NEWSFLASH...
egg - enter•grow•go
ανάγνωση

Radefy: Η πλατφόρμα που αυτοματοποιεί την παγκόσμια αγορά φιλοξενίας

Radefy: Η πλατφόρμα που αυτοματοποιεί την παγκόσμια αγορά φιλοξενίας

​«Όπως κάθε καλή επιχειρηματική ιδέα», μας λέει ο CEO της Radefy, Αθανάσιος Πηλιούνης, η συγκεκριμένη startup «ξεκίνησε εντοπίζοντας ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετώπιζε η ξενοδοχειακή αγορά και η αγορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης». Αυτά ήταν οι αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους για check in - check out, η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και η δυσκολία παροχής επιπλέον υπηρεσιών. Και κάπως έτσι, προέκυψε η ανάπτυξη μιας νέας ανοικτής πλατφόρμας, «που παρέχει λύση και στα τρία, αυτά, ζωτικά προβλήματα».

Η καινοτόμος λύση της Radefy (μιας εταιρείας που συμμετέχει στην Πλατφόρμα Start Up του egg - enter•grοw•go της Eurobank) αποτελείται τόσο από τεχνικό εξοπλισμό όσο και από λογισμικό. Στο hardware περιλαμβάνεται το Avaton IoT Smart Rental, μια συσκευή IoT η οποία, μόλις εγκατασταθεί στο κατάλυμα και συνδεθεί με το τοπικό WiFi, συνδέεται αυτόματα με το Centurion, το λογισμικό της εταιρείας. Το Centurion είναι μια πλήρως κλιμακούμενη πλατφόρμα, εγκατεστημένη στο Cloud, η οποία ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για την αυτοματοποιημένη διαχείριση της ασφαλούς και ανέπαφης πρόσβασης σε κάθε κατάλυμα, καθώς και της αυτοματοποιημένης διαχείρισης της αλόγιστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα.

Από τον Πίνακα Ελέγχου του Centurion, ο διαχειριστής/ιδιοκτήτης είναι σε θέση να ανοίξει εξ αποστάσεως οποιαδήποτε συνδεδεμένη πόρτα, να αυτοματοποιήσει πλήρως την έκδοση και την αποστολή ηλεκτρονικών κλειδιών στους επισκέπτες του, αλλά και να διασυνδέσει μέσω API το Centurion σε οποιοδήποτε Channel Manager ή PMS. Επίσης, μπορεί να ορίζει παραμέτρους λειτουργίας για κάθε συσκευή, ώστε το Centurion να μπορεί να διαχειρίζεται την ηλεκτρική κατανάλωση κατά την ενοικίαση.

Ουσιαστικά δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Πηλιούνη, «η πλατφόρμα αναλαμβάνει δράση με το που λάβει την κράτηση του επισκέπτη και, ανάλογα με τις εντολές του διαχειριστή της, δημιουργεί το ηλεκτρονικό κλειδί, το στέλνει μέσω SMS και email στον επισκέπτη, το ενεργοποιεί κατά τη διάρκεια του check-in και το απενεργοποιεί κατά τη διάρκεια του check-out. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι το Centurion διακόπτει και επαναφέρει το ρεύμα μετά από κάθε check-out και check-in στο δωμάτιο, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ρεύματος».

Παράθεση - epixeiro.gr

​Η πλατφόρμα Centurion σχεδιάστηκε για να δώσει μια οικονομικά προσιτή λύση στους ξενοδόχους

Η πλατφόρμα Centurion «σχεδιάστηκε για να δώσει μια οικονομικά προσιτή λύση στους ξενοδόχους, διαχειριστές και ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθιστώντας τα Contactless Green Hotels και Contactless Green BnB». Επιπλέον, επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους επισκέπτες μέσω της εφαρμογής (app) κινητού τηλεφώνου, που αποτελεί και το «κλειδί» για την είσοδό τους στο κατάλυμα, δημιουργώντας νέες πηγές εισόδων για την επιχείρηση.

Η ομάδα της Radefy αποτελείται σήμερα από 6 συνιδρυτές και διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μέσω του e-shop της σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον πενταετή επιχειρηματικό σχεδιασμό της, η επέκταση με φυσική παρουσία σε αγορές του εξωτερικού θα ξεκινήσει προς τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024. Στόχος θα είναι αρχικά η διείσδυση σε ευρωπαϊκές χώρες με σημαντική τουριστική αγορά, με σκοπό την κατάκτηση του 5% - 10% της εκάστοτε αγοράς εντός των πρώτων τριών ετών. Η Ελλάδα θα αποτελέσει, εκτός των άλλων, και το κομβικό σημείο τεχνολογικού σχεδιασμού και υλοποίησης όλων των προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών, οπότε αναμένεται αύξηση στις ανάγκες απασχόλησης σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Αναλύοντας τα οφέλη

Ζητήσαμε από τον κ. Πηλιούνη να μας αναλύσει τα οικονομικά και λειτουργικά οφέλη. Όπως μας λέει, σύμφωνα με κλαδικές μελέτες, «το μηνιαίο κόστος βραδινής και Σαββατοκύριακου βάρδιας ενός ξενοδοχείου, υπολογίζεται στα €1.500 ή στα €30/δωμάτιο για ένα ξενοδοχείο 50 δωματίων. Αντίστοιχα, ο μέσος μηνιαίος αριθμός αφίξεων σε ένα κατάλυμα BnB είναι περίπου 6 αφίξεις, με μέσο κόστος για κάθε παράδοση και παραλαβή των κλειδιών τα €5. Δηλαδή, το κάθε κατάλυμα ξοδεύει κάθε μήνα περίπου €60 για την παράδοση - παραλαβή των κλειδιών. Η μέση κατανάλωση ρεύματος και στις δύο κατηγορίες υπολογίζεται μεσοσταθμικά στα €50/μήνα ανά δωμάτιο ξενοδοχείου ή κατάλυμα BnB.

Εγκαθιστώντας την τεχνολογία Access & Electric management της Radefy, η μείωση των λειτουργικών δαπανών ενός δωματίου σε ξενοδοχείο μπορεί να υπερβεί τα €360 το χρόνο, ενώ, στην περίπτωση των καταλυμάτων BnB, η μείωση μπορεί να ξεπεράσει τα €720 το χρόνο. Επιπλέον, ο διαχειριστής αποδεσμεύεται από τη διαδικασία οργάνωσης της υποδοχής - αποχώρησης του πελάτη με φυσική παρουσία και ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, ενώ μπορεί να διαχειριστεί εξ αποστάσεως την πρόσβαση του καθαρισμού στο κατάλυμα, χωρίς να χρειάζεται να δίνει κλειδιά στους εκάστοτε εργαζόμενους».

Ο αντίκτυπος από την πανδημία

Παράθεση - epixeiro.gr

O COVID-19 άλλαξε ανεπιστρεπτί τον τρόπο που τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα παρέχουν τις υπηρεσίες τους

Για τον αντίκτυπο από την πανδημία, ο κ. Πηλιούνης τονίζει πως «δυστυχώς, λόγο του covid-19, η ελληνική αγορά φιλοξενίας λειτούργησε ελάχιστα κατά το 2020 και πολλά καταλύματα απείχαν από επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους. Αναμενόμενο ήταν, σε μια τέτοια γενικευμένη κατάσταση, να επιβαρυνθεί και η αγορά των Smart Rentals στην οποία δραστηριοποιείται η Radefy. To 2021 ξεκίνησε πολύ πιο αισιόδοξα, λόγω της επανέναρξης της τουριστικής κίνησης. Επίσης, η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων Contactless Access, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η επαφή των επισκεπτών με τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Θα αντικατασταθεί, λοιπόν, ο ανθρώπινος παράγοντας στις επιχειρήσεις - ιδίως του τουριστικού τομέα; Βλέπει, ο ίδιος, μια τέτοια τάση; «O covid-19 άλλαξε ανεπιστρεπτί τον τρόπο που ταξιδεύουμε και τον τρόπο που τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα παρέχουν τις υπηρεσίες τους», μας λέει. «Η αγορά της φιλοξενίας είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές και οι τιμές μεταβάλλονται πολύ γρήγορα, για πολλούς και διάφορους λόγους. Η μη αυτοματοποίηση κοστοβόρων διαδικασιών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και του κύκλου εργασιών.

Η μετατροπή των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων σε Contactless και Green Hotels & BnB σίγουρα θα αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό τον ανθρώπινο παράγοντα, απελευθερώνοντας πόρους τους οποίους η επιχείρηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο παραγωγικά. Η τεχνολογία από μόνη της είναι πολύ βατή και φιλική και δεν παρουσιάζει κάποια σημεία τα οποία να χρήζουν προσοχή ή να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η συμμετοχή στο egg – enter•grow•go

Και η συμμετοχή στην Πλατφόρμα egg Start Up της Eurobank; «Ως μια καινοτόμα νεοφυή επιχείρηση, στραφήκαμε σε αυτό επιζητώντας την βοήθεια και την υποστήριξη του στα πρώτα δύσκολα βήματα. Εκτός του ότι είναι ένα κορυφαίο πρόγραμμα επώασης και επιτάχυνσης, διαθέτει ικανότατα στελέχη τα οποία βρίσκονται δίπλα μας και μας καθοδηγούν σε κάθε νέο βήμα μας. Αν και μόλις έξι μήνες στο egg, η μέχρι σήμερα εντυπώσεις μας είναι πολύ θετικές. Από την παραμονή μας σε αυτό, αναμένουμε, όταν εξέλθουμε τον Ιούνιο του 2022, να έχουμε ολοκληρώσει πολλά τμήματα του επιχειρηματικού μας σχεδίου, να έχουμε προσεγγίσει νέες αγορές και πελάτες και να έχουμε φτάσει σε έναν βαθμό επιχειρηματικής ωριμότητας η οποία θα μας επιτρέψει να πορευτούμε μόνοι μας».

Για τους startuppers που ξεκινούν σήμερα, ο κ. Πηλιούνης έχει τρείς συμβουλές να μεταφέρει. «Πρώτον, να διασφαλίσουν ότι όλα τα μέλη της ομάδα τους μοιράζονται το ίδιο όραμα για την εταιρεία. Δεύτερον, να κάνουν καλή διαχείριση των χρημάτων τους και να είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες. Και τρίτον, να βγουν εμπορικά στην αγορά το δυνατόν συντομότερα».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr