NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Φορο-υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου

Φορο-υποχρεώσεις που πρέπει να κλείσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου

Φορτωμένος με υπερβολικά φορολογικά βάρη είναι ο μήνας Δεκέμβριος για τους φορολογούμενους. Μέχρι να εκπνεύσει ο μήνας οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, να δηλώσουν τα αναδρομικά, όσοι είναι υπόχρεοι κ.α. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα ενώ όσοι αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα φωτιά.

Πέντε φορολογικές εκκρεμότητες με ημερομηνία λήξεως

Πέντε φορολογικές εκκρεμότητες καλούνται συγκεκριμένα να διευθετήσουν οι φορολογούμενοι μέχρι τα τέλη του 2021 δηλώνει στο epixeiro.gr ο Γιάννης Κλεώπας, Διευθύνων Σύμβουλος της Kleopas Alliott Business Consultants. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εισέπραξαν μέσα στο 2020 αναδρομικά προηγούμενων χρόνων θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη που ανάγονται τα αναδρομικά έως 31-12-2021.

Οι κληρονόμοι υποχρεούνται να υποβάλλουν χειρόγραφη δήλωση στην εφορία για τα εισοδήματα των φορολογουμένων που απεβίωσαν μέσα στο 2020. Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δύναται να επικαλεστούν γονικές παροχές, αλλά πρέπει να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις μέχρι το τέλος του έτους. Τέλος, όσοι μέσα στο 2020 μετέφεραν την φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος του έτους ενώ τρέχει και πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2022.

Αναδρομικά σε χέρια φορολογούμενων

Υπάρχουν και οι φορολογούμενοι που βρέθηκαν στα χέρια με αναδρομικά, αναδρομικές συντάξεις, αλλά και για αυτούς που το έτος κλείνει με ανείσπρακτες αποδοχές. Οι φορολογούμενοι καλούνται για αυτά να σπεύσουν άμεσα καθώς ο χρόνος που τους εναπομένει είναι μισός σχεδόν μήνας προκειμένου να μην ανοίξουν εκκρεμότητες με την εφορία. Τα αναδρομικά μισθών και συντάξεων και οι ανείσπρακτες αποδοχές διευκρινίζει ο κος Κλεώπας φορολογούνται στο έτος που ανάγονται υποβάλλοντας τροποιητικές δηλώσεις. Σε περίπτωση που από τις βεβαιώσεις αποδοχών ή από άλλα στοιχεία δεν αποδεικνύεται το έτος αναγωγής των αποδοχών οι ανείσπρακτες αποδοχές φορολογούνται στο έτος είσπραξης.

Μεταβιβάσεις και νέες αντικειμενικές αξίες

Στο επίκεντρο των φορο-υποχρεώσεων και τα ακίνητα για τα οποία από τη 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσουν νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων στο 60% τουλάχιστον της ελληνικής επικράτειας. Αυτό έχει σημάνει συναγερμό για όσους προσπαθούν να προβούν σε μεταβιβάσεις μέχρι τέλος του μήνα προκειμένου να γλυτώσουν τις νέες αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τα ακίνητα επισημαίνει ο κος Κλεόπας δεν έχουν ιδιαίτερα ζητήματα. Εφιστά ωστόσο την προσοχή των φορολογούμενων τονίζοντας ότι χρειάζεται «προσοχή όταν το συμφωνημένο ποσό πώλησης του ακινήτου είναι μικρότερο της αντικειμενικής αξίας. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται στην υψηλότερη αξία δηλαδή την αντικειμενική».

Δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα το 30% για τις αποδείξεις

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι αποδείξεις μετρούν ωστόσο τα νομοσχέδια αλλάζουν συνεχώς. Οι φορολογούμενοι εξηγεί ο κος Κλεώπας δικαιούνται εκπτώσεις παραθέτοντας ότι έχει εξαγγελθεί η έκπτωση του 30% για το 2022 αλλά δεν έχει νομοθετηθεί. Έτσι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα υποχρεούνται να καταβάλουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής το 30% των παραπάνω εισοδημάτων και μέχρι του ποσού των 20.000,00 ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση μη κάλυψης των δαπανών θα επιβαρυνθούν, διευκρινίζει με πρόσθετο φόρο 22% στην διαφορά. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Έχει δε, εξαγγελθεί αλλά δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα έκπτωση από το εισόδημα του 30% των δαπανών που θα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε γιατρούς, δικηγόρους, οικοδομικά επαγγέλματα, υπηρεσίες καθαρισμού κλπ και μέχρι το ποσό των 5.000,00 ετησίως.

Φέρνει ρευστότητα ο νέος φορολογικός συντελεστής

Θετικά τα μηνύματα τονίζει ο κος Κλεώπας για τον νέο συντελεστή φορολόγησης για το 2022. Συγκεκριμένα αναφέρει πώς ο νέος συντελεστής αρχικά αποτελεί πόλο έλξεως νέων επενδύσεων, αλλά και θα αποτελέσει μια καλή έμμεση ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Μιλώντας τέλος για την Kleopas Alliott και τους τομείς εξειδίκευσης υπογραμμίζει ότι η εταιρεία εξειδικεύεται στη λογιστική, τα Φορολογικά και τη Μισθοδοσία. Εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, τα τρόφιμα και τα ποτά, οι μεταφορές, τα ακίνητα, το λιανικό εμπόριο, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά, οι κατασκευές, τα φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και ιδιώτες σε όλης την Ελλάδα με βάση την Αθήνα και την Μύκονο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr