NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Σε ισχύ η εμπορική συμφωνία RCEP, που καλύπτει το 1/3 του πλανήτη

Σε ισχύ η εμπορική συμφωνία RCEP, που καλύπτει το 1/3 του πλανήτη

Η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο δημιουργήθηκε στην Ασία, μετά την έναρξη ισχύος της Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), την 1η Ιανουαρίου.

Η RCEP θα μειώσει σταδιακά τους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς και θα εναρμονίσει τους κανόνες για να ενθαρρύνει τις περιφερειακές εμπορικές ροές.

Η συμφωνία θα εξαλείψει τους δασμούς για το 92% του περιφερειακού εμπορίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης.

Η συμφωνία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020 από 15 χώρες της Ασίας-Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Φέρνει «κοντά» μερικούς από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς εμπορευμάτων στον κόσμο στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με σημαντικούς εξαγωγείς, όπως η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Μαλαισία.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες έχουν ήδη διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που καλύπτουν το εμπόριο, ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο. Πολλές από τις διατάξεις της συμφωνίας θα εφαρμοστούν σταδιακά σε 10 με 20 χρόνια.

Οι υπογράφοντες -Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και το 10μελές Association of Southeast Asian Nations (Asean)- είχαν συνδυασμένο ΑΕΠ περίπου 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Η Κίνα έχει επίσης υποβάλει αίτηση για να προσχωρήσει σε μια άλλη σημαντική περιφερειακή εμπορική συμφωνία, τη Comprehensive and Progressive Agreement for the Transpacific Partnership (CPTPP). Η CPTPP είναι ο διάδοχος της εταιρικής σχέσης Trans-Pacific, η οποία προτάθηκε αρχικά από τις ΗΠΑ αλλά εγκαταλείφθηκε υπό την κυβέρνηση Trump.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr