΑ, Οργάνωση Επιχειρήσεων ISO, GDPR, Πιστοποίηση COVID Shield.

Tα τελευταία 3 χρόνια διπλασιάσαμε τον κύκλο εργασιών, διατηρώντας υψηλή κερδοφορία και απόλυτη επιχειρηματική υγεία, ολοκληρώσαμε πάνω από 1.100 περιπτώσεις λειτουργικής αναδιάρθρωσης, χειριστήκαμε χρηματοδοτήσεις για το πελατολόγιο μας ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως -αποτελώντας βασικό παράγοντα της επιχειρηματικής κοινότητας στον τομέα των χρηματοδοτήσεων- αυξήσαμε κατά 123% τις υπηρεσίες ανεξάρτητης οικονομικής διεύθυνσης, ολοκληρώσαμε με επιτυχία άνω των 700 εκ. ευρώ χρηματοδοτήσεις μέσω funds.

Στη BSS πιστεύουμε ότι η μόνη κατεύθυνση για την ελληνική οικονομία είναι πλέον αυτή προς την ανάπτυξη. Συνεχίζουμε το ίδιο δυναμικά και το 2021, με νέα γραφεία και μεγαλύτερη ταλαντούχα ομάδα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο κάλυψης τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς και τη Δυτική Μακεδονία. Ένας κόμβος ανάπτυξης εξειδικευμένων έργων για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τον Αγροτουρισμό, Aποθήκες Logistics, Μαρίνες, Εγκαταστάσεις επεξεργασίας Λυμάτων και διαχείρισης Αποβλήτων, Μεταποίηση και Εμπόριο. Δημιουργήσαμε νέα γραφεία για τους Νομούς Θεσσαλίας, Μαγνησίας με έδρα τη Λάρισα, με στόχο ανάπτυξης τον Βιομηχανικό τομέα, τον Τουρισμό, το Εμπόριο, ετοιμάζουμε νέο άνοιγμα στη Κρήτη και την Κύπρο, με έδρα τη Λευκωσία.

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει επανειλημμένα την ικανότητα τους

Η απόφαση μας για διάσπαση του κλάδου Λογιστικής και Φορολογικής υποστήριξης, μέσω της εταιρείας BSS TAX η οποία υπάγεται στον όμιλο επιχειρήσεων BSS, έρχεται να προσφέρει ένα ακόμη πιο ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων Φορολογικών & Λογιστικών υπηρεσιών, για επιχειρηματικούς πελάτες που δραστηριοποιούνται σε κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ώστε να ευδοκιμήσουν σε έναν ψηφιακό κόσμο, να αντιμετωπίσουν τους πολύπλευρους φορολογικούς νόμους και τους κανονισμούς εργασίας, με καθοδήγηση από εξειδικευμένα στελέχη.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό επιχειρείν, ποιες οι δυσκολίες; Αλλά κυρίως ποιες οι ευκαιρίες σε μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό επίπεδo;

Η ελληνική οικονομία επλήγη σκληρά από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και από τα προηγούμενα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, δηλώνουμε πολύ αισιόδοξοι για όσα θα έρθουν.

Είναι γεγονός, στην Ελλάδα έρχονται κονδύλια ύψους 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη. Υλοποιείται ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με την παροχή 2ης ευκαιρίας στον επιχειρηματία, χορηγούνται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις -όπως μείωση κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους- αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη, θέσπιση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, αναμένονται μόνιμες μειώσεις φόρων σε 2 χρόνια, όπως μείωση φορολογικού συντελεστή κερδών σε όλες τις επιχειρήσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ, και πολλά ακόμη.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ταχείας και ισχυρής ανάκαμψης με σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ισχυρή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών αγαθών, σημαντική αύξηση των καταθέσεων, ενίσχυση της ζήτησης μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, ενίσχυση του τουρισμού σε σχέση με το 2020, προκαταβολή και εκταμίευση δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει επανειλημμένα την ικανότητα τους και σε συνδυασμό με ρεαλιστικά σχέδια θα μπορέσουν ξανά να επανατοποθετηθούν μέσα από μια διαδικασία αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης. Απαιτείται μόνο συνεργασία, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και θετικό πνεύμα.

Βάσει των συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρετε, σε ποια σημεία βλέπετε πως χρειάζονται στήριξη οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και την πλειοψηφία; Με άλλα λόγια, τι αναζητούν συνήθως όταν φτάνουν σε εσάς;

Παράθεση - epixeiro.gr

Η μόνη κατεύθυνση για την ελληνική οικονομία είναι πλέον αυτή προς την ανάπτυξη

Πάντα μέσα από τις δυσκολίες βρίσκουμε τις ευκαιρίες. Οι προοπτικές είναι καλές και ο Έλληνας επιχειρηματίας συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι οι παλιές πρακτικές δεν αρκούν για μια βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Αποδεδειγμένα και βάσει μελετών, το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων στις επιχειρηματικές μονάδες πηγάζει από ξεπερασμένες μεθόδους λειτουργίας και ελλιπή οργάνωση.

Εμείς στη BSS, με δράση και αποτελεσματικότητα, στεκόμαστε εξατομικευμένα δίπλα στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Μαζί με τον επιχειρηματία θέτουμε από την αρχή τα σωστά βήματα, που θα τον οδηγήσουν σε ασφαλές οικονομικό περιβάλλον ανάπτυξης. Στόχος μας, τα 70 δισ. κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα, να τα φέρουμε σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο. Δεύτερος στόχος η άμεση υποστήριξη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις σε οργάνωση, συντονισμό, λογιστικό και φορολογικό σχεδιασμό, ρευστότητα, με τρίτο στόχο το νέο νόμο Ρύθμισης Οφειλών προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά ταμεία, Πιστωτικά ιδρύματα, προσφέροντας μόνιμες λύσεις για την απαλλαγή χρεών, ενδυναμώνοντας παράλληλα τα μερίδια αγοράς.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, στην πολυπλοκότητα που διαμορφώνει το ελληνικό και διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, χρειάζεται ασφάλεια, θέλει να νιώσει εμπιστοσύνη αλλά και έμπνευση για πρόοδο.

Ένα σημαντικό εργαλείο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι φυσικά και οι χρηματοδοτήσεις. Ποια τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή και ποιες πρόσθετες ευκαιρίες αναμένονται; Παράλληλα, ποιο το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις από funds;

Σήμερα υπάρχει η μεγαλύτερη ποικιλία από ποτέ σε χρηματοδοτικά εργαλεία, παρότι οι επιχειρήσεις αισθάνονται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Ποικιλία τόσο στην πηγή τους -τράπεζες, επενδυτικά ταμεία, ιδιώτες επενδυτές- όσο και ως προς την μορφή τους - κεφάλαιο κίνησης, τοκοχρεολυτικά, με ή χωρίς εγγύηση του δημοσίου, με ή χωρίς επιδότηση επιτοκίου.

Παραδοσιακά, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εν προκειμένω το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν κορυφαίας σημασίας χρηματοδοτικές πηγές για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της οικονομία μας. Τα τελευταία 40 χρόνια, έχουμε λάβει από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα €160 δισ., δηλαδή σχεδόν ένα ΑΕΠ.

Η ίδια η ποικιλία καθιστά απαραίτητη πρώτα από όλα την γνώση των δυνατοτήτων και έπειτα την επιλογή του καταλληλότερου προγράμματος, αφού η ρευστότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά εργαλεία. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για επενδύσεις μέσω funds στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο, με πραγματικά αναπτυξιακές ευκαιρίες, που μπορούν να αποφέρουν μόνο οφέλη και βιωσιμότητα στην επιχείρηση.

Οι χρηματοδοτικές λύσεις μέσω private equity funds απευθύνονται σε πιο ώριμες επιχειρήσεις που είναι ιδιωτικές (δεν είναι εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο), οι οποίες αναζητούν επιπλέον κεφάλαια για α) ανάπτυξη (R&D, νέα γραμμή παραγωγής, ανάπτυξης νέων προϊόντων κ.α.), β) εξαγορά ομοειδών μικρότερων επιχειρήσεων για άμεση απόκτηση δικτύων πωλήσεων, γ) επιθυμούν μεγέθυνση για εισαγωγή σε κάποιο χρηματιστήριο (IPO), δ) χρειάζονται project finance ή mezzanine finance και ε) βρίσκονται σε έλλειψη χρηματοδότησης (distress finance).

Στη BSS έχουμε σημαντική εμπειρία στον τομέα αυτό, συμμετέχοντας σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα, μέσω του δικτύου συνεργαζόμενων επαφών με private equity funds του εξωτερικού ή και του εσωτερικού.

Παράθεση - epixeiro.gr

Σήμερα υπάρχει η μεγαλύτερη ποικιλία από ποτέ σε χρηματοδοτικά εργαλεία

Πώς μπορεί να βοηθήσει η BSS σε αυτό το θέμα, δηλαδή στην εύρεση χρηματοδότησης; Τι ενέργειες απαιτούνται από μια επιχείρηση και ποιος ο δικός σας ρόλος, στην ένταξη της, για παράδειγμα, σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Και πόσο εύκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο;

Η BSS διαχειρίζεται χρηματοδοτήσεις άνω των 1,5 δισ, και υπέβαλε, μόνο κατά το 2020, 227 προγράμματα επιδοτήσεων ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού Νόμου, με 100% εγκρισιμότητα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αναπτυξιακή ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία 12 έτη επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε μια ισότιμη σχέση συνεργασίας με τα πιστωτικά ιδρύματα, φροντίζοντας να εξελισσόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στις πολλές αλλαγές που επιτελέστηκαν στον τραπεζικό κλάδο.

Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, προασπιζόμενοι τα συμφέροντα των πελατών μας, χτίζοντας παράλληλα μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τις Τράπεζες.

Αυτό λειτουργεί με πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για τους πελάτες μας, αφού, μέσω της BSS, έχουν ταυτόχρονα επαφή με το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων και το σύνολο των υποπροϊόντων τους.

Παράλληλα, το τμήμα μελετών και οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της BSS, θα αναλύσουν τις προϋποθέσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε προϊόντος και θα συμβάλουν στην ορθή επιλογή του χρηματοδοτικού προγράμματος.

  • Προσδιορίζουν με ακρίβεια τις ανάγκες της επιχείρησης, πόσα είναι τα κεφάλαια που θα χρειαστεί σε ορίζοντα πενταετίας
  • Ποια θα είναι η απόδοση του επενδυτικού πλάνου; Απαιτείται σαφής αξιολόγηση των επενδυτικών πλάνων και της απόδοσης αυτών, ώστε να επιλέγουμε το κατάλληλο πρόγραμμα.
  • Ποιος ο σκοπός των κεφαλαίων, αφού αυτό θα προσδιορίσει την μορφή του προγράμματος και την επιθυμητή διάρκεια.

Η διαδικασία αυτή είναι μεν σύνθετη, αλλά με βάσει όλα τα ανωτέρω, μπορούμε να αξιολογήσουμε τα διαθέσιμα προγράμματα, να αναλάβουμε την προετοιμασία αιτήματος, την υποβολή του, τη διαπραγμάτευση και να καταλήξουμε με επιτυχία στη χρηματοδότηση.

Κλείνοντας, θα ήθελα την γνώμη σας για την επόμενη ημέρα τη επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, εν μέσω πανδημίας; Και πώς μπορεί να συμβάλει σε αυτό η BSS, ποιο το δικό σας όραμα;

Η επόμενη ημέρα στην επιχειρηματικότητα πρέπει να μας βρει με άμεσους στόχους, τόσο όσον αφορά την αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας την κάθε επιχείρηση ανταγωνιστική και εξωστρεφής.

Οι επιχειρήσεις, ολόκληρη η ελληνική οικονομία, επλήγη σφόδρα από τον κορονοϊό, δεδομένου και τη μεγάλη εξάρτηση από τον Τουρισμό. Το 2020, η παραγωγή μειώθηκε 10%, ενώ το εθνικό χρέος, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ανέβηκε πάνω από 200%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Τα επόμενα επτά χρόνια, είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία σαν χώρα και σαν επιχειρηματικός κόσμος, όπου με την εισροή κονδυλίων θα έχουμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε υπεραπαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς όπως η Βιομηχανία, η Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η Πράσινη Ενέργεια, οι Ιδιωτικές Επενδύσεις, τα έργα Υποδομών, η Κοινωνία.

Η BSS αντιπροσωπεύει μια νέα, σύγχρονη δομή υποστήριξης των επιχειρήσεων, βασισμένη στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής. Παρέχουμε ολιστική προσέγγιση και δυνατότητα ένας πελάτης να βρίσκει λύσεις στο σύνολο των θεμάτων που τον απασχολούν με μια στάση και μέσα από μια στέρεη συνεργασία, υπό το πρίσμα της εχεμύθειας και της εμπιστοσύνης που παράγει ασφάλεια και προοπτική σε αυτό το σύνθετο και ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σκοπός μας να συμβάλλουμε στην βιωσιμότητα και κυρίως την ανάπτυξη της ελληνικής επιχείρησης και με αυτό τον τρόπο στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Στηριζόμαστε στην ηθική και την ακεραιότητα. Χτίζουμε στέρεες βάσεις εμπιστοσύνης. Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στηριζόμαστε στον επαγγελματισμό και την αναγκαία για την ελληνική αγορά προσαρμοστικότητα. Μας χαρακτηρίζει δε το ομαδικό πνεύμα. Μαζί για τους πελάτες, μαζί με τους πελάτες.

Θέλουμε να αποτελέσουμε πραγματικό αναπτυξιακό μοχλό για το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων, να συμβάλλουμε στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση τους, στην ανάπτυξη των σύγχρονων δεξιοτήτων, αλλά και στη σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ΜμΕ με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr