NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΕΣΚ: Πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε 65 ελληνικές και κυπριακές startups

ΕΣΚ: Πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε 65 ελληνικές και κυπριακές startups

​Στα επόμενα 7 χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας θα διαθέσει 10 δισ. ευρώ για τις νέες τεχνολογίες για όλους τους τομείς της επιστήμης, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εργοστασίου τύπου Unicorn που θα επιταχύνει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Ήδη 65 ελληνικές και κυπριακές start ups έχουν συμμετάσχει σε πιλοτικές επενδύσεις του Συμβουλίου λαμβάνοντας πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Τα ανωτέρω ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σήμερα, στο 2ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις», που πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συνδιοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ, στο χαιρετισμό του για το δεύτερο πάνελ της εκδήλωσης, με τίτλο «Υγεία - Επένδυση στην Τεχνολογία και την Πρόληψη», στάθηκε στα κύρια κοινοτικά εργαλεία χρηματοδότησης της καινοτομίας, αναφέροντας ειδικότερα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας προβλέπει τη χρηματοδότηση των πιο νέων καινοτόμων ταλαντούχων Ευρωπαίων. Λειτουργεί ως Venture Capital Fund της ΕΕ και από το 2018 έχει στηρίξει πάνω από 5.000 start ups, με τις 160 εξ αυτών να έχουν ήδη προσελκύσει πάνω από 5,3 δισ. ευρώ νέες ιδιωτικές επενδύσεις και 40 από αυτές να έχουν αποτιμήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του και για το Horizon Europe, που, όπως είπε, περιλαμβάνει κονδύλια 95 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία και αποτελεί βασικό εργαλείο υποστήριξης, μεταξύ άλλων, και της καινοτομίας στην Υγεία. «Μεταξύ των στόχων του είναι η πλήρης απελευθέρωση του δυναμικού των νέων εργαλείων τεχνολογιών και ψηφιακών λύσεων για μια υγιή κοινωνία και τη διατήρηση μιας παγκόσμιας βιώσιμης καινοτόμου και ανταγωνιστικής βιομηχανίας υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Μ. Σχοινάς, για να προσθέσει ότι «το πρόγραμμα για το 2022 προβλέπει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη του κινδύνου χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών, αλλά και την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας που συνδέεται με τις ιατρικές συσκευές».

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., μιλώντας γενικότερα για την Ευρώπη, τόνισε ότι «διαθέτει άφθονα ταλέντα, ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά στερείται τα επιχειρηματικά κεφάλαια για κλιμάκωση. Ταυτόχρονα, καλείται να αντιμετωπίσει και το λεγόμενο χάσμα καινοτομίας και κεφαλαίων που παρατηρείται μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.». Ειδικότερα, σημείωσε ότι η Γερμανία είναι μια από τις πιο ισχυρές και καινοτόμες, παγκοσμίως, αγορές, ενώ από την πλευρά της, η Ελλάδα καταγράφει σημαντικές επιδόσεις στην καινοτομία τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο της ΕΕ. «Στην Ελλάδα βρίσκουμε πολλές μικρές και ΜμΕ που «διψάνε» για νέες συνεργασίες ώστε να εξελίξουν τα προϊόντα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο πλαίσιο του πάνελ, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο, Μάιρα Μπάρμπα, ο κ. Andreas Pollner, Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς ΑΕ, ανέφερε ότι «η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει και να επιταχύνει συνολικά τον κλάδο της υγείας, από την έρευνα και την ανάπτυξη μέχρι την παρασκευή φαρμάκων και την πρόληψη και διαχείριση νοσημάτων. Στη Bayer Ελλάς, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την εφαρμογή της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη προς όφελος των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και των εθνικών συστημάτων υγείας και καλούμε την πολιτεία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να καθορίσουμε το πλαίσιο, ώστε η βιομηχανία να μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την μεγάλη αλλαγή. Είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα, όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι ερευνητές, οι επαγγελματίες υγείας, οι ασθενείς, το κράτος και η βιομηχανία, μπορούν να δουλέψουν όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο και την αναγκαιότητα της καινοτομίας στην κάλυψη των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών αλλά και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Η καινοτομία είναι μια επένδυση υψηλού ρίσκου και απαιτεί εκτεταμένες συνεργασίες και συμπράξεις. Για το λόγο αυτό χρειάζεται προστασία από την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς των χωρών, προκειμένου να παρέχονται τα κατάλληλα κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία ώστε να διαφυλαχθεί η συνεχιζόμενη έρευνα ιδιαίτερα για τις σπάνιες νόσους προς όφελος των ασθενών. Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστάκης «μια τέτοια συνεργασία στην έρευνα για τη μελέτη ασθενειών και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Boehringer Ingelheim και της Google και είναι η 1η διεθνής συνεργασία της Google με φαρμακευτική εταιρεία διεθνώς στον τομέα της εκμετάλλευσης Κβαντικής υπολογιστικής για την ανάλυση μεγάλων μορίων». Ο κ. Αναγνωστάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Γερμανικού consortium QUTAC (Quantum Technology & Application Consortium) με τη σύμπραξη 10 ηγετικών καινοτόμων γερμανικών εταιρειών από διαφορετικούς κλάδους με στόχο την πλήρη εκμετάλλευση της τεχνολογίας Κβαντικής Υπολογιστικής στην βιομηχανική παραγωγή. Τέλος, σχολίασε και τη συμμετοχή της εταιρείας στο innovative medicines initiative, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας για την καταπολέμηση ανίατων νόσων.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σημείωσε ότι «η ενδυνάμωση της τεχνολογικής καινοτομίας αποτελεί προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής των χωρών της Ευρώπης. Διευκολύνοντας αυτή την επιδίωξη, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμβάλλει σημαντικά στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Στον τομέα της Υγείας, η πρωτοποριακή έρευνα και η τεχνογνωσία που παράγεται στο Ίδρυμα, έχουν πρόσφατα οδηγήσει στη δημιουργία δυναμικών νεοφυών εταιρειών που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων και συσκευών μοριακής ανίχνευσης του κορονοϊού, καθώς και φωτοκαταλυτικών υλικών με αντιβακτηριδιακή δράση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων παθογόνων. Παράλληλα, το ΙΤΕ συμμετέχει και στις 4 Εμβληματικές Δράσεις Ιατρικής Ακριβείας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Μάλιστα, στο Ίδρυμα εδρεύει το Εθνικό Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι δράσεις αυτές καλύπτουν το φάσμα ογκολογικών, καρδιαγγειακών, νευροεκφυλιστικών παθήσεων και του ιού SARS-CoV-2, με άμεσο κοινωνικό όφελος. Εξασφαλίζεται έτσι η παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών που αναβαθμίζουν καθοριστικά την περίθαλψη ασθενών, καθώς επιτρέπουν την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης ασθενειών και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας».

Στο πλαίσιο του πάνελ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι δύο Start-Ups και συγκεκριμένα:

Ο Δρ. Πέτρος Πανδής, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Docandu, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που κάνουμε αγορές, που ενημερωνόμαστε και διασκεδάζουμε. Η υγεία δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει. Από την άλλη, η πανδημία επιτάχυνε αυτό που αποκαλούμε ψηφιακό μετασχηματισμό». Και εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος, των νεοφυών επιχειρήσεων, για την ενίσχυση των υπηρεσιών. Σε αυτό το όραμα», πρόσθεσε ο Δρ. Πέτρος Πανδής, «στήθηκαν οι λειτουργείες της Docandu, σκοπός της οποίας είναι να μυήσει τους πολίτες στην πρόληψη μέσω της χρήσης των υπηρεσιών μας, αφού, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να ελέγχουν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τα συμπτώματά τους και στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, να επικοινωνήσουν με έναν ιατρό Docandu, ώστε να λάβουν επιστημονική καθοδήγηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Έτσι αποφεύγονται οι άσκοπες αναζητήσεις στο διαδίκτυο, όπου σίγουρα θα βγουν λανθασμένα συμπεράσματα».

Ο κ. Kώστας Σαριδάκης της Collaborate, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι σήμερα υλοποιούνται προγράμματα που προωθούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, σημείωσε ότι «αυτό που θα θέλαμε να δούμε στη συνέχεια είναι ανάλογες πρωτοβουλίες αλλά και περισσότερη ενεργή συμμετοχή και από άλλους παίκτες και φορείς του κλάδου, ώστε να αρχίσουν να δομούνται σταδιακά τα πρώτα οικοσυστήματα καινοτομίας που είναι απαραίτητα για το ξεκλείδωμα των πραγματικών δυνατοτήτων που μπορεί να επιφέρει η τεχνολογία και η καινοτομία στην υγεία».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr