NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Ευρωκοινοβούλιο: Ξένοι εχθρικοί παράγοντες έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο στην Ένωση

Ευρωκοινοβούλιο: Ξένοι εχθρικοί παράγοντες έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο στην Ένωση

Η έλλειψη μέτρων και κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ καθιστά την παρέμβαση μια «ελκυστική τακτική» για ξένους παράγοντες, λέει η επιτροπή ξένων παρεμβάσεων και παραπληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν τη 18μηνη έρευνα της Ειδικής Επιτροπής για την Εξωτερική Παρέμβαση (INGE) και ενέκριναν τις τελικές συστάσεις της.

Το ευρωπαϊκό κοινό και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγνοούν "συντριπτικά" τη σοβαρότητα της απειλής που αποτελούν τα ξένα αυταρχικά καθεστώτα, ιδίως η Ρωσία και η Κίνα, λένε οι ευρωβουλευτές στο κείμενο.

Η ανεπαρκής άμυνα διευκόλυνε τους κακόβουλους παράγοντες να στοχεύσουν κρίσιμες υποδομές, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, να στρατολογήσουν πρώην ανώτερους πολιτικούς και να διαδώσουν την πόλωση στη δημόσια συζήτηση. Αυτό επιδεινώνεται από τα κενά στη νομοθεσία και τον ανεπαρκή συντονισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Για να αντιμετωπίσουν τις απειλές, τα μέλη του INGE προτρέπουν την ΕΕ να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσω της εκπαίδευσης σε ευαίσθητες λειτουργίες και εκστρατείες ενημέρωσης.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της και να οικοδομήσει ένα καθεστώς κυρώσεων κατά της παραπληροφόρησης. Οι κανόνες στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμεύουν ως οχήματα ξένων παρεμβάσεων, πρέπει επίσης να γίνουν αυστηρότεροι.

«Οι έρευνές μας έδωσαν άκρως ανησυχητικές ενδείξεις για το πώς κακόβουλοι ξένοι παράγοντες επιτίθενται στις δημοκρατίες μας, σε κάθε δυνατό τομέα της κοινωνίας. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η συνειδητοποίηση ότι όχι μόνο οι νομοθέτες, αλλά και ολόκληρες οι κοινωνίες μας, στερούνται βασικής ευαισθητοποίησης και οι δημόσιες συζητήσεις, η νομοθεσία μας, και η ατομική δέσμευση δεν είναι στα επίπεδα που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ξένης παρέμβασης.

«Απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσιμων κενών: να λογοδοτούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και να διασφαλίζεται η διαφάνεια των αλγορίθμων τους, να ρυθμίζεται η αγορά δεδομένων, να ενισχύεται η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, που επιτρέπουν την ενημερωμένη ατομική ευθύνη μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και παιδείας στα μέσα επικοινωνίας», δήλωσε η εισηγήτρια Sandra Kalniete (EPP, LV).

«Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εργασίας, η έκθεση υπογραμμίζει το επίπεδο των επιθέσεων και των απειλών που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Ξένοι εχθρικοί παράγοντες έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο στην Ένωση και στα κράτη μέλη της. Η έκθεση κάνει μια σειρά από σημαντικές συστάσεις για την προστασία των δημοκρατιών μας και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Καλούμε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να τις εφαρμόσουν χωρίς να χάσουν χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος Raphaël Glucksmann (S&D, FR).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr