NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Σημαντική μείωση τραπεζικών χρηματοδοτήσεων τον Οκτώβριο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις

Σημαντική μείωση τραπεζικών χρηματοδοτήσεων τον Οκτώβριο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις

Περιορισμό των χρηματοδοτήσεων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τον Οκτώβριο 2021.

Η επίσημη αιτιολογία από τραπεζικά στελέχη είναι ότι μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών γιατί υπάρχει αυξημένη ρευστότητα στο σύστημα. Όμως οι τράπεζες κατόπιν σύστασης της ΤτΕ, θέλουν να συγκρατήσουν κάπως τις πληθωριστικές τάσεις που έχουν διαμορφωθεί και περιορίζουν κάπως την διάχυση της ρευστότητας. Επίσης, το κλείσιμο «της στρόφιγγας» έχει οδηγήσει και σε μικρή μείωση των καταθέσεων. Προφανέστατα, αυξήθηκε η αυτοχρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 12,5% τον Οκτώβριο του 2021 από 13,1% τον προηγούμενο μήνα. H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1,277 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2021, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,082 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένα στοιχεία). Τον Οκτώβριο του 2021, η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 42 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 625 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένα στοιχεία). Σε ότι αφορά την Χρηματοδότηση επιχειρήσεων, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2021, ήταν θετική κατά 148 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 611 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τον Οκτώβριο του 2021, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 73 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 32 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα

Μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 10,1% από 11,4% τον προηγούμενο μήνα.

Oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 11 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021, έναντι αύξησης κατά 441 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr