NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Οικονόμου: Έχουμε την 7η χαμηλότερη λιανική τιμή ρεύματος στην ΕΕ

Οικονόμου: Έχουμε την 7η χαμηλότερη λιανική τιμή ρεύματος στην ΕΕ

«Στο πλαίσιο της πολύπλευρης ενεργητικής διπλωματίας που εφαρμόζει η Κυβέρνησή μας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην 6η Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης. Σε λίγη ώρα θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία» είπε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Αναλυτικά ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού είπε:

Χθες ο Πρωθυπουργός ήταν στο Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και συζήτησαν τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σέρβο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επάνοδο της Τουρκίας στην επιθετική ρητορική, αλλά και τις προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Ευχαρίστησε τον κ. Vučić για την σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες τερματισμού της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί να δει στην Ενωμένη Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων με πρώτη φυσικά, το Βελιγράδι.

Αύριο Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μόναχο και θα λάβει μέρος στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Για τη μείωση της ανεργίας είπε:

Η κυβέρνηση μας συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου της για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω αποδοτικών πολιτικών που έχουμε χαράξει.

Σύμφωνα με Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2021 έπεσε στο 12,8% από 17,2% που ήταν το Καλοκαίρι του 2019. Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε το όριο των 4 εκατομμυρίων και ανήλθε σε 4.075.808 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 188.872 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας του 2021 έπεσε περισσότερο σε ποσοστιαίες μονάδες για τις γυναίκες και ιδιαίτερα για τους νέους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Είναι οι πολιτικές που φέρνουν νέες επενδύσεις και μάλιστα με ρυθμούς που καθιστούν τη χώρα μας πρωταθλήτρια στον κόσμο, είναι η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, είναι η εφαρμογή του προγράμματος για τη δημιουργία 100 χιλ. νέων θέσεων εργασίας που επεκτάθηκε για επιπλέον 50 χιλ. φέτος, είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, χάρη στα οποία στην περίοδο της πανδημίας, σε μόνο 18 μήνες, δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας για, ενώ για φέτος δρομολογούνται νέα προγράμματα για την απασχόληση ανέργων που φτάνουν στις 86.000, με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους, είναι το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών, με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει μέχρι 35.000 περιπτώσεις νέων που αναζητούν δουλειά.

Μιλώντας για τον ΕΦΚΑ είπε ότι:

Ο ΕΦΚΑ συγκεντρώνει, εδώ και πολλά χρόνια, το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ταλαιπωρία και μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ζήτημα καθοριστικό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται.

Συνεπείς στη γραμμή διευκόλυνσης της καθημερινότητας του πολίτη και μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας του Κράτους, ψηφίζουμε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Προωθείται έτσι μια τολμηρή μεταρρύθμιση από την Κυβέρνησή μας που στόχο έχει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, να διασφαλιστεί η άμεση εξυπηρέτησή τους, αξιοπρεπής αντιμετώπισή τους από τον ΕΦΚΑ και να υπάρξει ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Για την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα προστασίας σημείωσε ότι:

Ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων αποφασίστηκε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα:

  • Η άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης.
  • Η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%.
  • Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.

Αποφασίστηκε, επίσης, η έναρξη -από την ημερομηνία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης- ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων.

Από την 1η Μαρτίου θα μπορούν να πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές ή επισκέψεις που περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές που θα συμμετέχουν στις εκδρομές αυτές θα πραγματοποιούν rapid test 48 ώρες πριν την αναχώρηση, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα κάνουν τα απαιτούμενα εβδομαδιαία τεστ.

Για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Οικονόμου είπε:

Οι επάλληλες διεθνείς κρίσεις στην ενέργεια, το κλίμα και τα καταναλωτικά αγαθά είναι πανευρωπαϊκές και εισαγόμενες, μιας και η Ε.Ε. δεν είναι ενεργειακά αυτάρκης, οπότε και η παρέμβασή της στην προσπάθεια συμπίεσης των τιμών είναι ανεπαρκής. Η Ελλάδα, μεμονωμένα, ως μικρή αγορά ενέργειας, δεν διαθέτει από μόνη της μεγάλη δυνατότητα επηρεασμού των τιμών που αγοράζουμε το φυσικό αέριο.

Όσον αφορά τα περί του λιγνίτη, η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει ρεύμα από λιγνίτη, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.. Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη που έχουν κλείσει, ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας τους και μάλιστα το κλείσιμο τους είχε ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλά η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν είναι πια η φτηνότερη, εξαιτίας της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τον Δεκέμβριο, που οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο υψηλότερο σημείο, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί πολιτική προτεραιότητας για όλη την Ε.Ε. και όλες οι χώρες συμμορφώνονται. Είναι μυθολογία όσα διακινούνται περί εξαιρέσεων. Στη Γερμανία για παράδειγμα έχουν κλείσει πολλές μονάδες λιγνίτη και πυρηνικά εργοστάσια, επενδύοντας στις ΑΠΕ, από τις οποίες παράγει ήδη το 60% της ενέργειάς της.

Με απλά λόγια, αν επιμέναμε στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, εξαιτίας της διεθνούς νομοθεσίας και πραγματικότητας, εξαιτίας των υποχρεώσεων που μας δεσμεύουν θα πληρώναμε το ρεύμα ακριβότερα από ότι σήμερα. Η παραφιλολογία περί λιγνίτη είναι αντίστοιχη των μυθολογιών του 2015 για έξοδο από το ευρώ, παράλληλο σύστημα πληρωμών και δάνεια από τρίτες χώρες. Μόνη λύση προοπτικής για οικονομία κλίμακος σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι η τάχιστη διεύρυνση των ΑΠΕ, η επένδυση στα εθνικά μας καύσιμα, τον ήλιο και τον αέρα.

Η Δ.Ε.Η. το 2019, ως αποτέλεσμα της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε τότε ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία. Αν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αδρανήσει εξαιτίας ιδεοληψιών και έλλειψης τεχνοκρατικής γνώσης, η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ θα είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο και η Δ.Ε.Η., ενδεχομένως, θα είχε μεγαλύτερες δυνατότητες σήμερα συμπίεσης των τιμών. Η χώρα τότε έμεινε ενεργειακά ανοχύρωτη. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διεθνείς τιμές ενέργειας δεν βρισκόντουσαν στα επίπεδα που είναι σήμερα βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, οπότε δεν χρειάστηκε εκείνη η Κυβέρνηση να διαχειριστεί μια κρίση τιμολογίων. Παρ’ όλ’ αυτά και αυξήσεις στα τιμολόγια έγιναν όπως δημόσια έχει πει ο τότε επικεφαλής της Δ.Ε.Η. ο κ Παναγιωτάκης, αλλά και η εταιρεία έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

Σήμερα, η Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης που της επιτρέπει, στα όρια του διεθνούς νόμιμου, να συμπιέζει τις τιμές όσο γίνεται. Με απλά λόγια, αν η Δ.Ε.Η. δεν είχε ανακάμψει βάσει του σχεδίου μας, θα είχαμε ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και τον κίνδυνο πολλών blackouts. Αυτό είναι γεγονός επιβεβαιωμένο.

Η κρίση στην αγορά ενέργειας είναι πρωτοφανής. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οικογένειες, επιχειρήσεις, αγρότες, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης που φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς μας. Το ίδιο συμβαίνει παντού στον κόσμο γύρω μας. Καμιά χώρα και καμιά πολιτική δεν μπορεί να μηδενίσει τις αυξήσεις αυτές.

Ως αποτέλεσμα όμως της εξυγίανσης της Δ.Ε.Η. , αλλά και των ενισχύσεων που παρέχει η Κυβέρνηση, ενισχύσεων που μέχρι τώρα προσεγγίζουν τα 2 δισ. και θα συνεχιστούν όσο κρατά η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνες διεθνών οργανισμών. Θέλω να το επαναλάβω: Η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής της Δ.Ε.Η. και της ενίσχυση της Κυβέρνησης έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27.

Συνεπώς χωρίς να αγνοούμε τις τεράστιες δυσκολίες, κοιτώντας κατάματα την αλήθεια, τη βασισμένη σε στοιχεία και μετρήσιμα δεδομένα, ανάλυση της πραγματικότητας, μπορούμε να πούμε στο κόσμο ότι η χώρα μας κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να σταθεί στο πλευρό τους. Κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να προστατεύουμε μετρήσιμα και αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η 7η φθηνότερη τιμή στη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27 δεν είναι πανάκεια ούτε όμως είναι κάτι αμελητέο, αλλά είναι αποτέλεσμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σχεδιασμού και δυνατοτήτων που έχουμε εξαιτίας της πολιτικής και του σχεδίου που εφαρμόσαμε. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας και άλλες πολιτικές προστασίας της κοινωνίας, δίχως φυσικά να διασαλεύουμε τη γενικότερη ευστάθεια και την προοπτική της χώρας. Και αυτό γιατί η Ελλάδα, το 2019, έκλεισε οριστικά τα αυτιά της στις σειρήνες του λαϊκισμού, των ανεύθυνων υποσχέσεων που την οδήγησαν στο παρελθόν στα συντρίμμια της διεθνούς ανυποληψίας και σε αχρείαστα και επώδυνα μνημόνια όπως έγινε το 2015. Σε αυτή την πορεία και σε αυτή την κατάσταση δεν θα ξαναεπιστρέψουμε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr