NEWSFLASH...
egg - enter•grow•go
ανάγνωση

Baggagement: Η πλατφόρμα που έχει μεταφέρει πάνω από 8.000 αποσκευές

Baggagement: Η πλατφόρμα που έχει μεταφέρει πάνω από 8.000 αποσκευές

​Ένα χρονικό «κενό», ανάμεσα στο check-out από ένα ξενοδοχείο στο Άμστερνταμ στις 12 το μεσημέρι και μια βραδινή πτήση προς την Αθήνα, αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία μιας startup που προσφέρει διαχείριση, μεταφορά και φύλαξη αποσκευών. Το όνομα της: Baggagement.

Όπως μας λέει ο κ. Γιώργος Καράλης, co-founder της Baggagement, μιας εταιρείας που συμμετέχει στην Πλατφόρμα Start Up του egg - enter•grοw•go της Eurobank, όσο καλά κι αν έχει οργανωθεί ένα ταξίδι, σχεδόν πάντα υπάρχει χρονικό κενό -ιδιαίτερα την πρώτη και την τελευταία μέρα του ταξιδιού- που μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτο. Κάπως έτσι, εντοπίστηκε και αναπτύχθηκε η επιχειρηματική ιδέα, για μια υπηρεσία μεταφοράς αποσκευών σε λογική τιμή που θα απαλλάσσει τον ταξιδιώτη από το άγχος και το κουβάλημα. Η ιδρυτική ομάδα της Baggagement αποτελείται από 5 άτομα.

«Οι υφιστάμενες εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή οι χώροι φύλαξης αποσκευών, απαιτούν από τον ταξιδιώτη να επιστρέψει για να παραλάβει τις αποσκευές, με συνέπεια πάλι να χάνεται χρόνος και να μην επιτρέπεται ο απερίσπαστος σχεδιασμός του προγράμματος. Αυτό είναι άλλωστε και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Baggagement. Την ίδια στιγμή, οι συνεργάτες μας (ξενοδοχεία και καταλύματα Airbnb) αποσυμφορίζουν τις ώρες του check-in και του check-out, αποδεσμεύονται από τη διαχείριση των αποσκευών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν στους πελάτες τους μια αναβαθμισμένη υπηρεσία» τονίζει ο ίδιος.

Σήμερα, η Baggagement αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που προσφέρει ολοκληρωμένη διαχείριση, μεταφορά και φύλαξη, αποσκευών και αθλητικού εξοπλισμού από και προς οποιοδήποτε σημείο στην Αθήνα (αεροδρόμιο, λιμάνι Πειραιά, ξενοδοχεία, καταλύματα Airbnb) ακόμα και αυθημερόν. Από το 2017 έως σήμερα, έχει εξυπηρετήσει περίπου 2.500 ταξιδιώτες, μεταφέροντας πάνω από 8.000 αποσκευές, αποσπώντας μόνο αξιολογήσεις 5 αστέρων. Η διαχείριση των αποσκευών γίνεται μέσω λογισμικού που έχει αναπτύξει η ίδια και που παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των αποσκευών σε πραγματικό χρόνο, κάνοντας έτσι τη πιθανότητα λάθους μηδενική.

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι δυσκολίες αποτελούν μέρος του παιχνιδιού, αλλά όχι τον κανόνα

Το επόμενο βήμα είναι να προσφερθεί στους ταξιδιώτες, σε συνεργασία με αεροπορικές, η δυνατότητα να κάνουν check-in της αποσκευής τους εκτός αεροδρομίου (off airport baggage check-in). Για το σκοπό αυτό, η Baggagement προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής και αποκλειστικής συνεργασίας, για Ελλάδα και Κύπρο, με ολλανδική εταιρεία. «Η τάση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι, τόσο για εμπορικούς λόγους όσο και για λόγους ασφαλείας -ιδιαίτερα μετά την πανδημία- να μεταφέρουν το check-in της αποσκευής εκτός του χώρου του αεροδρομίου, αποφεύγοντας έτσι το συνωστισμό. Η τεχνολογία που διαθέτει η Βaggagement, σύμμορφη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δίνει τη δυνατότητα να μπορεί ο ταξιδιώτης, με το boarding pass και το διαβατήριό του, να κάνει check-in την αποσκευή του ακόμη και από τη reception του ξενοδοχείου του».

Πόσο εύκολο είναι, όμως, κάποιος, έχοντας μια επιχειρηματική ιδέα, να την αναπτύξει σε λειτουργική πλατφόρμα και πραγματική επιχείρηση; «Στο κομμάτι της διαχείρισης των αποσκευών και ιδιαίτερα στο off airport check-in που προσπαθεί η εταιρεία μας να δραστηριοποιηθεί, αποτελεί μια πρόκληση, κυρίως γιατί υπάρχουν πολλές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται πιστά και πολλοί κανονισμοί – νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς αυτής. Αυτός ήταν και ο λόγος που η αποσκευή ήταν το μόνο κομμάτι του ταξιδιού που μέχρι τώρα δεν είχε αλλάξει καθόλου» σημειώνει ο co-founder της Βaggagement.

baggagement_interview_2.jpg?mtime=20211120002702#asset:311034

«Όμως, η υπηρεσία αυτή αποτελεί το μέλλον της καινοτομίας του ταξιδιού. Πέρα από τη διευκόλυνση του ταξιδιώτη, η πανδημία έχει επιταχύνει την αναγκαιότητα της, μια και το off airport check-in συντελεί στη μείωση της δημιουργίας συνωστισμού. Γι' αυτό και πολλά αεροδρόμια του εξωτερικού έχουν ήδη αρχίσει να το προσφέρουν, όπως το Schiphol και το Heathrow. Η Baggagement είναι καθόλα έτοιμη για αυτή την πρόκληση. Έχει την κατάλληλη ομάδα και την τεχνολογία σύμμαχο, που θωρακίζει τις διαδικασίες και δημιουργεί δικλίδες ασφάλειας. Αλλά κυρίως συνεργάζεται με έμπειρα και αξιόλογα στελέχη, τόσο στα ελληνικά αεροδρόμια όσο και στις αεροπορικές, με έναν κοινό στόχο: να κάνουν την Ελλάδα πρωτοπόρο στη προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών στους ταξιδιώτες».

Παράθεση - epixeiro.gr

Όταν νομίζεις ότι ξέρεις, δεν είσαι ανοιχτός να μάθεις

Ζητήσαμε την γνώμη του και για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, για το οποίο πιστεύει ότι υπάρχουν «αρκετές δυσκολίες που ξεκινούν από συσσωρευμένες παθογένειες χρόνων». «Σίγουρα γίνονται βήματα βελτίωσης, αργά αλλά σταθερά, όπως η δημιουργία του Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, που ευελπιστούμε να είναι η απαρχή πολλών αλλαγών, κυρίως μέσω πρόσβασης σε εργαλεία ανάπτυξης». Και για τις δυσκολίες, υπογραμμίζει πως σε αυτές δεν στέκεται καθόλου. «Μας απασχολεί μόνο πώς θα τις ξεπεράσουμε, πώς θα προσφέρουμε στους πελάτες μας μια αδιαμφισβήτητα εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσία, πώς θα βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να προσφέρουν λύσεις στους πελάτες τους, πώς θα γίνει η Baggagement καλύτερη και πώς η ομάδα που την αποτελεί θα δουλεύει σε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Αυτά μας απασχολούν και όχι οι δυσκολίες, οι οποίες αποτελούν μέρος του παιχνιδιού αλλά όχι τον κανόνα.

Και η συμμετοχή στην Πλατφόρμα egg Start Up της Eurobank; «Η συμμετοχή μας αποτελεί τιμή και αναγνώριση των προσπαθειών της εταιρίας μας. Η ομάδα του έχει τη γνώση και την εμπειρία να καθοδηγήσει μια νεοφυή επιχείρηση, ιδιαίτερα στη φάση της ανάπτυξης (scaleup) που βρίσκεται η Baggagement. Και ξέρετε, δεν είναι μόνο η προετοιμασία για να διεκδικήσεις κεφάλαια -όπως πολλοί νομίζουν ότι κάνουν τα business accelerators- αλλά οι επαφές με την αγορά. Εμείς ήδη έχουμε αποκομίσει πολλά. Για παράδειγμα, μέσω της επαφής με την μέντορά μας, Μάρθα Κεσίσογλου, έχουμε κάνει αξιόλογες επαφές που επιταχύνουν την ανάπτυξή μας και που δύσκολα θα πετυχαίναμε μόνοι μας».

Κλείνοντας, του ζητήσαμε εάν θα ήθελε να μεταφέρει κάποια συμβουλή προς τους startuppers που μας διαβάζουν. «Συμβουλές δεν συνηθίζουμε να δίνουμε. Όταν αρχίζεις να δίνεις συμβουλές, νομίζεις ότι ξέρεις. Και όταν νομίζεις ότι ξέρεις, δεν είσαι ανοιχτός να μάθεις», μας λέει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr