NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι venture επενδύσεις και οι μονόκεροι το 2021

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι venture επενδύσεις και οι μονόκεροι το 2021

Οι venture capital επενδύσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανήλθαν πέρυσι σε 643 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 335 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σημειώνοντας, έτσι, αύξηση 92 τοις εκατό από έτος σε έτος. Αυτό προκύπτει μέσα από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Crunchbase.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τονίζεται, φανερώνουν μια δραματική αλλαγή στο περιβάλλον χρηματοδότησης των startup κατά το περασμένο έτος. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι, στα τέλη του 2020, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι παγκόσμιες VC επενδύσεις είχαν αυξηθεί περίπου 4 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Εν μέσω αυτής της ανάπτυξης, οι late-stage και tech σε στάδιο growth startups συγκέντρωσαν 196 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 413 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια VC χρηματοδότηση, σε γύρους Series C ή μεταγενέστερους.

Οι early-stage startups, από την άλλη, συγκέντρωσαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι το 2020, φτάνοντας συνολικά τα 201 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι seed-stage επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 10 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον χρηματοδότησης το 2021, συνολικά 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο έφτασαν και οι λεγόμενες unicorns - οι επιχειρήσεις, εκείνες, που καταφέρνουν να ξεπεράσουν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μέσα στο 2021, οι μονόκεροι έκαναν την «εμφάνιση» τους με πρωτοφανή ρυθμό, με μέσο όρο πάνω από 10 την εβδομάδα.

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ξεχώρισαν όσον αφορά στην χρηματοδότηση τους -παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών- από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, ακολουθούμενες από την υγειονομική περίθαλψη, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις μεταφορές.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως λιγότερο από μια δεκαετία πριν, το ετήσιο funding ήταν πολύ κάτω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2012, λιγότερα από 59 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια επενδύθηκαν παγκοσμίως. Από το 2018, το παγκόσμιο VC funding έχει αυξηθεί κατά 5 φορές περισσότερο από ό,τι το 2012. Πέρυσι, οι παγκόσμιες venture επενδύσεις ήταν υπερδεκαπλάσιες από εκείνες του 2012.

Η χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Λατινικής Αμερικής αυξήθηκε περισσότερο το 2021, με σχεδόν 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται στην περιοχή, αύξηση άνω του 300 τοις εκατό από έτος σε έτος. Η χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά περισσότερο από 150 τοις εκατό σε ετήσια βάση, με επενδύσεις σχεδόν 116 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική, με 330 δισ. δολάρια (αύξηση 91 τοις εκατό σε ετήσια βάση) και την Ασία, με επενδύσεις 165 δισ. δολαρίων (50 τοις εκατό αύξηση από έτος σε έτος).

Παράλληλα με την αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης, το Crunchbase Unicorn Board έφτασε τις 1.000 εταιρείες για πρώτη φορά μέσα στο 2021 και στη συνέχεια ξεπέρασε αυτόν τον αριθμό. Υπάρχουν επί του παρόντος 1.148 εταιρείες στο Unicorn Board, οι οποίες πρόσθεσαν περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία το 2021, σε σύγκριση με την αξία τους προς το τέλος του 2020.

Οι μονόκεροι έκαναν την εμφάνιση τους στον σχετικό πίνακα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με 586 νεοεισερχόμενους - με μέσο όρο, όπως προαναφέρθηκε περισσότερους από 10 νέους την εβδομάδα. Συγκριτικά, το 2020 «είδε» 167 νέους μονόκερους, κατά μέσο όρο τρεις την εβδομάδα. Αυτές οι εταιρείες έχουν τώρα συγκεντρώσει συνολικά 682 δισεκατομμύρια δολάρια και η συνολική αξία τους είναι 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ιστορικό υψηλό.

Πλέον, η ανάπτυξη του early-stage funding οδηγεί σε ένα ισχυρό περιβάλλον χρηματοδοτήσεων το 2022, καθώς αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Και με περισσότερες από 1.100 εταιρείες στο Crunchbase Unicorn Board στο ξεκίνημα της χρονιάς, σύμφωνα με το Crunchbase, αναμένονται ακόμη περισσότερες προσθήκες μέσα στο 2022.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr