NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Αγγέλα Ανθουλάκη, Open Academy: Η γενναιοδωρία είναι μια βασική μας αξία

Αγγέλα Ανθουλάκη, Open Academy: Η γενναιοδωρία είναι μια βασική μας αξία

Πριν από μερικές ημέρες, ξεκίνησε η λειτουργία της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Open Academy. Η Αγγέλα Ανθουλάκη, co-founder της νέας, αυτής, πρότασης, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του οργανισμού και τους επόμενους στόχους.

Τι ακριβώς είναι η Open Academy, τι προσφέρει αυτή τη στιγμή και πώς προέκυψε η λειτουργία της;

Η Open Academy είναι η μεγαλύτερη online πλατφόρμα εκπαίδευσης για μαθήματα στην ελληνική γλώσσα, που αφορούν διάφορους τομείς, από το Coaching και την Επιχειρηματικότητα έως την Ψυχολογία και το Ευ ζην. Είναι εκπαιδευτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και προέκυψε σαν ιδέα πριν αρκετά χρόνια, από συζητήσεις και συνεργασίες που είχαν ο Μάνος Παυλάκης και Άγγελος Φίλλιπς, επίσης co-founders του εγχειρήματος. Ο Μάνος ασχολείται εδώ και χρόνια με θέματα Εκπαίδευσης κι ο Άγγελος είναι ειδικός σε Web Development. Στην πορεία προστέθηκε στις συζητήσεις η Καίτη Φαρμάκη, Δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός κι εγώ από τον χώρο των επιχειρήσεων, ως συν-ιδρύτρια στο Papaki.gr.

Και οι τέσσερις συνεργάτες έχουμε ως κοινό σημείο την αγάπη μας για τη συνεχή βελτίωση και την ανάπτυξη των ανθρώπων μέσα από ποιοτικές μαθησιακές εμπειρίες. Κάπως έτσι, ενώσαμε τις γνώσεις μας για να δημιουργήσουμε έναν online κόσμο που αποσκοπεί στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη καθενός και καθεμιάς, ανεξαρτήτως κοινωνικού ή γνωστικού επιπέδου, φύλου και ηλικίας.

Στα μαθήματα που παρέχονται, προσφέρονται στη συνέχεια και βεβαιώσεις συμμετοχής; Ποιο είναι το πλαίσιο για την αναγνώριση των συγκεκριμένων βεβαιώσεων;

Είναι γεγονός ότι οι χρήστες της πλατφόρμας ενδιαφέρονται περισσότερο για την άμεση απόκτηση γνώσεων που έχουν πρακτική εφαρμογή στη ζωή και την εργασία τους από την επόμενη κιόλας ημέρα, παρά για την απόκτηση ακόμα ενός «πτυχίου». Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης ενός μαθήματος εκδίδεται αυτόματα βεβαίωση επιτυχούς συμμετοχής. Η βεβαίωση αυτή αποτελεί μια θετική επιβράβευση για την προσπάθεια που καταβλήθηκε και τη γνώση που αποκομίστηκε από ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν το προσωπικό και επαγγελματικό τους προφίλ. Παράλληλα, σκοπεύουμε σύντομα η βεβαίωση να μπορεί να μετατραπεί σε badge στο Linkedin και αλλού, ώστε να αποτελεί, επιπλέον, μια τυπική αναγνώριση.

Με ποια κριτήρια πραγματοποιείτε εσείς την επιλογή των μαθημάτων που θα φιλοξενήσετε; Ποιες θεματικές παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση, σε ποιους τομείς οι χρήστες επιθυμούν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις;

Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μας σε εκπαιδεύσεις έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποιες θεματολογίες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είτε λόγω αντικειμένου, όπως για παράδειγμα η βελτίωση σχέσεων, είτε λόγω περιόδου, συνδέονται δηλαδή με τις συνθήκες και τις ανάγκες της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, όπως για παράδειγμα διαχείριση του stress το τελευταίο διάστημα με την πανδημία. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι έχει μεγάλη αξία για κάποιον που παρακολουθεί μαθήματα στην Open Academy να έρθει σε επαφή με διαφορετικά θεματικά αντικείμενα που θα τον βοηθήσουν να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του, να αλληλοεπιδρά καλύτερα με τους άλλους, αλλά και να εξελίξει συγκεκριμένες γνώσεις για πιο πρακτικά ζητήματα, διαμορφώνοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εκδοχή του εαυτού του.

Σε κάθε περίπτωση, για να ενταχθεί ένα μάθημα στην πλατφόρμα μας είναι σημαντικό να πληροί κάποια κριτήρια: πρώτα απ’ όλα, να έχει πράγματι μια μαθησιακή αξία - να είναι δηλαδή χρήσιμο και ωφέλιμο για όποιον το παρακολουθήσει. Κατά δεύτερον, να έχει μια ποιότητα, ως προς το περιεχόμενο και να βασίζεται στις γνώσεις και τις εμπειρίες των εισηγητών, οι οποίοι είναι άνθρωποι που έχουν διακριθεί στον τομέα τους. Τέλος, κάθε μάθημα θέλουμε να δημιουργεί τη δίψα για περεταίρω μάθηση, άρα να ανοίγει ορίζοντες και προοπτικές ώστε η γνώση όχι μόνο να μην χάνεται μετά από λίγο, αλλά συνεχώς να αναζητείται και να επιτυγχάνεται.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι με την ολοκλήρωση κάθε μαθήματος, ο ίδιος ο χρήστης έχει την δυνατότητα να προτείνει μαθήματα και εισηγητές που θα ήθελε να φιλοξενήσουμε στο μέλλον.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η online εκπαίδευση σε χώρες του εξωτερικού είναι εδώ και πολλά χρόνια μια διαδεδομένη πρακτική μάθησης

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να παρακολουθήσουν online σεμινάρια. Σε μια εποχή που μας απασχολούν έννοιες όπως το metaverse, είναι αυτή η «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» το μέλλον;

Η online ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε χώρες του εξωτερικού είναι εδώ και πολλά χρόνια μια διαδεδομένη πρακτική μάθησης, τόσο για επιχειρήσεις που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους όσο και για καθένα και καθεμιά που επιθυμούν απλά να βελτιώσουν τις γνώσεις τους.

Τα τελευταία 1-2 χρόνια πλέον παρατηρούμε και στην Ελλάδα μεγάλη αύξηση σε τέτοιες δράσεις και πρακτικές, όπου αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Ο κόσμος είναι πλέον περισσότερο εξοικειωμένος από ποτέ με ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές και η μάθηση γίνεται προτεραιότητα και πραγματικότητα μέσα από ένα τρόπο που ίσως πριν λίγο καιρό ούτε να το φανταζόμασταν. Η δύναμη της Open Academy και το μεγάλο στοίχημα συνάμα είναι να προσφέρει ποιοτικές μαθησιακές εμπειρίες που θα συμβάλλουν στην απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων από την επόμενη κιόλας μέρα.

Βλέπουμε ότι φιλοξενείτε και μαθήματα επιχειρηματικότητας. Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος τους στην «ανάπτυξη» ενός επιχειρηματία; Ποια άλλα skills απαιτούνται για να ασχοληθεί κάποιος με το επιχειρείν, στην Ελλάδα;

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο και όσοι εμπλέκονται με το «επιχειρείν» καλούνται να προσαρμοστούν και να αντιδράσουν γρήγορα στις αλλαγές και τις συνεχείς εξελίξεις και είναι αναγκαίο να διαθέτουν ισχυρές επιχειρηματικές δεξιότητες (skills) για να μπορέσουν να προσαρμοστούν γρήγορα και να αναπτύξουν μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Κάποιες επιχειρηματικές δεξιότητες που μπορεί να ωφελήσουν τον επιχειρηματία και την ανάπτυξη της επιχείρησής του περιλαμβάνουν τη δημιουργία και διαχείριση ομάδας, την χρηματοοικονομική διαχείριση, τις ηγετικές και επικοινωνιακές ικανότητες, αλλά και ικανότητες που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη, την αυτεπίγνωση και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Προς το κλείσιμο, θα ήθελα να σταθώ και στον μη κερδοσκοπικό σας χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων σας προσφέρεται σε Ιδρύματα, ΜΚΟ και Κοινωφελείς Οργανισμούς. Πόσο σημαντικό είναι οι επιχειρήσεις να συνεισφέρουν με τέτοιους τρόπους και σε τι βαθμό γίνεται κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή, στην χώρα μας;

Παράθεση - epixeiro.gr

Ο κόσμος είναι πλέον περισσότερο εξοικειωμένος από ποτέ με ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές

Η γενναιοδωρία είναι μια βασική μας αξία (οι άλλες τρεις είναι η ποιότητα, η εξέλιξη και η εμπιστοσύνη). Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο σκοπός της Open Academy να συμβάλει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κουλτούρας για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη όλων, μπορεί να ενισχυθεί αν πραγματικά υιοθετήσουμε μια στάση γενναιοδωρίας και προσφοράς. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν μεγάλες ανάγκες και σπουδαία ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμοί που χρειάζεται να υποστηριχθούν εμπράκτως. Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR), πραγματοποιούνται πολύ σημαντικές δράσεις από επιχειρήσεις και οργανισμούς και θέλουμε κι εμείς να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα σε αυτό το οικοσύστημα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για την Open Academy, τα πλάνα σας για την ανάπτυξη του; Σε τι σημείο θα θέλατε να βρίσκεται σε έναν χρόνο από σήμερα;

Στόχος της Open Academy είναι, πρώτα απ’ όλα, να εδραιωθεί στην αγορά ως φορέας μάθησης και ανάπτυξης για όλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη διεύρυνση των προσφερόμενων μαθημάτων και σε business oriented θεματολογίες, αλλά και σε άλλους τομείς και θεματικές που έχουν ενδιαφέρον, όπως κοινωνικά ζητήματα, ιατρικά, well-being κτλ, που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη και ευημερία των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, καθώς ήδη λαμβάνουμε πολλά αιτήματα για on-demand courses από επιχειρήσεις και οργανισμούς, προχωράμε δυναμικά στον σχεδιασμό και ανάπτυξη τέτοιων μαθημάτων, κάτι που εκτιμάται ότι θα εντατικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr