NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Αποτελεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού απειλή για τη βιομηχανία φιλοξενίας και τουρισμού;

Αποτελεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού απειλή για τη βιομηχανία φιλοξενίας και τουρισμού;

Οι τελευταίοι 22 μήνες δεν βοήθησαν. Εστιατόρια, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια αναγκάστηκαν να απολύσουν αρκετούς εργαζόμενους λόγω της πανδημίας.

Πολλοί από αυτούς δεν θα επιστρέψουν, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια εμπειρίας και παραγωγικότητας στον χώρο εργασίας και αυτό έχει ένα οριστικό κόστος. Οι ξενοδόχοι ανταγωνίζονται με άλλους ξενοδόχους, εστιατόρια αλλά και καταστήματα λιανικής πώλησης, γνωρίζοντας ότι υπάρχει σίγουρα ένα όριο στο πόσες επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς χωρίς να επηρεάζουν υπερβολικά τα περιθώρια εσόδων τους, αλλά και το τίμημα που προφανώς θα πρέπει να πληρώσουν οι πελάτες, στο τέλος.

Με τα τραπέζια να γυρίζουν και τους εργαζόμενους να είναι στη θέση λήψης αποφάσεων, τα ξενοδοχεία, όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης, θα πρέπει να δίνουν την ανάλογη σημασία στους αιτούντες περισσότερο από ποτέ.

Το κατάλυμά σας έχει μια επωνυμία. Μπορεί ακόμη και να έχετε μια δήλωση αποστολής και ένα σύνολο εταιρικών αξιών. Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για να κάνετε ένα βήμα πίσω και να εξετάσετε πώς αυτές οι αξίες εμφανίζονται πραγματικά σε αυτό που κάνετε κάθε μέρα. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον εργασίας βασισμένο στις αξίες, όχι μόνο θα προσελκύσετε την επόμενη γενιά προσωπικού, αλλά θα επηρεάσετε και την εμπειρία των επισκεπτών.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προσελκύσετε ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να παραμείνουν μακροπρόθεσμα είναι με ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και κατάρτισης. Έχετε ξανακούσει την έκφραση «HR Marketing»; Το μάρκετινγκ ανθρώπινου δυναμικού (HR) επιδιώκει να δημιουργήσει μια θετική εμπειρία για τους εργαζόμενους, τόσο για τους μελλοντικούς υποψηφίους όσο και για εκείνους που βρίσκονται ήδη υπό απασχόληση, καλλιεργώντας μια ισχυρότερη εταιρική κουλτούρα.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για την εφαρμογή των αρχών και των τύπων μάρκετινγκ προς τους υπαλλήλους και όχι προς τους πελάτες. Ευκαιρία, λοιπόν, για επαναξιολόγηση του εργασιακού βίου στην βιομηχανία φιλοξενίας και τουρισμού. Tα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχει μια επιχείρηση δεν είναι τα μοναδικά που χρειάζονται διαφήμιση και προώθηση.

Οι εργαζόμενοι θέτουν και οι ίδιοι επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους. Αυτό που επιδιώκει η κάθε επιχείρηση είναι ανθρώπους ικανούς να υποστηρίξουν τις λειτουργίες της όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Ο κάθε εργαζόμενος είναι λογικό να κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον, έτσι και επιλέγει την επιχείρηση που έχει να του προσφέρει πέρα από τις οικονομικές απολαβές και επαγγελματική εξέλιξη. Επιλέγουν εταιρείες με καλή φήμη, με δυνατούς στόχους και οράματα.

Το HR Marketing είναι ένας όρος ομπρέλα που εμπεριέχει 3 βασικούς τομείς: Το Recruitment marketing (Μάρκετινγκ προσλήψεων), το οποίο μεταφράζεται ως η πρακτική της χρήσης στρατηγικών μάρκετινγκ για την προώθηση της αξίας της εργασίας για έναν εργοδότη με σκοπό την προσέλκυση, συμμετοχή, πρόσληψη και διατήρηση ταλέντων. Έπειτα, η Ανάπτυξη εικόνας εργοδότη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό που χρειάζεται κάθε εργοδότης, είναι να ελέγχει την εικόνα του, που σκοπός της είναι να υποστηρίζει την ικανότητά του να προσελκύει ταλέντα που χρειάζεται η εταιρεία τα επόμενα χρόνια. Και τέλος, το Employer branding το οποίο είναι η συνεπής πράξη του positioning της εταιρείας ως εργοδότη ώστε να γίνει συγκεκριμένη, αναγνωρίσιμη και διαφορετική από άλλες παρόμοιες εταιρείες.

Το Marketing αποτελεί σήμερα ένα βασικό συστατικό των ενεργειών του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και ο αντίκτυπος του στα αποτελέσματα των προσπαθειών είναι πλέον αναγνωρισμένος. Τα τμήματα HR, εφαρμόζοντας τεχνικές Marketing στο περιβάλλον ανθρώπινου δυναμικού και χρησιμοποιώντας κατάλληλο και στοχευμένο περιεχόμενο, καταφέρνουν να προσελκύσουν νέους υπαλλήλους και να διασφαλίσουν ότι το υπάρχον προσωπικό είναι ενεργοποιημένο, συνδεδεμένο και ευτυχισμένο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr