NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Πώς μία αμερικανική κωμωδία του 1984 έδειξε το μέλλον στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων

Πώς μία αμερικανική κωμωδία του 1984 έδειξε το μέλλον στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων

Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ο τζίρος στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων το 2021.

Βλέποντας για πολλοστή φορά την εξυπνότερη αμερικάνικη κωμωδία των τελευταίων 50 ετών, το «Trading Places» (ελληνικός τίτλος «Πολυθρόνα για Δύο») με τον Έντι Μέρφι και τον Νταν Ακρόιντ να πρωταγωνιστούν, συνειδητοποιήσαμε ότι τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη (Βρετανία) πρέπει να έκαναν ρεκόρ συναλλαγών στο 2021 εξαιτίας της εκτίναξης και της τιμής του πετρελαίου (WTI και Brent) και των τιμών βασικών βιομηχανικών εμπορευμάτων και μετάλλων αλλά και για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες των προθεσμιακών συμβολαίων σε ζωικά και φυτικά προϊόντα.

Στην αμερικανική ταινία, που ουσιαστικά μύησε πολλούς Έλληνες στην λειτουργία των χρηματιστηρίων εμπορευμάτων την δεκαετία του ’80, φαίνονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στα συμβόλαια εμπορευμάτων υποτιμητικά και ανατιμητικά. Στην ταινία, τα «παιχνίδια» στήνονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συμβολαίων στην τιμή του πορτοκαλιού.

Στην πραγματικότητα, που δεν διαφέρει από την ταινία, μέσα στο 2021 διαπραγματεύθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε συμβόλαια προθεσμίας πάνω στο πετρέλαιο προκειμένου είτε να γίνει αντιστάθμισμα κινδύνου από τις ανατιμήσεις (hedging) είτε να γίνει κερδοσκοπία πάνω στις μελλοντικές τιμές (speculation). Σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές, τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων σε Σικάγο, Νέα Υόρκη και Λονδίνο κατέγραψαν μέσα στο 2021 τις μεγαλύτερες συναλλαγές τους των τελευταίων 20 ετών. Οι βασικοί λόγοι ήταν ότι οι επιχειρήσεις αλλά και τα Κράτη βρήκαν έτοιμα εργαλεία για να προστατευθούν από τις ανατιμήσεις και στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιμοποιήθηκαν τα προθεσμιακά συμβόλαια επί των εμπορευμάτων (ζωικών και φυσικών προϊόντων) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετωπίζουν οι αγορές.

Το γεγονός ότι τα ράφια των σούπερ μάρκετς έχουν κενά μέσα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων δείχνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν προμηθευτές πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων από την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Για να περιοριστούν αυτά τα προβλήματα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αντισταθμίζουν τους κίνδυνους μέσω των προθεσμιακών συμβολαίων σε προϊόντα με τους τζίρους να ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια μόνο στο 2021.

Τελειώνοντας πάλι με την ταινία, όταν το δίδυμο των ηλικιωμένων πολυεκατομυριούχων προσπαθεί να μυήσει τον αδαή Έντι Μέρφι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων δείχνοντας του ένα τραπέζι με καφέ, πορτοκάλι, μπέικον («θα πάρουμε πρωινό» ρωτάει αφελώς ο Μέρφι), ο πανέξυπνος τύπος που υποδύεται ο Μέρφι τους απαντάει «άρα είστε στοιχηματάκηδες (bookies)». «Τo ήξερα ότι θα καταλάβει» απαντά ο ένας μεγαλοεπενδυτής στον άλλο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr