NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Συζητώντας με τον Ανδρέα Μεταξά του We do local, του ελληνικού δικτύου πιστοποίησης τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη

Συζητώντας με τον Ανδρέα Μεταξά του We do local, του ελληνικού δικτύου πιστοποίησης τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη

Το We do local είναι το πρώτο ελληνικό δίκτυο πιστοποίησης τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη, με βάση το οποίο έως σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 20 επιχειρήσεις, 18 ξενοδοχειακά καταλύματα και 2 πλοία. Στο Tourismlab μίλησε ο Ανδρέας Μεταξάς, Διευθύνων Σύμβουλος και εμπνευστής του, αναδεικνύοντας ένα παράδειγμα για ποιότητα στην παροχή των τουριστικών υπηρεσιών

Το πρώτο ελληνικό δίκτυο πιστοποίησης τουριστικών επιχειρήσεων με έδρα την Κρήτη;

Υπάρχουν πρότυπα πιστοποιήσεων που απευθύνονται σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα αλλά το We do local είναι το πρώτο πρότυπο πιστοποίησης το οποίο πιστοποιεί μία επιχειρηματική μονάδα για ολόκληρο το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρει στον πελάτη της, που έχουν βάση την εντοπιότητα, την στήριξη και προβολή του κάθε τόπου.

Στην αγορά της Κρήτης δραστηριοποιούμαστε εδώ και ένα χρόνο, αν και η φιλοσοφία που πρεσβεύει το We do local πολλά καταλύματα την εφαρμόζουν στην πράξη χρόνια τώρα και έτσι η ιδέα είχε γεννηθεί αρκετό καιρό πριν ξεκινήσει η εταιρεία. Στο εξωτερικό είναι κοινή πρακτική η πιστοποίηση, αλλά και η υπηρεσία μας δε δραστηριοποιείται μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το διάστημα είναι σε διαδικασία πιστοποίησης και άλλες επιχειρήσεις. Η χρήση και η ανάδειξη του τοπικού στοιχείου είναι μία παγκόσμια τάση στον τουρισμό. Όλοι κατανοούμε πλέον την αναγκαιότητα και τα αποτελέσματα που θα φέρει η συλλογική προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, είμαστε λοιπόν χαρούμενοι που ολοένα και πιο πολλοί επιχειρηματίες αγκαλιάζουν την προσπάθεια μας αυτή, μεγαλώνοντας έτσι συνεχώς την ομάδα μας.

Ποιοι είναι οι κύριοι πελάτες σας και γιατί συνεργάζονται μαζί σας;

Το We do local απευθύνεται σε δύο κατηγορίες, σε καταλύματα και σε πλοία. Τουριστικές μονάδες φιλοξενίας των επισκεπτών μας στην Ελλάδα, που έχουν σαν βασικό άξονα λειτουργίας τους την στήριξη αλλά και προβολή του τόπου τους. Οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν πιστοποιούνται με το We do local εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, επιβραβεύονται και προωθούνται για τις υπηρεσίες τους, λαμβάνοντας έτσι στα χέρια τους ένα επιπλέον μετρήσιμο εργαλείο προώθησης. Το We do local καλύπτει την ανάγκη της επιχείρησης για επιστροφή στις ρίζες και καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύπτει την ανάγκη της να προσφέρει ένα προϊόν διαφορετικό, με ουσία, και ποιότητα, καθώς επίσης και να στηρίξει την οικονομία και τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Οι επιχειρήσεις αυτές πέρα του μαζικού τουρισμό στοχεύουν και σε ποιοτικότερο που θα ενδιαφερθεί και για τα κρητικά προϊόντα αλλά και το πολιτιστικό απόθεμα που έχει η Κρήτη.

Πόσο σημαντική είναι η πιστοποίηση των υπηρεσιών για το ελληνικό τουριστικό περιβάλλον;

Η πιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει μία επιχείρηση είναι σημαντική διότι έτσι αφενός ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της, αφού υπάρχει σύγκρισή και αφετέρου επιτρέπει στη διοίκηση του κάθε καταλύματος να ελέγχει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να προβαίνει σε όποιες διορθωτικές κινήσεις είναι απαραίτητες για την απόλυτη εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των πελατών της.

Πώς βοηθάτε πρακτικά στην παροχή της υπηρεσίας τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις;

Το We do local μέσα από την διαδικασία της πιστοποίησης στόχο έχει να επιβραβεύσει επιχειρήσεις που καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές του, όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν ανθρωποκεντρικό, οικολογικό αλλά και τοπικό προφίλ προς την κοινωνία και τους πελάτες της. Μέσα από τη διαδικασία της επιθεώρησης, προσπαθούμε ταυτόχρονα να καθοδηγήσουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφαρμογή των κριτηρίων και να τους δείξουμε σωστές πρακτικές με σκοπό την επιτυχή πιστοποίηση τους.

Πώς βοηθάτε στην εξοικονόμηση κόστους και πώς στην αποδοτικότητα της επιχείρησης;

Το We do local είναι ένα επιπλέον εργαλείο Marketing για μία επιχείρηση, ένα ακόμη στοιχείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνιστή της. Από τη στιγμή που μπαίνει μία επιχείρηση στην ομάδα μας μπορεί να συμμετέχει στις κοινές ενέργειες προώθησης που γίνονται καθώς και στην ομαδική συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, κάτι που σημαίνει αυτομάτως μείωση του κόστους συμμετοχής σε σχέση με την μεμονομένη.

Ποιές επιχειρήσεις επωφελούνται περισσότερο από την υπηρεσία σας;

Ένας από τους βασικούς μας σκοπούς είναι η στήριξη της τοπικής παραγωγής και του τοπικού εργατικού δυναμικού. Επομένως ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας είναι οι πρώτοι και οι πιο βασικοί τομείς που οφελούνται από μία τουριστική μονάδα που «Πράττει Τοπικά». Το We do local έχοντας σαν απαραίτητο κριτήριο, οι προμήθειες των πρώτων υλών να είναι από ντόπιες επιχειρήσεις, όλα αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για τις αγορές τους, επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταφέρουμε ως χώρα να στηρίξουμε την τοπική οικονομία, να αυξήσουμε την αγροτική μας παραγωγή, να ενισχύσουμε την βιομηχανία τροφίμων και τέλος να γίνουμε οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών προιόντων. Εισαγωγές τροφίμων πάντα θα γίνονται, δεν μπορούμε να τα παράγουμε όλα. Αυτό που μπορούμε όμως να καταφέρουμε είναι ότι παράγουμε, να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που πρέπει να έχει.

Πώς βοηθάτε στην ικανοποίηση του τελικού πελάτη και στην επαναληψιμότητα της αγοράς;

Ο πελάτης που επισκέπτεται ένα από τα πιστοποιημένα μέλη-επιχειρήσεις του We do local καλύπτει την ανάγκη του να δοκιμάσει ένα προϊόν που θα του προσφέρει την πραγματική εμπειρία του τόπου τον οποίο επισκέπτεται, των ανθρώπων του και των πρώτων υλών που παράγει. Οι επιχειρήσεις αυτές στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να τους προσφέρουν μία αυθεντική εμπειρία για τις διακοπές τους γεμάτη με συναισθήματα, γεύσεις και εικόνες από το μέρος που επέλεξαν να επισκεφτούν.
Είναι γνωστό ότι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις-μέλη του We do local προς τους πελάτες καθώς και η ικανοποίηση που θα λάβουν από αυτές, θα είναι κάποιοι από τους λόγους οι οποίοι θα οδηγήσουν τους πελάτες αυτούς στην απόφαση να επιλέξουν ξανά το ίδιο κατάλυμα, την επόμενη φορά που θα επισκεφτούν τον τόπο μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρότυπο πιστοποίησης επιχειρήσεων We do local μπορείτε να βρείτε εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr