NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Η Κινέζικη τουριστική αγορά. Η εικόνα, τα κοινά πολιτιστικά σημεία και η δυναμική της

Η Κινέζικη τουριστική αγορά. Η εικόνα, τα κοινά πολιτιστικά σημεία και η δυναμική της

Έπειτα από τη Ρωσία και την Τουρκία, επόμενο σταθμό στη χαρτογράφηση των διεθνών τουριστικών αγορών αποτελεί η άγνωστη και μακρινή Κίνα. Στις ερωτήσεις του epixeiro.gr ανταποκρίθηκε με θέρμη ο Γιάννης Πλεξουσάκης, Προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ Κίνας που εδρεύει στο Πεκίνο από το 2013.

Επειδή είναι από τους ανθρώπους που έχουν συμβάλλει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την κινέζικη αγορά, αν μη τι άλλο οι απαντήσεις του είναι παραπάνω από διαφωτιστικές και ελπίζουμε να είναι περισσότερο χρήσιμες. Να σημειωθεί επίσης ότι την περίοδο 2011-2012 ήταν επικεφαλής του ΕΟΤ στην Ιαπωνική αγορά.

Ποια η εικόνα της Ελλάδας στην κινέζικη αγορά; Πώς μας βλέπουν ως προορισμό;

Η εικόνα της Ελλάδας στην Κίνα ως τουριστικός προορισμός έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν δημοφιλή εξωτικό & ρομαντικό προορισμό για τους Κινέζους. Ειδικότερα στα Wedding & Honeymoon trips η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο Top 3 και συναγωνίζεται παραδοσιακούς θεματικούς προορισμούς για τους κινέζους όπως η Ταϋλάνδη και οι Μαλδίβες. Σε πρόσφατες έρευνες του Travelzoo Asia, του Ctrip (μεγαλύτερου κινέζικου Ο.Τ.Α.) καθώς και στην τελευταία μεγάλη online τουριστική καμπάνια του Sina Weibo (δημοφιλέστερου κινέζικου social media), η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον θέση στο Top 10 των δημοφιλέστερων προορισμών για τους κινέζους.

Ισχύει η φήμη ότι μας θεωρούν τον "άλλον μεγάλο πολιτισμό";

Ισχύει απόλυτα. Τρέφουν μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Διδάσκονται στα σχολεία Όμηρο και ενθουσιάζονται με την ελληνική μυθολογία.

Υπάρχει αναγνωρισιμότητα ελληνικών προορισμών; Ποιων και γιατί; Ποιοι οι καλύτεροι ελληνικοί προορισμοί για τους κινέζους επισκέπτες; Η Ελλάδα είναι πολιτιστικός- ιστορικός προορισμός; Κάτι άλλο;

Οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί για τους κινέζους είναι αναμφισβήτητα το Αιγαίο Πέλαγος, η Σαντορίνη & η Αθήνα. Ακολουθούν οι Δελφοί, η Ολυμπία, τα Μετέωρα & η Μύκονος. Όπως προανέφερα, η Ελλάδα και ειδικότερα το Αιγαίο, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κινέζων ως ο απόλυτος ρομαντικός προορισμός. Η λέξη Aegean προφέρεται παρόμοια με την κινέζικη λέξη για την 'αγάπη'. Πέρα από ρομαντικός προορισμός η Ελλάδα παραμένει για τους κινέζους σημαντικός ιστορικός και πολιτιστικός προορισμός. Το Γραφείο ΕΟΤ Κίνας με σειρά στοχευμένων προωθητικών ενεργειών και κυρίως μέσω προσέλκυσης κινέζικων κινηματογραφικών & τηλεοπτικών παραγωγών, καταβάλει προσπάθειες να 'βάλει' στο χάρτη και άλλους ελληνικούς προορισμούς όπως πχ τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια νησιά, την Κρήτη και πρόσφατα χειμερινούς προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τι προϊόντα- υπηρεσίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τους κινέζους; Θα μπορούσαν να βγουν σωστά πακέτα για τους κινέζους; Πχ στο Αιγαίο;

Υπάρχουν ήδη αρκετά τουριστικά πακέτα για το Αιγαίο. Από την άλλη δεν υπάρχουν αρκετά πακέτα για τα Ιόνια, τα Δωδεκάνησα, τη Θεσσαλονίκη και άλλους προορισμούς.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για το γραφείο μας και γενικότερα για την Ελλάδα αναφορικά με την εισροή κινέζων τουριστών είναι η προσπάθεια αποκέντρωσης, εάν θεωρήσουμε ως 'κέντρο' του κινέζικου ενδιαφέροντος το Αιγαίο και τη Σαντορίνη, και η ανάδειξη νέων προορισμών και θεματικών πακέτων. Για παράδειγμα το ενδιαφέρον για κρουαζιέρα, ιατρικό & συνεδριακό τουρισμό βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Προς αύτη την κατεύθυνση το Γραφείο ΕΟΤ Κίνας πραγματοποίησε τον περασμένο χρόνο το πρώτο ταξίδι εξοικείωσης για συνεδριακό τουρισμό (M.I.C.E.) φιλοξενώντας κινέζους επαγγελματίες του κλάδου στην Ελλάδα ενώ σχεδιάζουμε νέα παρόμοια fam trips για το 2015.

Ποιό το προφίλ της Κινέζικης τουριστικής Αγοράς;

Θα παραθέσω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για να κατανοήσουμε το μέγεθος και τη δυναμική της κινέζικης τουριστικής αγοράς.

Η Κίνα είναι πλέον η μεγαλύτερη δεξαμενή εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, με περίπου 120 εκατομμύρια κινέζους να ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού το 2014. Από αυτά τα 120 εκατομμύρια, τα 6 εκατομμύρια περίπου κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη. Η εισροή κινέζων τουριστών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πάνω από 400% τα τελευταία 2 χρόνια, ξεπερνώντας φέτος τις 100.000 τουρίστες. Το νούμερο αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό μπροστά στα 120 εκατομμύρια, ο ρυθμός αύξησης όμως είναι τεράστιος όπως και η δυναμική για τα επόμενα χρόνια. Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι κινέζοι κατέχουν πλέον τα ηνία όσον άφορα στις ταξιδιωτικές δαπάνες, ξεπερνώντας τους μέχρι πρότινος πρώτους στη λίστα Αμερικανούς και Γερμανούς.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός οτι οι κινέζοι έχουν μικρό χρονοδιάγραμμα ταξιδιωτικού προγραμματισμού και επιλέγουν να ταξιδεύουν τους μήνες Φεβρουάριο, Μάιο & Οκτώβριο (περίοδοι Εθνικών εορτών).

Ποιο το προφίλ του κινέζου επισκέπτη της χώρας μας; Που θέλει να πάει; Τι θέλει να δει; Τι θέλει να αγοράσει; Ποια η αγοραστική του δύναμη; Πώς επιλέγει τις διακοπές του;

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κινέζων που επισκέπτονται τη χώρα μας. Η πρώτη αφορά τους ρομαντικούς επισκέπτες που έρχονται στα ελληνικά νησιά για να παντρευτούν. Η δεύτερη που είναι και η μεγαλύτερη αφορά τα οργανωμένα groups που ακολουθούν τη γνωστή διαδρομή Αθήνα – Δελφούς ή /και Ολυμπία ή/και Μετέωρα – Σαντορίνη – και 1-2 ακόμα νησιά. Η τρίτη και η πλέον ανερχόμενη αφορά τους μεμονωμένους ταξιδιώτες (F.I.T.) οι όποιοι ακολουθούν και αυτοί τη γνωστή διαδρομή αλλά παρεκκλίνουν συχνότερα για να επισκεφτούν και άλλους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς. Κοινός παρανομαστής όλων των παραπάνω είναι η επιθυμία για επίσκεψη σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους και η πρόθεση να ψωνίσουν είδη πολυτελείας και επώνυμα προϊόντα.

Υπάρχει αγορά σε άλλες ασιατικές χώρες που θα μπορούσε να κουμπώσει μία στρατηγική για την Ασία; Θα μπορεί η Κίνα να αποτελέσει στρατηγική πηγή εσόδων για την Ελλάδα; Που πρέπει να στοχεύσει ο έλληνας επιχειρηματίας;

Υπάρχει η αγορά της Νότιας Κορέας, της Ταιβάν και των ανερχόμενων χωρών της ΝΑ Ασίας (πχ Ινδονησία). Και φυσικά υπάρχει η τεράστια αγορά της Ινδίας που δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη προσεγγίσει. Η Κίνα θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αποτελέσει στρατηγική πηγή εσόδων για την Ελλάδα τουριστικά και επιχειρηματικά. Τα τελευταία δυο χρόνια αναπτύσσεται (με χαμηλούς ρυθμούς) η αγορά real estate με κίνητρο τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όσους κινέζους επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Ποιές οι προτεραιότητες των κινέζων τουριστικών πρακτόρων για την Ελλάδα;

Οι κινέζοι τουριστικοί πράκτορες αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα ως έναν πολλά υποσχόμενο ανερχόμενο τουριστικό προορισμό. Το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον οδήγησε τον περασμένο χρόνο στην εισαγωγή της πρώτης πτήσης charter από την Κίνα προς την Ελλάδα. Πλέον και έπειτα από ενθάρρυνση του Γραφείου ΕΟΤ Κίνας, περισσότερα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία σχεδιάζουν την εισαγωγή νέων πτήσεων charter για το 2015.

Τι περιμένουν οι κινέζοι επισκέπτες να βρουν στην Ελλάδα και δε βρίσκουν; Τι τους απογοητεύει όταν έρχονται στην Ελλάδα;

Απογοητεύονται από την έλλειψη πληροφοριακού υλικού στην κινέζικη γλώσσα, από την απουσία καταλόγων-οδηγών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στην κινέζικη γλώσσα (στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου έχει συμπεριληφθεί η ελληνική γλώσσα στις συσκευές αυτόματης ηχογραφημένης ξενάγησης) και από την έλλειψη φιλικών προς την κινέζικη κουλτούρα ξενοδοχειακών υπηρεσιών (πχ κινέζικο πρωινό, hot water, CCTV, αποδοχή China Union Pay cards).

Η Ελλάδα πάει πακέτο με την Ευρώπη τουριστικά για τους Κινέζους ή είναι αυτόνομη;

Παρότι υπάρχουν στην αγορά κοινά τουριστικά πακέτα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχει αυτόνομα τουριστικά πακέτα στην κινέζικη αγορά. Τα πακέτα αυτά είναι συνήθως 7-9 ημερών και κυμαίνονται στα 1.800 – 2.500 €.

Υπάρχει ανταγωνισμός για την Ελλάδα στην Ευρώπη για τους κινέζους; πώς πρέπει να κινηθούμε;

Υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει ανταγωνισμός! Για την επιβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του κινέζικου (και όχι μόνο) εισερχόμενου τουρισμού χρειάζονται επενδύσεις και ανάπτυξη των υποδομών (αεροδρόμια, ξενοδοχεία, κλπ), βελτίωση και εξειδίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών (Chinese friendly) και κοινές (ΕΟΤ, Περιφέρειες, Ιδιωτικός Τομέας) στοχευμένες προωθητικές ενέργειες που θα αυξήσουν την εισροή κινέζων τουριστών και κατά συνέπεια θα καταστήσουν βιώσιμη επιχειρηματικά την εισαγωγή μόνιμης αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας & Κίνας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr