NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Οινοτουρισμός: Η Θεσσαλονίκη κέντρο συγκέντρωσης οινοποιείων

Οινοτουρισμός: Η Θεσσαλονίκη κέντρο συγκέντρωσης οινοποιείων

Σε οροπέδια, πεδιάδες, λίμνες, ακτογραμμές και ορεινούς όγκους απλώνονται οι αμπελώνες της Βορείου Ελλάδος από την Δυτική Μακεδονία μέχρι και την Θράκη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τον Έβρο. Στο μικροκλίμα των περιοχών, γηγενείς και προσαρμοσμένες διεθνείς ποικιλίες οδηγούν την Βόρεια Ελλάδα στην υπεροχή και στην παραγωγή ορισμένων από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας.

Η Δυτική Μακεδονία στο σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

Στο πλαίσιο αυτό το 2ο Συνέδριο Οινοτουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και τον ΕΟΤ επικεντρώθηκε στις συνέργειες Οινοτουρισμού στη Δυτική Μακεδονία. Η Δυτική Μακεδονία επιλέχθηκε ως παράδειγμα μιας περιοχής με ιδιαίτερη οινική παράδοση, που παράλληλα αντιμετωπίζει την πρόκληση της μετάβασης από ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην λιγνιτική παραγωγή ενέργειας.

Σε αυτή τη μετάβαση, κρίσιμος είναι ο ρόλος ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο οινοτουρισμός, που ήδη προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και ποιοτικές θέσεις εργασίας για την περιοχή, τελώντας παράλληλα σε μια σχέση αρμονίας με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας.

«Ο ελληνικός οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά ανερχόμενες μορφές τουρισμού, με συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και με ακόμα ισχυρότερες προοπτικές για το μέλλον. Σε διεθνές επίπεδο ήδη αποτελεί τουριστική τάση που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Αλλά πάνω απ’ όλα αποτελεί μια απόλαυση γαστρονομική αλλά και πολιτιστική, ένα μοναδικό, βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και στα αρώματα του κάθε τόπου» δήλωσε Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Η Ελλάδα διεκδικεί χώρο στον τουριστικό χάρτη οίνου

Παρά την ολιγωρία στην διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στην Ελλάδα, πολλά οινοποιεία πραγματοποιούν επενδύσεις, ενισχύοντας το μερίδιο της Ελλάδας στον τομέα του οινοτουρισμού.

Η Ελλάδα παρά την μακρόχρονη ιστορία που έχει στον οίνο, με αφετηρία τις γιορτές στην Αρχαία Ελλάδα, στον παγκόσμιο χάρτη οινοτουρισμού πέρασε τα τελευταία χρόνια.

Ο ρόλος της Ένωσης Οινοποιείων Βορείου Ελλάδος, στις 27/11 η απονομή μεταλλίων

Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του οινοτουρισμού η βελτίωση των υποδομών, ανάπτυξη δομών και πολιτιστικών δράσεων που αρμόζουν με την φύση, την παραγωγή και την ιστορία. Από τις σημαντικότερες δράσεις για την ανάδειξη του κλάδου οι «Ανοιχτές Πόρτες», τα «ΒορΟΙΝΑ».

Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιεί η Ένωση Οινοποιείων Βορείου Ελλάδος στόχος της οποίας, μεταξύ άλλων είναι: η ανάδειξη του επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού κρασιού που παράγουν τα μέλη της. Η στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το αμπέλι και το κρασί . Η συμμετοχή και συνεργασία με διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς.

Με πρωτοβουλία και αποκλειστική υποστήριξη των μελών της Ένωσης, δημιουργήθηκαν τρεις ισχυροί και καταξιωμένοι θεσμοί για το Ελληνικό κρασί: Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, Το δίκτυο αυτό αποτέλεσε την αρχή για τη δημιουργία οινοτουριστικών προτάσεων στη χώρα μας και την καθιέρωση του οινοτουρισμού ως ενότητα στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Παράλληλα, καθιέρωσε πανελλαδικά δύο ετήσιες οινοτουριστικές εκδηλώσεις, τις «Ανοιχτές Πόρτες» και τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού».

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (www.tiwc.gr), με τη συμμετοχή οινοποιείων κυρίως από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και άλλες οινοπαραγωγικές χώρες καθώς επίσης και με τη συμμετοχή κορυφαίων γευσιγνωστών-κριτών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων διακεκριμένων master of wine και master sommelier.

«ΒορΟινά» ονομάζεται η εκδήλωση γευστικής δοκιμής οίνων και αποσταγμάτων των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος». Η εκδήλωση πραγματοποιείται ετήσια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα ενώ περιστασιακά και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

21ος Διεθνής Διαγωνισµός Οίνου & Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης

Η τριήµερη 21ή διοργάνωση του «Διεθνούς Διαγωνισµού Οίνου & Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης» πραγµατοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2021.

Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. πραγµατοποιείται στην Ελλάδα από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αµπελώνα της Βορείου Ελλάδος».

Στο φετινό διαγωνισµό, 25 καταξιωµένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine, Τα 661 δείγµατα ήταν οίνοι από την Ελλάδα, την Βραζιλία και την Κύπρο και τα 35 ήταν αποστάγµατα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί πως ως ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ είναι το “Xi” εσοδείας 2016, της ποικιλίας Ξινόμαυρο, από τη Δράμα και το Κτήμα Τέχνη Οίνου. Αντίστοιχα, το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είναι το «Τσίπουρο Τυρνάβου» Βρυσσά (με γλυκάνισο).

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η τελετή απονομής των μεταλλίων στις οινοποιίες και αποσταγματοποιίες που έχουν βραβευθεί χορηγός της οποίας είναι το epixeiro.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr