NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Μελέτη: Η χημική ρύπανση έχει ξεπεράσει τα «πλανητικά όρια» και απειλεί την ανθρωπότητα

Μελέτη: Η χημική ρύπανση έχει ξεπεράσει τα «πλανητικά όρια» και απειλεί την ανθρωπότητα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology διαπίστωσε ότι η ρύπανση από τα χημικά έχει εξελιχθεί σε τέτοια βαθμό που θα μπορούσε να ανατρέψει τα παγκόσμια οικοσυστήματα που υποστηρίζουν την ανθρωπότητα.

Αυτό, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οφείλεται κυρίως στη ρύπανση από πλαστικό, μαζί με τις βιομηχανικές χημικές ουσίες όπως αυτές που βρίσκονται στα φυτοφάρμακα.

Οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίζονται ότι έχουμε ξεπεράσει το «πλανητικό όριο», έναν όρο που χρησιμοποιείται για να ορίσει περιβαλλοντικά όρια εντός των οποίων οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, διατρέχουμε τον κίνδυνο να προκαλέσουμε τεράστια, ανεπανόρθωτη βλάβη στα βιολογικά συστήματα της Γης και στους εαυτούς μας.

«Ο ρυθμός με τον οποίο οι κοινωνίες παράγουν και απελευθερώνουν νέες χημικές ουσίες στο περιβάλλον δεν συνάδει με την παραμονή σε έναν ασφαλή χώρο λειτουργίας για την ανθρωπότητα», είπε η Patricia Villarrubia-Gomez, βοηθός ερευνήτρια στο Stockholm Resilience Center και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι συγγραφείς συγκέντρωσαν δεδομένα πίσω από τον ρυθμό παραγωγής χημικών, μαζί με τον ρυθμό με τον οποίο εξάγονται τα ορυκτά καύσιμα -τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χημικών εκτός από τη χρήση ως καύσιμο- για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.

«Υπάρχουν στοιχεία ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση σε κάθε βήμα», δήλωσε στον Guardian η Bethanie Carney Almroth, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Για παράδειγμα, η συνολική μάζα των πλαστικών υπερβαίνει πλέον τη συνολική μάζα όλων των ζώντων θηλαστικών», συνέχισε. «Αυτό για μένα είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι έχουμε ξεπεράσει ένα όριο. Είμαστε σε δύσκολη θέση, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε μερικά από αυτά».

Για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, οι συγγραφείς είπαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν ισχυροί κανονισμοί που παρέχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα γύρω από την παραγωγή πλαστικών και χημικών, παρόμοιοι με αυτούς που ήδη ισχύουν για τις εκπομπές άνθρακα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr