NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο: Τα 7 κρυμμένα δώρα στην κάλτσα του Αϊ Βασίλη για τους ασφαλιστές

Περισκόπιο: Τα 7 κρυμμένα δώρα στην κάλτσα του Αϊ Βασίλη για τους ασφαλιστές

Ψάχνουμε δύο χρόνια να απαντήσουμε τι συνέβη στον κόσμο μας και έγινε αγνώριστος. Ανατρέχω κάθε φορά που ψάχνω σε κάτι διαφορετικό. Σήμερα διαβάζω: «Το σύμπαν είναι σαν ένα τεράστιο ταχυδακτυλουργικό κόλπο και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς το κάνει αυτό που κάνει». Το υπογράφει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, 1879-1955. Το σύμπαν που μας περιβάλλει αναστατώθηκε. Φαίνεται σαν έχασε τον προσανατολισμό του και να χρειάζεται νέα πυξίδα με νέους ορίζοντες.

Καμία πανδημία δεν μπορεί να «σκοτωθεί»

Αν, το 2021 ήταν ένα έτος που ανθρωπότητα έδωσε μάχες για να ‘σκοτώσει ‘την πανδημία του κορωνοϊόύ, το 2022 θα είναι το έτος μαχών και προσαρμογών. Στο ρινγκ έχουν ανέβει πολλοί παλαιστές. Θα βγούμε νικητές από την μάχη για το περιβάλλον και την πράσινη οικονομία ή θα μας ισοπεδώσουν οι φόροι και οι αυξημένοι λογαριασμοί στο όνομα των επενδύσεων που χρειάζεται να γίνουν για να μεταβούμε στην πράσινη οικονομία; Θα στεφτεί με επιτυχία η ψηφιακή επανάσταση; Θα γίνει κουλτούρα το κάνε κλικ για να ακυρώσεις; Τι θα γίνει με το μέλλον της εργασίας, το υβριδικό μοντέλο εργασίας πυροδοτεί ανισότητες, οι ίσες ευκαιρίες είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε θέμα αφεντικών και διοίκησης. Τι θα γίνει με τους διαδικτυακούς κινδύνους και τα γεωπολιτικά;

Το σύμπαν μιλά διαφορετικές γλώσσες, η ασφάλιση μία

Ζούμε σε ένα σύμπαν εχθρικό ή φιλικό, μήπως αδιάφορο; Ένα σύνολο πάντως γεγονότων και όχι πραγμάτων μας περιβάλλει. Φωνές που μιλούν διαφορετική γλώσσα μας καλούν από τα σημεία του σύμπαντος, δύσκολα όμως να συμμετέχουμε ορθά στις συζητήσεις γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα την αρχή που θα μας οδηγήσει στην μέση και στο τέλος. Εμείς οι απλοί πολίτες κινδυνεύουμε να υποπέσουμε σε λάθη και σφάλματα. Ποιος μπορεί να μας προστατεύσει από το άγνωστο;

Τα βήματα του σύμπαντος προσπαθούν να ανιχνεύσουν οι μεγάλες (αντ)ασφαλιστικές ψάχνουν να βρουν υπηρεσίες να καλύψουν τις νέες ανάγκες, την νέα πραγματικότητα στο σύμπαν. Διαβάζω τις μελέτες τους και κάνω κάποιες σκέψεις διακρίνοντας της σφαιρικότητα του ζητήματος.

Σκέψεις πριν ανεβούμε στο ρινγκ για να αρχίσει ο αγώνας

Το τι θα επικρατήσει στο αγώνα πάνω στο ρινγκ μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας θα καθορίσει τις γραμμές που θα πάρει το εμπόριο και η τεχνολογία.

Η πανδημία του Covid19 θα αρχίσει να υποχωρεί και θα γίνει ενδημία. Θα περιοριστεί, αν μας τα λένε σωστά στις φτωχές περιοχές του κόσμου, στις περιοχές που δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν εμβόλια.

Τα προβλήματα που δημιούργησαν τα μέτρα κατά της διάδοσης της πανδημίας διέλυσαν την εφοδιαστική αλυσίδα από την οποία ‘τρέφεται’ ο κόσμος. Το μοντέλο της πράσινης οικονομίας δεν λειτουργεί. Για να λειτουργήσει χρειάζεται επενδύσεις τρισεκατομμυρίων που θα πρέπει να πληρώσουμε μέσω φόρων και αυξήσεις τιμολογίων. Ακόμα και οι χώρες που διατυμπάνιζαν το αλώβητο πέρασμα από τους λιγνίτες και τον άνθρακα, τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη οικονομία έχουν βρει μπαστούνια μπροστά τους. Ο κίνδυνος του πληθωρισμού αιωρείται πάνω από την οικονομία σαν φάντασμα.

Η εργασία θρυμματίζεται μαζί και οι επιχειρήσεις που «πνέουν» με το υβριδικό μοντέλο εργασίας από το σπίτι. Πόσες ώρες και ποιοι θα είναι αυτοί που θα δουλεύουν από το σπίτι; Μελέτες δείχνουν ότι το γυναικείο φύλο ψάχνει να βρει τρόπους να παραμείνει σπίτι, Κάποια συζητούν για διαφορετικούς τρόπους φορολόγησης.

Στοίχημα τρισεκατομμυρίων

Και ας έρθουμε στην ψηφιακή επανάσταση. Η ουσία είναι μία, και έχει να κάνει με το χρήμα. Ψηφιακή επανάσταση σημαίνει έκδοση ευρείας γκάμας χρηματοοικονομικών προϊόντων σε μία πλατφόρμα. Τα «νέα πορτοφόλια» του Facebook ανοίγουν δρόμο. Οι τράπεζες και οι μεγάλες fintechs θα συνεχίσουν να καταβροχθίζουν startups για να δώσουν αξίες στους πελάτες τους. Ψηφιακή επανάσταση σημαίνει δημιουργώ εφαρμογές blockchains για να προσφέρω με ασφάλεια προϊόντα χωρίς την ανάγκη των ενδιάμεσων. Ο ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί θα ροκανίσει τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που έχουν Visa και Mastercard. Οι μεγάλοι οργανισμοί, μεγάλες αντασφαλιστικές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν startups. Το στοίχημα των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις νέες αγορές των crypto – περιουσιακών στοιχείων είναι μπροστά μας. Μένει να τεθούν οι κανόνες. Αν ξεφύγει από πλευράς ρυθμίσεων και εποπτικών κανονισμών κίνδυνος θα εκτοξευθεί.

«Οι μεγάλοι κίνδυνοι έχουν μια ομορφιά: φέρνουν στο φως τη συντροφικότητα των ξένων», είπε ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ. Οι φίλοι μας οι Καναδοί μαζί με τους φίλους τους Ελβετούς ξεκινάνε επιχείρηση διάσωσης του σύμπαντος. Το 2022 Καναδική τεχνική εταιρεία θα ξεκινήσει να κατασκευάζει την πρώτη και μεγαλύτερη στον κόσμο μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (DACDirect Air Capture Technology) στο Τέξας. Η μονάδα αυτή θα έχει την ικανότητα να απορροφά 1 εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η Ελβετική Climeworks ξεκίνησε την λειτουργία παρόμοιας μονάδας DAC στην Ισλανδία, απορροφητικής ικανότητας 4.000 τόνων ανά έτος. Πόσοι κίνδυνοι μαζεύονται στο σακούλι των αντασφαλιστών!

Το 2021 ήταν η χρονιά του κάνε κλικ για να ακυρώσεις ότι έκανες. Εκθέσεις, συνέδρια, ταξίδια ψυχαγωγίας, ταξίδια επαγγελματικά ακυρώθηκαν, οι Ολυμπιακοί αγώνες έμειναν ορφανοί, μέχρι και ανθρώπινες επαφές υπέπεσαν στον όρο της ακύρωσης. Οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει τώρα να κάνουν κλικ και να ακυρώσουν σε όσους έχουν εμβολιαστεί τις καραντίνες που επέβαλλαν δύο χρόνια.

Και η πανδημία των ψηφιακών – διαδικτυακών απειλών δεν σκοτώνεται. Αμερικάνικες επιχειρήσεις έχασαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από χάκερς. Η αξία της αγοράς των cyber κινδύνων σε μεικτά ασφάλιστρα, σύμφωνα με την Munich Re από 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 θα εκτιναχθεί στα 20 δισεκατομμύρια το 2025. Μερικά χτυπήματα εκμεταλλεύονται την αγορά. Το οργανωμένο έγκλημα γνωρίζει το ύψος των καλύψεων που είναι ασφαλισμένη μία επιχείρηση και φροντίζει να στέλνει τα ransomware για να απαιτήσει το ποσό κάλυψης σε λύτρα, για αυτό και οι ασφαλιστικές έχουν αποφασίζει να δίνουν μερικές φορές ένα μίνιμουμ καλύψεων. Πόλεμος κρατών ή απλά διαδικτυακά χτυπήματα;

Πολλά τα ανοικτά ζητήματα για τις (αντ)ασφαλιστικές το 2020. Πώς θα βηματίσουν. Θα ακολουθήσουν τον ήλιο, περπατώντας στην σκιά για να μην ‘καούν’ ; ή θα διαλέξουν άλλον πιο σύντομο δρόμο; Ακούγεται ευκαιρία ή απειλή το blockchain για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.;

Η γειτονιά της ασφαλιστικής αγοράς

Αλλάζει το χωροταξικό στην γειτονιά μας. Τέσσερις μεγάλες εξαγορές αλλάζουν απ’ άκρης την όψη της αγοράς, αρχή γενομένη από την εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής από την GeneralI. Η εξαγορά ανακοινώθηκε πέρυσι λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος και χθες (30 Δεκεμβρίου 2021) ολοκληρώθηκε και η νομική συγχώνευση. Ακολούθησε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Αμερικανική εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο –CVC. Λίγο αργότερα το καλοκαίρι η ανακοίνωση της εξαγοράς της MetLife Ελλάδος από την ΝΝ. Το Φθινόπωρο τέλος η εξαγορά της Insurance Market από την anytime της Interamerican. Δύο εξαγορές που ανακοινώθηκαν ‘κατέπεσαν’ της Interpartner της ΑΧΑ από την Hellas Direct και η εξαγορά της Mapfre Assistencia από την Hellas Direct.

Όταν θέλουμε να κάνουμε εχθρούς, προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι

Τα νερά της ελληνικής ασφαλιστικής αγορά ήταν στάσιμα για πολλά χρόνια. Όποιος επιχείρησε να αλλάξει κάτι, έκανε εχθρούς τόσους που ακόμα και ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της ήταν εφιάλτης. Το 2022 θα πνεύσει άλλος αέρας.

Eurolife, Allianz και άλλες ασφαλιστικές κινούνται, μπορεί να σηκώσουν από την δύναμη που έχουν και ανεμοστρόβιλο στην αγορά.

Καλή χρονιά με αέρα ανανέωσης!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr