NEWSFLASH...
ανάγνωση

Euler Hermes: Τι πρέπει να γνωρίζει ο επιχειρηματίας για την ασφάλιση πιστώσεων

Euler Hermes: Τι πρέπει να γνωρίζει ο επιχειρηματίας για την ασφάλιση πιστώσεων

Η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων είναι ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο οικοδόμησης μιας ισορροπημένης διαχείρισης ταμειακών ροών.

Επιτρέπει στην επιχείρηση να προστατευτεί και να επιτύχει εμπορική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τους πιστωτικούς κινδύνους που δημιουργεί η πίστωση.

Η εμπορική πίστωση είναι ένα ισχυρό εμπορικό εργαλείο για την είσοδο των επιχειρήσεων σε νέες αγορές και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πελατών, ωστόσο είναι και δίκοπο μαχαίρι που επηρεάζει το κεφάλαιο κίνησης και τις ταμειακές σας ροές. Ως μέρος της στρατηγικής των επιχειρήσεων για τη διαχείριση ταμειακών ροών, η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων βοηθά στην αντιστάθμιση του πιστωτικού αυτού κινδύνου.

Πώς η εμπορική πίστωση επηρεάζει τις ταμειακές ροές

Η ταμειακή ροή αποτελεί κεντρικό λειτουργικό μοχλό για τις καθημερινές δραστηριότητες και τις επενδύσεις μίας επιχείρησης, σύμφωνα με την Euler Hermes, 100% θυγατρική της Allianz.

Η παραχώρηση εμπορικής πίστωσης στον πελάτη μίας επιχείρησης έχει πλεονεκτήματα, αλλά επιβαρύνει το κεφάλαιο κίνησης. Πάνω απ’ όλα, η επιχείρηση εκτίθεται σε πιστωτικούς κινδύνους, όπως καθυστερημένη πληρωμή ή μη καταβολή. Η εμπορική απαίτηση μίας επιχείρησης μπορεί στη συνέχεια να γίνει ένα επισφαλές χρέος, το οποίο ισοδυναμεί με μια προσωρινή ή μόνιμη απώλεια μετρητών σε σχέση με τις οικονομικές προβλέψεις της.

Αυτό το επισφαλές χρέος είναι στατιστικά πολύ δύσκολο να ανακτηθεί. Επομένως, θα πρέπει η επιχείρηση να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει καθυστερημένες πληρωμές και να επενδύσει σε αποτελεσματικές διαδικασίες παρακολούθησης και ανάκτησης πληρωμών.

Ωστόσο, η είσπραξη χρέους από εσωτερικές υπηρεσίες συνεπάγεται σημαντικό κόστος, συχνά δυσβάσταχτο, σε ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους.

Πώς λειτουργεί η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων

Μια ισχυρή ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων παραμένει ο πιο αξιόπιστος τρόπος αντιμετώπισης του εμπορικού πιστωτικού κινδύνου και αποφυγής έλλειψης ρευστότητας.

Πρώτα απ' όλα, ο ασφαλιστικός φορέας βοηθά την επιχείρηση να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση και την πιστοληπτική ικανότητα των υφιστάμενων και νέων πελατών της. Στη συνέχεια, καθορίζεται ένα πιστωτικό όριο για κάθε πελάτη. Το πιστωτικό όριο είναι το μέγιστο ποσό για το οποίο ο ασφαλιστικός φορέας θα αποζημιώσει, εάν αυτός ο πελάτης αδυνατεί να πληρώσει στη λήξη της διάρκειας πίστωσης.

Ο πιστωτικός κίνδυνος καλύπτεται μέχρι το πιστωτικό όριο. Χάρη στους εσωτερικούς πόρους και τις ομάδες των έμπειρων αναλυτών και underwriters, ο ασφαλιστικός φορέας ενημερώνει για τη φερεγγυότητα των πελατών σας, αναγνωρίζοντας πιθανούς κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες επέκτασης, ενώ προσαρμόζει τα πιστωτικά όρια.

Ποσοστό εγγυήσεων πληρωμών και το εμπορικό δίκαιο των χωρών

Δυστυχώς, είναι αδύνατο να εγγυηθεί κάποιος ότι το 100% των τιμολογίων μίας επιχείρησης θα πληρωθούν -ειδικά όταν οι πελάτες σας είναι στο εξωτερικό. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασφαλιστικός σας φορέας εμπορικών πιστώσεων διερευνά και αποζημιώνει την επιχείρηση για το ασφαλισμένο ποσό.

Το εμπορικό δίκαιο είναι συχνά περίπλοκο και ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από τη μια χώρα στην άλλη. Εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων γνωρίζουν σε βάθος τις τοπικές ιδιαιτερότητες και την ισχύουσα νομοθεσία, για την αποτελεσματική διαχείριση των δυνητικά μακροχρόνιων διαδικασιών ανάκτησης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr