NEWSFLASH...
egg - enter•grow•go
ανάγνωση

Agritrack: Ιχνηλασιμότητα και ψηφιοποίηση στον αγροτικό τομέα

Agritrack: Ιχνηλασιμότητα και ψηφιοποίηση στον αγροτικό τομέα

​Η Agritrack αναπτύσσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει στοιχεία της γεωργικής παραγωγικής αλυσίδας και συλλέγει πληροφορίες ποιότητας τροφίμων σε πραγματικό χρόνο, στο πεδίο, ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να πάρουν καλύτερες αποφάσεις, συνεισφέροντας σε μια πιο βιώσιμη γεωργική παραγωγή και ανάπτυξη. Ο Βλάσης Τσέζος, Managing Partner, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr.

Η λύση της συγκεκριμένης startup (μιας εταιρείας που συμμετέχει στην Πλατφόρμα Start Up του egg - enter•grοw•go της Eurobank) αποτελεί, επί της ουσίας, μια ολοκληρωμένη λύση που λειτουργεί με ασφάλεια στο διαδίκτυο και με την ενσωμάτωση αισθητήρων IoT επιτρέπει στους παραγωγούς να ψηφιοποιούν τις εργασίες τους, να καταγράφουν όλα τα στάδια παραγωγής (σπορά ή αναπαραγωγή, συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, συσκευασία), μέχρι το τελικό προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή.

Την ίδια στιγμή, εξασφαλίζει την εγκυρότητα των πληροφορίων τροφίμων με αμετάβλητους πίνακες (όπως το Blockchain) και μηχανική μάθηση, ενημερώνοντας τους καταναλωτές με τις λεπτομερείς του προϊόντος που κρατάνε στα χέρια τους. Μειώνει τα χειρόγραφα, αυτοματοποιεί διαδικασίες, εξασφαλίζει στα προϊόντα ένα πιστοποιητικό προέλευσης και ποιότητας και δίνει πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους (παραγωγούς αλλά και καταναλωτές) σε πληροφορίες, με ασφάλεια και σε πραγματικό χρόνο.

Από το Λονδίνο στην Ελλάδα

Η ιδέα της πλατφόρμας, όπως αναφέρει ο κ. Τσέζος, προέκυψε το 2018. Εκείνη την εποχή, εργαζόταν σε μια πολυεθνική εταιρία συμβούλων στο Λονδίνο, όπου είχε την ευκαιρία να εμπλακεί σε έργα σχετικά με την παραγωγική αλυσίδα τροφίμων σε διάφορες χώρες. Εκεί, «επιβεβαίωσα το μέγεθος της ανάγκης για ιχνηλασιμότητα και ψηφιοποίηση στον αγροτικό τομέα». Την ίδια περίοδο, ξεκίνησε το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία blockchain, που μαζί με την σημαντική εμπειρία που είχε στην τεχνολογία IoT (Internet of Things), τον βοήθησαν να «δει» τον δρόμο προς την ιχνηλασιμότητα και την ψηφιοποίηση της αγροτικής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το όραμα μας είναι να γίνουμε μια "Εταιρία Αναφοράς" σε παγκόσμιο επίπεδο

Έτσι, λίγο μετά την επιστροφή του στην στην Ελλάδα το 2020 και την επανασύνδεση με «ομοϊδεάτες», προχώρησε στην ίδρυση της startup. Στόχος, πάντα, να διευκολυνθεί η ζωή αγροτών και κτηνοτρόφων, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες διακίνησης των σχετικών βιομηχανιών και να μειωθούν οι μη απαραίτητες απώλειες τροφίμων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με τον κ. Τσέζο, η ανάπτυξη του προϊόντος βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Υπάρχουν ήδη συμφωνίες για δύο μεγάλα πιλοτικά έργα, ένα από τα οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά και παραγγελίες για μικρότερα έργα.

Όσον αφορά στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; «Στα χαρτιά, είναι ότι αποτελεί τη μοναδική λύση που συνδυάζει την πληροφορική μαζί με την επιστήμη τροφίμων, ώστε να ψηφιοποιήσει τις παραγωγικές διαδικασίες και να δώσει πληροφορίες ποιότητας, με ασφάλεια και σε πραγματικό χρόνο. Όμως, για εμένα, η μεγάλη διαφορά είναι ότι το σύστημα είναι πολύ απλό και κατανοητό για τον χρήστη. Ένας παραγωγός δεν χρειάζεται να εκπαιδευτεί για να το χρησιμοποιήσει, είναι απλά εύχρηστο. Βέβαια, μετά ο αλγόριθμος που διαχειρίζεται αυτές τις πληροφορίες είναι σύνθετος, αλλά τι γίνεται μέσα στην "μηχανή" δεν τους ενδιαφέρει».

Σήμερα, η ομάδα της Agritrack διαθέτει έμπειρους μηχανικούς λογισμικού, επιστήμονες τροφίμων, επιστήμονες μηχανικής μάθησης καθώς και μηχανικούς παραγωγής, που τις επιτρέπουν να αποτυπώνει καλύτερα τις γεωργικές διαδικασίες. «Για να πετύχουμε τους στόχους μας, η ομάδα πρέπει να συνεχίσει να μεγαλώνει. Για τα επόμενα δύο χρόνια, θα ήθελα να δω την Agritack να έχει καθιερωθεί στην ελληνική αγορά, με σημαντικά πρωτοπόρα έργα και να έχουμε κάνει αισθητή την παρουσία μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το όραμά μας είναι να γίνουμε μια "Εταιρία Αναφοράς" σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν πρόκειται για εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην τροφική αλυσίδα. Μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι είμαστε στην σωστή κατεύθυνση».

agritrack2.jpg?mtime=20211211161915#asset:316184

«Μοντέρνος τρόπος σκέψης»

Πόσο εύκολο είναι, όμως, είναι να υιοθετηθούν τέτοιες τεχνολογικές λύσεις στη γεωργία; Πόσο εύκολο είναι να μετασχηματιστεί ψηφιακά ένας μάλλον παραδοσιακός τομέας; «Η λύση μας και γενικά οι νέες τεχνολογίες, όχι απλά θα βοηθήσουν καθοριστικά, αλλά η γνώση και εφαρμογή τους είναι αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην γεωργία, να αυξηθεί το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων και η ελληνική παραγωγή να είναι ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον» μας λέει ο Managing Partner της Agritrack.

«Το προϊόν μας εφαρμόζεται στις παραγωγικές διαδικασίες του τομέα και εξαρχής περιμέναμε μια αντίδραση στην αλλαγή. Αλλά τα πρώτα δείγματα αποδεικνύουν ότι οι παραγωγοί είναι πολύ θετικοί στην χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για να απλοποιήσουν τη δουλεία τους και να ενημερώνονται καλύτερα. Μάλιστα, έχουμε μείνει εντυπωσιασμένοι με το πόσο γρήγορα οι παραγωγοί και οι χρήστες μας εξοικειώθηκαν και έγιναν το βασικό μέσο διαφήμισης της λύσης και της εταιρείας. Υποθέτω ότι, αν και ο τομέας είναι παραδοσιακός, οι συντελεστές του έχουν μοντέρνο τρόπο σκέψης».

Όσον αφορά στη συμμετοχή στην Πλατφόρμα egg Start Up της Eurobank, ο κ. Τσέζος δηλώνει υπερήφανος για αυτήν. «Μας έχει προσφέρει γνωριμίες με άλλες επιχειρήσεις με παρόμοιους σκοπούς και προβλήματα -αλλά και με επιχειρήσεις που πιθανόν να ενδιαφέρονται για τις λύσεις που προσφέρουμε- στρατηγική καθοδήγησή από στελέχη με πολυετή εμπειρία στον τομέα τους, συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον τρόπο λειτουργίας και εμπορικής κατεύθυνση της εταιρείας, καμπάνιες "awareness" αλλά και προτάσεις για πιο αποτελεσματική παρουσίαση της εταιρίας μας».

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι παραγωγοί είναι πολύ θετικοί στην χρήση ψηφιακών τεχνολογιών

«Υπάρχουν ευκαιρίες για νέες προσπάθειες»

Κλείνοντας, ζητήσαμε τη γνώμη του για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. «Νομίζω ότι η προηγούμενη πολυετής οικονομική κρίση και η σημερινή υγειονομική με τον covid-19, δημιουργούν ένα περιβάλλον που απαιτεί να γίνονται τα πράγματα διαφορετικά. Για πρώτη, νομίζω, φορά, το κράτος δείχνει το δρόμο προς την ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε πολίτες αλλά και επιχειρήσεις. Οι πολίτες εκπαιδεύονται και οι επιχειρήσεις βλέπουν ευκαιρίες. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές νέες τεχνολογίες, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν εφαλτήρια για δυναμικά ξεκινήματα.

Η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης του startup οικοσυστήματος, αλλά νομίζω ότι είναι μια περίοδος που υπάρχουν ευκαιρίες για νέες προσπάθειες, αρκεί να τις διακρίνεις και να τις κυνηγήσεις. Φυσικά αυτά είναι για το ξεκίνημα. Από κει και πέρα, για να είναι μια νέα προσπάθεια βιώσιμη, πρέπει να λειτουργεί υπεύθυνα και το προϊόν της να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».

Και οι συμβουλές του προς startuppers που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα; «Πρέπει να έχεις συνεχή και ανοικτή επικοινωνία με τους πρώτους "πελάτες" σου - ουσιαστικά να γίνουν συνεργάτες για να επιβεβαιώσεις ότι το παραδοτέο έχει αξία. Το όραμα μπορεί να φαντάζει καταπληκτικό, αλλά ίσως τελικά το προϊόν να λύνει ένα πρόβλημα για το οποίο δεν είναι κανείς διατεθειμένος να πληρώσει». Παράλληλα, «η διαδικασία της χρηματοδότησης, αν και επίπονη, σχεδόν πάντα σε αναγκάζει να επανεξετάσεις το επιχειρηματικό σου πλάνο και να το βελτιώσεις. Μην την αποφεύγεις, να την αναζητείς».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr