NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Δήμας: ΑΠΕ και επιστήμες υλικών, στρατηγικοί τομείς κοινής δράσης για Ελλάδα - Γερμανία

Δήμας: ΑΠΕ και επιστήμες υλικών, στρατηγικοί τομείς κοινής δράσης για Ελλάδα - Γερμανία

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι επιστήμες υλικών, με έμφαση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, αποτελούν για την Ελλάδα και τη Γερμανία δύο στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης κοινής δράσης στην έρευνα και την καινοτομία, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας μιλώντας, σήμερα, στο 2ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις», που πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ειδικότερα, στο χαιρετισμό που έκανε ο Υφυπουργός κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ του Φόρουμ με θέμα την Τεχνολογία και τίτλο «Ορίζοντες Ανάπτυξης για το Επιχειρείν», τόνισε ότι «τον Ιούλιο του 2021 υπογράψαμε με τη Γερμανία, κοινή δήλωση προθέσεως για τη συνέχιση και πρόοδο του 3ου κύκλου προγράμματος διμερούς ελληνογερμανικής συνεργασίας, διευρύνοντας το φάσμα της κοινής μας δράσης στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας» και στο πλαίσιο αυτού δίδεται έμφαση στις ΑΠΕ και τις επιστήμες υλικών.

«Μέσα από την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία δημιουργούνται επιπλέον ευκαιρίες δικτύωσης τόσο για την ερευνητική κοινότητα όσο και για τις καινοτόμες επιχειρήσεις των δύο χωρών» πρόσθεσε ο κ. Χρ. Δήμας, ενώ αναφερόμενος στην πανδημία, υπογράμμισε ότι «αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, ότι η καινοτομία, η τεχνολογία και η έρευνα οδηγούν τις εξελίξεις, παρέχοντας αποτελεσματικές λύσεις στα κράτη και τις επιχειρήσεις για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων».

Συμμετέχοντας στο πρώτο πάνελ του Φόρουμ Καινοτομίας, με συντονιστή τον Δρ. Δημήτρη Καμαργιάννη, Management Consulting & Business Coaching, ο Διευθυντής Enterprise & Business Marketing & CRM του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Θάνος Φαλάγγας, μίλησε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που δημιουργεί το 5G. Όπως τόνισε, «στην πλήρη εξέλιξή του το 5G θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Βασικό βήμα γι’ αυτό, είναι η δημιουργία ενός δυναμικού συστήματος παρόχων, υποδομών, τεχνολογιών, τερματικών, εφαρμογών, περιεχομένου, δεδομένων, καθώς και χρηστών». Επιπλέον, ο κ. Φαλάγγας έδωσε έμφαση στην ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, προκειμένου να υιοθετήσουν καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις που θα κάνουν χρήση των μοναδικών δυνατοτήτων του 5G, και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογών που θα δούμε τα επόμενα χρόνια και θα αλλάξουν, σύμφωνα με τον ίδιο, ριζικά την οικονομία και την καθημερινότητα.

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch AE, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η καινοτομία αποτελεί στρατηγική δέσμευση της εταιρείας μας. Αξιοποιούμε τη βαθιά τεχνολογική μας γνώση και αναζητούμε συνεχώς λύσεις που εμπεριέχουν «Τεχνολογία για τη ζωή», με βασικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος». Κατά τον κ. Κάπρα «η τεχνολογία έρχεται να συμπληρωθεί από τον ανθρώπινο παράγοντα και τη δημιουργικότητα, γι’ αυτό, νέες τεχνολογίες όπως το ΑΙοΤ – η διασύνδεση των αντικειμένων με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης – έχουν ήδη γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής με τον τελικό λόγο να τον έχει πάντα ο άνθρωπος».

Η Δρ. Ζωή Αικατερινίδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Software Competitiveness International, αναφερόμενη στην εταιρεία της σημείωσε ότι «δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού με εξειδίκευση σε large scale projects για αγορές υψηλών απαιτήσεων στην ποιότητα και σε διαδικασίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και τα διαστημικά και σε καινοτόμες εξατομικευμένες λύσεις λογισμικού. Παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε πρωτοπόρες χώρες των τεχνολογικών εξελίξεων, με έμφαση στη Γερμανία και δημιουργούμε τεχνολογικά προηγμένες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ενισχύοντας το brain gain. Αρχίσαμε την πορεία μας σε εποχές δύσκολες για την Ελλάδα. Η τεχνολογική υπεροχή των ατόμων μας, το μεράκι, το πείσμα, που χαρακτηρίζουν τον λαό μας, συνδυάστηκε με την μεθοδικότητα, την οργάνωση και τη συνεχή βελτίωση που απαιτούν οι αγορές του ενδιαφέροντος μας. Ενεργοποιηθήκαμε, δοκιμαστήκαμε, διεκδικήσαμε την θέση μας στην αγορά, εστιάζοντας στην ποιότητα και στην συνεχή βελτίωση. Σήμερα, μετά από 11,5 χρόνια, είμαστε μια boutique εταιρεία 100 ατόμων και παράγουμε καινοτομία για συστήματα πλοήγησης, ADAS, cloud και διαχείρισης αποστολών στο διάστημα. Ακρογωνιαίος λίθος γι’ αυτά είναι τα άτομά μας και κύριος στόχος μας η δημιουργία τεχνολογικής υπεραξίας από την Ελλάδα».

Ο κ. Αλκιβιάδης Θωμάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑLTHOM GmbH, αναφερόμενος στις μεγάλες εταιρείες, υπογράμμισε ότι καινοτομία σημαίνει σχεδιασμός προϊόντων και διαδικασιών προσανατολισμένων στο μέλλον. Οι ΜμΕ, από την άλλη πλευρά, έχουν, όπως είπε, καθήκον να παρατηρούν τις αλλαγές στους πελάτες και τις αγορές τους και να προσαρμόζονται ανάλογα, έτσι ώστε η ταχεία προσαρμογή του δικού τους επιχειρηματικού μοντέλου να είναι αυτή που οδηγεί την καινοτομία. Μιλώντας για την ALTHOM ανέφερε ότι «στο παρελθόν, το offshoring θεωρείτο μοχλός καινοτομίας, σήμερα ωστόσο είναι αυτονόητο για όλους μας. Η ALTHOM ακολούθησε αυτό το μονοπάτι στο παρελθόν και τώρα εστιάζει περισσότερο στο nearshoring ή το euroshoring. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές απαιτούν τη διασφάλιση της τεχνογνωσίας και της ποιότητας καθώς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Σχολιάζοντας το μέλλον της ψηφιοποίησης, πρόσθεσε ότι «θα διαδραματίσει όλο και πιο σημαντικό ρόλο για όλες σχεδόν τις εταιρείες. Εδώ η ALTHOM έχει θέσει ως βραχυπρόθεσμο στόχο να τοποθετηθεί στην ανάπτυξη λογισμικού. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ΜμΕ είναι σίγουρα η ανάγκη για χρηματοδότηση», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του πάνελ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι δύο Start-Up και συγκεκριμένα:

  • O Βασίλης Στένος, Ιδρυτής της Solmeyea, ο οποίος ανέφερε ότι η Solmeyea εφαρμόζει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας για την παραγωγή μιας σειράς συγκεκριμένων προϊόντων, έχοντας αναπτύξει συνεργασία με πέντε ερευνητικούς φορές καθώς και ανεξάρτητες εταιρείες.
  • Ο Aντώνης Πρέντζας, Co-founder & CEO της Finloup, ο οποίος τόνισε ότι «η ραγδαία ανάπτυξη που βιώνει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, ενισχυμένη και από την πανδημία, έχει καταστήσει σαφές το τί χρειάζονται οι καταναλωτές: πίστωση ως διευκόλυνση και όχι ως κερδοφόρο προϊόν. Όχι τόκοι, όχι έξοδα, όχι κρυφά κόστη. Κανείς δεν το προσέφερε αυτό στην ελληνική αγορά - πριν τη Finloup».
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr