NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αργία ή τηλε-εργασία - Διάσταση απόψεων μεταξύ Πολιτικής προστασίας και Υπουργείου Εργασίας

Αργία ή τηλε-εργασία - Διάσταση απόψεων μεταξύ Πολιτικής προστασίας και Υπουργείου Εργασίας

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο φορέων ουσιαστικά δημιουργεί ένα νομικό κενό που οι επιχειρήσεις μπορούν να το ερμηνεύσουν κατά το δοκούν, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι.

Σε νομικές ερμηνείες και ερωτήσεις προς το υπουργείο Εργασίας κατέφυγαν από νωρίς σήμερα το πρωί πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν η Τρίτη και η Τετάρτη είναι αργίες για τον ιδιωτικό τομέα, όπως ορίζει η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας ή εάν είναι εργάσιμες μέσω τηλε-εργασίας, όπως αφήνει ανοικτή απόφαση του Υπουργείου Εργασίας. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο φορέων (Πολιτική Προστασία και Υπουργείου Εργασίας) ουσιαστικά δημιουργεί ένα νομικό κενό που οι επιχειρήσεις μπορούν να το ερμηνεύσουν κατά το δοκούν, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, έναν εργαζόμενο που κοιμήθηκε την Δευτέρα το βράδυ με την αίσθηση ότι η επόμενη ημέρα είναι αργία λόγω της απόφασης της Πολιτικής Προστασίας και την Τρίτη το πρωί να κληθεί να εργαστεί μέσω τηλε-εργασίας από την επιχείρηση που καλύπτεται από την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που βγήκε αργά το προηγούμενο βράδυ.

Ταυτόχρονα οι ίδιες οι επιχειρήσεις (και αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζομένους) φοβούνται ότι εάν συμβεί ένα ατύχημα σε εργαζόμενο ή ένας εγκλωβισμός κατά τη διάρκεια της εργασίας του, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην Πολιτική Προστασία και στην Επιθεώρηση Εργασίας ταυτόχρονα. Επιπλέον, εάν ακολουθήσουν την αργία, σίγουρα, θα έχουν θέματα με τον ανταγωνισμό τους. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των τραπεζών, οι οποίες άλλες λειτούργησαν με λίγο προσωπικό και άλλες έμειναν κλειστές. Το ίδιο συνέβη με καταστήματα σούπερ μάρκετ και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Νομικό κενό που απαιτεί διευκρινήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν γνωμοδοτικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας σύμφωνες με την Πολιτική Προστασία, ώστε να μην δημιουργείται διάσταση απόψεων και να ξεκαθαριστεί το καθεστώς εργασίας.

Σύμφωνα με νομικούς σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών πρυτανεύει η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας που ευθύνεται για την ομαλή εξέλιξη. Όμως η Πολιτική Προστασία δεν έχει την πολιτική και νομική οντότητα που έχει το αρμόδιο Υπουργείο (Εργασίας) που μπορεί να νομοθετήσει αλλά και να τιμωρήσει.

Η Πολιτική Προστασία μπορεί, στις παρούσες συνθήκες, να εισηγηθεί χωρίς να επιβάλλει τιμωρίες πάνω σ' αυτόν τον τομέα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr