NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Τρ. Πειραιώς: Στα επίπεδα του 2019 ο δείκτης οικονομικού κλίματος το 2021

Τρ. Πειραιώς: Στα επίπεδα του 2019 ο δείκτης οικονομικού κλίματος το 2021

Στις 105,4 μνδ. αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το 2021 και ουσιαστικά επανήλθε στα επίπεδα του 2019 (105,6 μνδ.).

Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι τιμές ενέργειας που απασχόλησαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στα τέλη του 2021, αλλά και η αβεβαιότητα από την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν να αποτελούν προσδιοριστικούς παράγοντες των προσδοκιών στους επόμενους μήνες, αναφέρει μεταξύ άλλων στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων στην Ελλάδα και τον κόσμο η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων μηνών εμμένουν οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 1,2% για το 2021, ενώ -αν και ακόμα υπολείπεται- ανοδική τάση ακολουθεί και ο δομικός πληθωρισμός στο -0,6%. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ήταν το 2021 καλύτερο του στόχου.

Στις 19.01 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2022. Με την έκδοση 10ετους ομολόγου άντλησε €3δισεκ. με κουπόνι 1,75% και απόδοση 1,836%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα €15 δισ. Τέλος, στις 14.01 η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε «ΒΒ» αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό.

Διεθνείς Εξελίξεις

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο χαρακτηριστικό είναι ότι τον Δεκέμβριο σημείωσε και νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 5%, ενώ ο δομικός παρέμεινε αμετάβλητος. Αυξημένες ήταν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο. Σημειώθηκε μείωση των πρόδρομων δεικτών τον Δεκέμβριο, οι οποίοι όμως παραμένουν σχετικά υψηλά.

Παράλληλα, η μεγάλη διασπορά της επιθετικής μετάλλαξης «όμικρον» έχει οδηγήσει σε νέους περιορισμούς. Η ECB έχει αποφασίσει να διακόψει τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ.

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνει φθάνοντας σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν αισθητά τον Δεκέμβριο αντανακλώντας την αρνητική επίδραση του πολύ υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7% ο γενικός πληθωρισμός (βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή) τον Δεκέμβριο.

Σημαντική ήταν και η μείωση των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών ISM τον Δεκέμβριο, ενώ μεικτά ήταν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Δεκέμβριο.

Η Fed προτίθεται να ολοκληρώσει τον Μάρτιο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσει τουλάχιστον 3 φορές το επιτόκιο εντός του 2022 ώστε να αντιμετωπίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Στην Κίνα, καταγράφονται περισσότερα στοιχεία που αντανακλούν έντονη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 4,0% στο δ΄ τρίμηνο του 2021. Μεγάλη είναι επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο, ενώ καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής.

Παράλληλα στην Ιαπωνία παραμένει επεκτατική η νομισματική πολιτική, ενώ σημειώνεται μείωση των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών ΡΜΙ τον Δεκέμβριο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr