NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Εκδήλωση ΕΕΝΕ - 200 Χρόνια από την Επανάσταση: Χρήσιμα Συμπεράσματα για το Μέλλον

Εκδήλωση ΕΕΝΕ - 200 Χρόνια από την Επανάσταση: Χρήσιμα Συμπεράσματα για το Μέλλον

Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στην εκπνοή του 2021, στο αμφιθέατρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών «Γεώργιος Β. Αποστολόπουλος», φιλοξενήθηκε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) για το μέλλον της Ελλάδας με πυξίδα τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Καλεσμένοι ομιλητές η κορυφαία ιστορικός και Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου, καθώς και ο φιλόλογος, δημοσιογράφος και π. υπουργός Πέτρος Ευθυμίου. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε και οικοδεσπότης Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, που ευχαρίστησε τους καλεσμένους για την τιμή να έχουμε τα αδέρφια Ευθυμίου σε δημόσια κοινή εμφάνιση, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δύο δεκαετίες. Έκανε δε, ειδική αναφορά, στην Μαρία Ευθυμίου, αναγνωρίζοντας «την ιστορικό που με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια με τα ελεύθερα μαθήματα της σε όλη την Ελλάδα, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για μια τόσο αναγκαία εθνική και κοινωνική αυτογνωσία, που μόνον η Ιστορία μπορεί να προσφέρει.» Ο Δρ. Αποστολόπουλος σκιαγράφησε το πλαίσιο της συζήτησης, μία αποτίμηση της «διαδρομή μας, ως έθνος, ως χώρα, ως κοινωνία, επανεξετάζοντας το παρελθόν, τις ένδοξες νίκες, τους θριάμβους και τις καταστροφές, τις κρίσεις και τις υπερβάσεις, τα στάδια εξέλιξης και μετεξέλιξης της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας στην Ελλάδα μέσα στις είκοσι μόλις δεκαετίες που μας χωρίζουν από την Επανάσταση του 1821.»

Η Μαρία Ευθυμίου ξεκίνησε την ομιλία της με μία δυναμική αναδρομή της Επανάστασης, με ισχυρές αναφορές στον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, φωτίζοντας ορισμένες κρίσιμες όψεις και παραμέτρους που ακόμα και σήμερα επηρεάζουν την ελληνική κοινωνία, την συλλογικότητα, την κουλτούρα και την πολιτική στη χώρα. Στάθηκε σε κρίσιμες όψεις της Ελληνικής πολιτικής και αποφάσεις που καθόρισαν την γεωστρατηγική και γεωοικονομική εξέλιξη της χώρας, τον προσανατολισμό προς την Δύση και την Ευρώπη, αλλά και αποφάσεις πολιτικής οικονομίας, όπως σημαντικά δάνεια και διεθνείς υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα. Μέσα σε αυτές τις κομβικές στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας αναδείχθηκε και ο ρόλος φιλελλήνων στην Βρετανία, αλλά και ευρύτερα, καθώς και οι ελληνικές πρωτοβουλίες και γέφυρες συνεργασίας που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Επανάσταση και στην μετέπειτα εξέλιξη ενός νέου ακόμα σε ηλικία κράτους, με μεγάλες επιτυχίες, αλλά και μεγάλες λύπες και απογοητεύσεις, με λαμπρές περιόδους αλλά και μεγάλες περιπέτειες, δυσκολίες και προκλήσεις. Στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά επιτεύγματα, αλλά και εθνικές οπισθοδρομήσεις και ήττες με βαρύ κόστος και επιπτώσεις που ακόμα και σήμερα μας επηρεάζουν. Με τους νικητές στους Παγκόσμιους Πολέμους, στη χώρα ακολούθησαν εμφύλιος, δικτατορίες, η πατρίδα κέρδισε και έχασε εδάφη, βίωσε περιόδους υψηλής αστάθειας, αλλά και σημαντικά χρόνια ευημερίας, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κέρδισε την θέση της ανάμεσα στις πλέον αναπτυγμένες και ισχυρές οικονομίες του κόσμου, ενώ, μόλις την περασμένη δεκαετία, διακινδύνευσε εκ νέου πολλά κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Ο Πέτρος Ευθυμίου εστίασε στην ηγεσία μέσα στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τους ήρωες, γνωστούς αλλά και αφανείς, αλλά και στον ρόλο της πολιτικής ηγεσίας ειδικότερα, με αναφορές στην κοινωνία και την διαχρονική της εξέλιξη. Στάθηκε ειδικά στον ρόλο του ελληνικού επιχειρείν και τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες που σαν κοινωνία και σαν λαός δεν έπρεπε να επιτρέψουμε να χαθούν. Αντλώντας παραδείγματα από άλλες χώρες όπως η Ιταλία, σημείωσε πως έχει έρθει η ώρα να πάψουμε να αναζητούμε ως κοινωνία ευθύνες πάντα στους άλλους, σε τρίτους, σε ‘ξένες δυνάμεις’ και διεθνείς βραχίονες πέραν του ελέγχου μας, και να εστιάσουμε στην ατομική και συλλογική μας ευθύνη. Στο τι κάνουμε εμείς για τη χώρα μας – ειδικά στις δύσκολες περιόδους και στιγμές. Γεφυρώνοντας την ιστορική εμπειρία και παρακαταθήκη με τις προκλήσεις του σήμερα, ο κ. Ευθυμίου στάθηκε στα σύγχρονα διλλήματα και στον ρόλο των ηγετών -από όποια θέση και αν υπηρετούν- μέσα στην κοινωνία μας να οδηγήσουν τη χώρα σε μία στέρεη και δυναμική αναπτυξιακή τροχιά, με συλλογικότητα και συνεργατικότητα, συναίνεση στα μείζονα εθνικά ζητήματα, αλλά και μία συστράτευση στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η εκδήλωση ήταν υβριδικού χαρακτήρα με περιορισμένη φυσική συμμετοχή στο πλαίσιο των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19. Μέσω του livestream στην εκδήλωση συμμετείχαν πλέον των 250 συνέδρων, ενώ την ειδική σελίδα με το βίντεο της εκδήλωσης έχουν ήδη επισκεφθεί πλέον των 1150 χρηστών. Ταυτόχρονη ανοικτή αναμετάδοση πραγματοποιήθηκε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων LSE (HAALSE), ενώ χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, η VITEX-VAIRO και η Livemedia.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr