NEWSFLASH...
egg - enter•grow•go
ανάγνωση

Το να «διδάσκεις» άλλους είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις εσύ

Το να «διδάσκεις» άλλους είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις εσύ

​Φεύγω από το γραφείο αργά, η Κηφισίας έχει τόση κίνηση που είναι σαν υπαίθριο parking, φτάνω στο egg -στην άλλη άκρη της Αθήνας- καθυστερημένη, ταλαιπωρημένη και αγχωμένη, είναι η πρώτη φορά που αξιολογώ startups, ως καλή μαθήτρια έχω διαβάσει τις υποψηφιότητες, θέλω να συμβάλω πραγματικά να επιλεγούν οι καλύτεροι.

Οι παρουσιάσεις με συνεπαίρνουν. Κάνω ερωτήσεις, κρατάω σημειώσεις, ολοκληρώνω την αξιολόγηση τελευταία. Βλέπουν τα μάτια μου διεσταλμένα από τον ενθουσιασμό. Θέλεις; Θέλω! Γίνομαι χωρίς να το έχω σκεφτεί ή επιδιώξει mentor στο πρόγραμμα.

Τι μεγάλη τύχη! Άπειρες φορές έχω ευχαριστήσει -μέσα μου και έξω μου- τη Γέλφη, τη Μάρθα και τη Ρούλα γι' αυτό το δώρο. Είναι ο 5ος χρόνος που είμαι μέρος της οικογένειας της Πλατφόρμας Start Up του egg - enter•grοw•go της Eurobank, του πιο επιτυχημένου business accelerator στην Ελλάδα. Το παρακολουθώ να ανθίζει συνεχώς, να γίνεται ολοένα καλύτερο, πιο καινοτόμο, πιο ολοκληρωμένο, πιο απαιτητικό, πιο βραβευμένο, πιο σημαντικό, πιο αποτελεσματικό.

Η φετινή μου ομάδα είναι για πρώτη φορά ένα ώριμο startup, αφού το egg αγκαλιάζει πλέον εκτός από επιχειρηματικές ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες, και εταιρείες που αναζητούν επιτάχυνση της προϊοντικής τους ανάπτυξης, αύξηση πωλήσεων ή/και επόμενο γύρο χρηματοδότησης.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το mentoring είναι πολύ περισσότερα από give back και feel-good initiative

Ως business mentor, μοιράζομαι με τους mentees μου όλη τη γνώση και την εμπειρία που έχω συσσωρεύσει στην επαγγελματική μου πορεία μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες, για να τους βοηθήσω να εξελιχθούν. Τους καθοδηγώ και τους υποστηρίζω για να βελτιώσουν τις ικανότητες τους και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και αποτελεσματικά ως ομάδα, να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, να αξιολογήσουν καλύτερα τις ιδέες τους, να πάρουν καλύτερες αποφάσεις, να κερδίσουν χρόνο αποφεύγοντας διαδικασίες trial & error, να ανακαλύψουν νέες οπτικές γωνίες και προοπτικές, να διορθώσουν λάθη, να εντοπίσουν αδυναμίες, να επιταχύνουν την εξέλιξή τους.

Πιο πρακτικά, μιας και το αντικείμενό μου είναι το marketing και η επικοινωνία, τους μεταφέρω τα global trends -τα οποία μελετώ διαρκώς λόγω της δουλειάς μου στον ΣΔΕ- τους συμβουλεύω όσον αφορά στην στρατηγική τοποθέτηση της εταιρείας και του προϊόντος/υπηρεσίας της στην αγορά, στη διαμόρφωση και βελτίωση της εικόνας της, στον εντοπισμό δυνητικών κοινών και περισσότερων business opportunities, στη διαμόρφωση και τις εκφράσεις του purpose της εταιρείας, στην επικοινωνία και την προβολή όλων των παραπάνω.

Συμβουλεύω για τις προτεραιότητες και το time management (ξέρετε, πολύ συχνά οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο egg βιοπορίζονται κάνοντας μία άλλη δουλειά, μέχρι να μπορέσει η δική τους επιχείρηση να στηρίξει τη ζωή τους, ενθαρρύνω, κατευθύνω τον ενθουσιασμό τους ώστε να γίνει παραγωγικός, τους φέρνω σε επαφή με ανθρώπους και εταιρείες-κλειδιά, γίνομαι mystery buyer και problem solver όταν χρειάζεται, είμαι η φωνή του πελάτη/καταναλωτή, του egg, των επενδυτών, των συνεργατών και της λογικής.

Όπως λέω στις ομάδες μου, στα «παιδιά» μου όπως μου αρέσει να τα αποκαλώ, είμαι δικός τους συνεργάτης και όχι του egg, δύο ακόμα χέρια και ένα ακόμα μυαλό στην ομάδα, ένας σύντροφος στο ταξίδι τους. Η ιδέα, η εταιρεία και η προοπτική τους γίνεται και δική μου στους μήνες που συνεργαζόμαστε. Η αξιολόγησή τους είναι και δική μου, η ανάπτυξή τους, οι πωλήσεις τους, το βραβείο τους ή ένα καλό review το ίδιο, η αποτυχία τους και δική μου αποτυχία, η χαρά τους και δική μου χαρά, η επιτυχία τους η ανταμοιβή μου.

Κι ενώ τα οφέλη για τους mentees είναι μάλλον προφανή (κερδίζεις από τη σχέση σου με κάποιον που έχει μεγαλύτερη εμπειρία από εσένα και τη μοιράζεται μαζί σου), δεν ξέρω αν τα οφέλη των mentors είναι εξίσου προφανή, ιδιαίτερα για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με το mentoring.

Παράθεση - epixeiro.gr

Με ειλικρίνεια δηλώνω ότι αισθάνομαι ότι παίρνω παραπάνω απ’ όσα δίνω σε αυτή τη σχέση

Προσωπικά, πιστεύω ότι το να «διδάσκεις» άλλους, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις εσύ. Γίνεσαι καλύτερος ηγέτης όταν προσφέρεις γνώση, κίνητρα και ειλικρινές feedback στα εύκολα και στα δύσκολα. Όταν προσπαθείς να εξηγήσεις και να ακούσεις προσεκτικά τους άλλους.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το να «διδάσκεις» νεότερους ανθρώπους, πέρα από ηθική υποχρέωση, είναι και ο καλύτερος τρόπος να παραμείνεις up-to-date, τεχνολογικά, ψηφιακά, ακόμα και κοινωνικά. Να παραμείνεις σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο και τις τάσεις, να μάθεις νέους τρόπους να βλέπεις και να κάνεις τα πράγματα.

Κάθε φορά που γνωρίζω την καινούργια ομάδα μου (ακόμα και virtually τον τελευταίο ενάμιση χρόνο), κάθε φορά που επιβεβαιώνω ότι υπάρχουν εκεί έξω νέοι άνθρωποι που παίρνουν με θάρρος το ρίσκο της επιχειρηματικότητας, που έχουν drive να πετύχουν, θετική στάση και νοοτροπία, που είναι ανοιχτοί στο να μάθουν, που ένα τους λες και δέκα κάνουν, που έχουν ικανότητες και δε φοβούνται τη δουλειά, ξεχνάω τον χρόνο που δεν έχω (ναι, είναι πολλή δουλειά το mentoring, αν είσαι πραγματικά committed και engaged), νιώθω ενθουσιασμό, αισιοδοξία για το αύριο, περηφάνεια.

Το mentoring είναι πολύ περισσότερα από give back και feel-good initiative. Με ειλικρίνεια δηλώνω ότι αισθάνομαι ότι παίρνω παραπάνω απ’ όσα δίνω σε αυτή τη σχέση. Βιώνω καθημερινά τα απίστευτα οφέλη του reverse mentoring και είμαι ευγνώμων γι αυτό. Νίκο, Άννα, Γιώργο, Χαρά, Πέτρο, Νάντια, Αλεξάνδρα, Γιάννη, Ελεωνόρα, Αντώνη, Αργύρη, Νικολέτα, Ελισάβετ, ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και για όσα μου μάθατε. Πάνο, Απόστολε, Γρηγόρη, πάμε δυνατά!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr