NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

McKinsey: Απαιτείται θεμελιώδης μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας

McKinsey: Απαιτείται θεμελιώδης μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας

Η επίτευξη καθαρών μηδενικών κλιματικών εκπομπών έως το 2050 θα απαιτήσει έναν «θεμελιώδη μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας», σύμφωνα με έκθεση της McKinsey.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να επενδύονται κάθε χρόνο, για δεκαετίες, για να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 C και να τερματιστεί η κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Το ποσό αποτελεί μια αύξηση κατά 40% στα τρέχοντα επίπεδα επενδύσεων και ισοδυναμεί με το ήμισυ των παγκόσμιων εταιρικών κερδών.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός θα επηρεάσει κάθε χώρα και κάθε τομέα, με εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από την καύση ορυκτών καυσίμων να βιώνουν τις περισσότερες αλλαγές.

Η McKinsey, η οποία συμβουλεύει πολλές κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες, λέει επίσης ότι η μετάβαση θα είναι εμπροσθοβαρής, για παράδειγμα με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται πριν μειωθεί.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι η επίτευξη του «καθαρού μηδέν» είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των πιο καταστροφικών επιπτώσεων της παγκόσμιας θέρμανσης, που θα βλάψει δισεκατομμύρια ανθρώπους, και ότι πολλές επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα αποτελούν ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη. Λέει επίσης ότι ο μετασχηματισμός γίνεται πιο ακριβός όσο περισσότερο καθυστερεί η δράση.

«Τα 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός – αρκετά μεγάλος για να τον προσέξει κανείς», δήλωσε ο Jonathan Woetzel στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey, το εσωτερικό thinktank και συγγραφέας της έκθεσης. «Αλλά δεν είναι ένας αδύνατος αριθμός. Δεν είναι ότι δεν [κάναμε μετασχηματισμούς] στο παρελθόν με άλλους τρόπους».

Ο στόχος της έκθεσης είναι να αξιολογήσει την κλίμακα της οικονομικής μετάβασης που απαιτείται για να φτάσει το καθαρό μηδέν, υποθέτοντας ότι θα ληφθούν γρήγορα μέτρα, και καταλήγει: «Η επίτευξη του καθαρού μηδενός θα σήμαινε θεμελιώδη μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr