NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Αυτές είναι οι νικήτριες startups του ESG challenge της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Αυτές είναι οι νικήτριες startups του ESG challenge της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

​Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ESG Innovation Challenge που διοργάνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB σε συνεργασία με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων «Elevate Greece», με νικήτρια για τη θεματική ενότητα ESG να ανακηρύσσεται η εταιρεία ResNovae και για τη θεματική ενότητα Innovation η εταιρεία Renvis.

Η τελετή βράβευσης και η συμφωνία για χρηματοδότηση από την HDB

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ, κ. Γιάννης Τσακίρης απένειμε τιμητική βράβευση για τη θεματική ενότητα «ESG», στη νικήτρια εταιρεία ResNovae και τον εκπρόσωπό της, κ. Νίκο Κακογιάννη. Ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας, απένειμε αντίστοιχα βράβευση για τη θεματική «Innovation», στην εταιρεία Renvis και τον εκπρόσωπό της, κ. Κωνσταντίνο Παπαπαναγιώτου.

Ειδικότερα, σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας παρουσία των Υφυπουργών, κ. Τσακίρη και κ. Δήμα, η Πρόεδρος & CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα. Αθηνά Χατζηπέτρου συνεχάρη τους εκπροσώπους των εταιρειών που διακρίθηκαν και ανακοίνωσε πρόσθετα τη δυνατότητα χρηματοδότησης συμβολαίου PoC (Proof of Concept) μέχρι το ποσό των 40.000 ευρώ και για τις δύο θεματικές συνολικά (20.000 για κάθε θεματική ενότητα).

H HDB επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και να διευρύνει την πιστοληπτική τους ικανότητα (bankability), ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή και μέσα από τα δύο αυτά PoC σχεδιάζει να υλοποιήσει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας εναλλακτικής διεργασίας πιστοληπτικής και γενικότερα αξιολόγησης (Credit / Investment Scoring) πέρα από τη χρήση των παραδοσιακών τραπεζικών κριτηρίων, ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα θεωρούνται πιστοληπτικά ικανές (bankable).

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τις νεοφυείς επιχειρήσεις - startups. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι: κ. Μιχάλης Ανδρεάδης, Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας & Ανάπτυξης Αγορών της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., διακεκριμένους εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως τον κ. Χάρη Δούκα, Αναπληρωτή Καθηγητή ενεργειακής & περιβαλλοντικής πολιτικής του ΕΜΠ, κ. Άγγελο Τσακανίκα, Αναπληρωτή Καθηγητή καινοτομίας & επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ και κ. Αντώνη Λιβιεράτο, Επίκουρο Καθηγητή τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων & οργανισμών του ΕΚΠΑ και επιστημονικό σύμβουλο στον επιχειρηματικό επιταχυντή «Αρχιμήδης», καθώς και τον κ. Στέργιο Σουγιουτζόγλου, Γενικό Διευθυντή της HDB, τον κ. Παναγιώτη Παπαγεωργίου, Διευθυντή Επιχειρηματικής Καινοτομίας της HDB, και κ. Κωνσταντίνο Καλογεράκη, Διευθυντή FinTech Καινοτομίας της HDB.

Μνημόνιο Συνεργασίας – MoU

Στη βάση της εποικοδομητικής συνεργασίας με το Elevate Greece που οδήγησε στην πραγματοποίηση του ESG Innovation Challenge, η Πρόεδρος της HDB, κα. Χατζηπέτρου υπέγραψε κατά την τελετή βράβευσης και μνημόνιο συνεργασίας με τον Υφυπουργό, κ. Δήμα, προκειμένου η συνεργασία μεταξύ Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (Γ.Γ.Ε.Κ.) και HDB να επεκταθεί.

Σκοπός είναι να διερευνηθούν συμπράξεις στο πλαίσιο στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης των εξαγωγών, συμμετοχή σε δράσεις mentoring και networking, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και άλλες παρεμφερείς συνέργειες.

Οι νικητές του διαγωνισμού

ResNovae

Η ResNovae PC δραστηριοποιείται στον χώρο των συμβούλων επενδύσεων, με εξειδίκευση σε ζητήματα βιώσιμης χρηματοδότησης και αξιολόγησης της απόδοσης ESG (Environmental, Social, Governance) εταιρειών και οργανισμών.

Η εταιρεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρότεινε την δημιουργία του ESGenius!, μιας cloud-based, επιστημονικά τεκμηριωμένης, πλήρους διαφάνειας αυτοματοποιημένης πλατφόρμας διαχείρισης ζητημάτων ESG, η οποία ενσωματώνει διαδικασίες ΑΙ και Ανάλυσης Κόστους Οφέλους (CBA), παρέχοντας ένα πλαίσιο αξιολόγησης πλήρως εναρμονισμένο με όλα τα αντίστοιχα διεθνώς αποδεκτά frameworks και standards.

Renvis

Η RENVIS παρέχει επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα για αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.

Η εταιρεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρότεινε τη δημιουργία του συστήματος «SOFIA». Το «SOFIA» είναι ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων που παρέχει πρόσβαση σε μοντέλα και κάρτες βαθμολόγησης, διευκολύνοντας την παρακολούθηση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας μέτρησης της Καινοτομίας, τη συγκριτική αξιολόγηση σύμφωνα με Βασικούς Δείκτες Απόδοσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr