NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν επιθετική στάση και συμπεριφορά;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν επιθετική στάση και συμπεριφορά;
21_01_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Food for Thought, Coaching & Training, Personal Coaching

Η επιθετική στάση και συμπεριφορά αποξενώνει τους ανθρώπους.

Αν κοιτάξεις γύρω σου, θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν επιθετική στάση και συμπεριφορά. Υπάρχουν άνθρωποι, που είναι σχεδόν πάντα στην αντίδραση και στην επίθεση, και υπάρχουν κάποιοι άλλοι που επιδεικνύουν επιθετική στάση μόνο κάτω από ορισμένες καταστάσεις.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι επιθετικοί αντί να διατηρούν την ψυχραιμία τους και την εσωτερική τους γαλήνη; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των ανθρώπων;

Ποιος είναι ο ορισμός της επιθετικότητας;

Η επιθετικότητα, είναι μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από ακαμψία, μισαλλοδοξία, αγένεια και συχνά ανεβασμένο τον τόνο της φωνής, του ανθρώπου που διακατέχεται από αυτήν. Αυτή η συμπεριφορά στερείται τακτ και ευγένειας, συνήθως προκαλεί θυμό, επιφυλακτικότητα, άγχος και φόβο στους άλλους ανθρώπους.

Η επιθετική στάση και συμπεριφορά αποξενώνει τους ανθρώπους. Οι καβγάδες παίρνουν την θέση των υγιών σχέσεων, και τις οδηγούν σε αδιέξοδο και ρήξη φέρνοντας την δυστυχία. Συχνά εκδηλώνεται προφορικά, ενώ κάποιες φορές μπορεί να μετατραπεί σε σωματική επίθεση, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη και επιβλαβής και τα δύο μέρη.

Οι άνθρωποι, που εμφανίζουν αυτή την συμπεριφορά, επιμένουν στις απόψεις τους, και δεν ακούνε τους γύρω τους. Συχνά εκδηλώνουν εγωκεντρική συμπεριφορά και δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των άλλων.

Γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εμφανίζουν επιθετικότητα.

  1. Κάποιες φορές οι άνθρωποι, παρασύρονται κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, από την ένταση αυτής με αποτέλεσμα να αυξάνουν την ένταση της φωνής τους, προσπαθώντας να επιβάλλουν τις απόψεις τους, στους άλλους και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μιλήσει ή να τους απαντήσει.
  2. Ένα άτομο που αισθάνεται ανασφάλεια, και στερείται αυτοεκτίμησης, μπορεί να συμπεριφέρεται ενστικτωδώς με επιθετικό τρόπο, για να καλύψει αυτή του την ανασφάλεια, την έλλειψη εσωτερικής δύναμης και την έλλειψη αυτοεκτίμησης.
  3. Η κριτική επίσης είναι ένας παράγοντας που προκαλεί επιθετική συμπεριφορά. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στο θυμό που προκαλείται από την κριτική που δέχεται κάποιος.
  4. Τα συναισθήματα κατωτερότητας μπορεί επίσης να είναι ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς.
  5. Ο θυμός και η δυσαρέσκεια έχουν επίσης την δύναμη να προκαλέσουν μια επιθετική συμπεριφορά.
  6. Οι άνθρωποι, γίνονται επιθετικοί όταν αισθάνονται ότι απειλούνται από τους άλλους ανθρώπους. Είναι μια ενστικτώδης αντίδραση και συμπεριφορά, με στόχο και απώτερο σκοπό να προστατευθούν από την απειλή.
  7. Όταν κάποιος ζει σε επιθετικό περιβάλλον, ή έχει αντιμετωπίσει παρόμοια συμπεριφορά από μικρή ηλικία, είναι πιθανό να συμπεριφερθεί ενστικτωδώς με τον ίδιο τρόπο.
  8. Το άγχος, η νευρικότητα ή η αδύναμη υγεία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν επιθετική συμπεριφορά.

Ποιο είναι το αντίδοτο για την επιθετικότητα;

Όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να αποφύγεις αυτήν τη συμπεριφορά. Με το να παραμένεις ήρεμος, γεμάτος εσωτερική γαλήνη και αυτοκυριαρχία, χωρίς να ανεβάσεις τον τόνο της φωνής σου, αυτό δείχνει εσωτερική δύναμη και ασφάλεια, και θα κάνει τους ανθρώπους να σε αντιμετωπίζουν με περισσότερο σεβασμό.

Ένα ήρεμο μυαλό, και ένας ορισμένος βαθμός πειθαρχίας είναι το αντίδοτο για την επιθετικότητα. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν, να σε βοηθήσουν να παραμείνεις ήρεμος και να μην επηρεάζεσαι συναισθηματικά, όταν οι άνθρωποι σε αντιμετωπίζουν με σκληρότητα ή προσπαθούν να βλάψουν τα συναισθήματά σου.


Αρχική δημοσίευση στο site του Μανώλη Ισχάκη, αναδημοσίευση στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr