NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

​Ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια: Στροφή από τα ομολογιακά α/κ στις υπόλοιπες κατηγορίες ​

​Ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια:  Στροφή από τα ομολογιακά α/κ στις υπόλοιπες κατηγορίες ​

Το συνολικό ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,6% στα 21,387 τρισ. ευρώ.

Ο Οκτώβριος 2021 ήταν ενδεικτικός της αλλαγής τάσεων στα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια. Η εκτίναξη του πληθωρισμού στα κράτη μέλη της Ε.Ε (και όχι μόνο) οδήγησε τους επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων να μειώσουν τις εισροές στα ομολογιακά που πλήττονται από την αύξηση του πληθωρισμού και να στραφούν στις υπόλοιπες κατηγορίες. Έτσι καταγράφηκε αύξηση εισροών στα μετοχικά α/κ, και στα α/κ χρηματαγορών (τα πρώην α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων).

Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και στους δύο τελευταίους μήνες του 2021 (Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2021) τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2022. Ωστόσο οι τελευταίες παρεμβάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την συνέχιση στήριξης των ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2023 αναμένεται να περιορίσει τις οποιεσδήποτε μεγάλες εκροές κεφαλαίων που είχαν προγραμματιστεί από τα ομολογιακά α/κ λόγω πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης η μεγάλη αύξηση τοποθετήσεων στα α/κ χρηματαγορών (διαχείρισης διαθεσίμων) δείχνει ότι οι επενδυτές που ρευστοποιούσαν ομολογιακά α/κ , «παρκάρουν» κεφάλαια στην ασφάλεια των α/κ χρηματαγορών (αποτελούνται από προθεσμιακές καταθέσεις) περιμένοντας αυξήσεις επιτοκίων και αποφυγή μετοχικού ρίσκου.

Στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η EFAMA για την αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη με στατιστικά στοιχεία Οκτωβρίου 2021, οι κύριες εξελίξεις του Οκτωβρίου 2021 δείχνουν δύο πράγματα. Πρώτον ότι υπάρχει στροφή προς συλλογικές επενδύσεις (αμοιβαία κεφάλαια και Α.Ε. Ε.Α Π) οι οποίες εξασφαλίζουν μεγάλη διασπορά τοποθετήσεων. Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και οι Ο.Ε.Ε. (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων), κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις ύψους 140 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένες από τα 9 δισ. του Σεπτεμβρίου.

Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (αμοιβαία κεφάλαια) κατέγραψαν καθαρές εισροές 110 δισ., από 3 δισ. Ευρώ εκροές τον προηγούμενο μήνα και δεύτερον η στροφή από τα ομολογιακά προς τις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι Ομολογιακοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εισροές 3 δισ. ευρώ, από 13 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι μακροπρόθεσμοι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (σ.σ. όλες οι κατηγορίες πλην Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Χρηματαγοράς) κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις 45 δισ. Ευρώ , από 54 δισ. Ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Οι Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις ύψους 24 δισ. ευρώ από 19 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Οι Μικτοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις 15 δισ., από 20 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Χρηματαγοράς κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους 66 δισ., από 57 δισ. εκροές ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Οι Ο.Ε.Ε. κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους €30 δισ. τον Οκτώβριο, από €13 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr