NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Στην Αθήνα η νέα έδρα του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA)

Στην Αθήνα η νέα έδρα του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA)

​Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εγκαινίασαν τη νέα έδρα του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) στην Αθήνα.

Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρευρεθώ στην τελετή εγκαινίων του ENISA σήμερα, στις νέες εγκαταστάσεις, καλωσορίζοντας το σημαντικό έργο του στη χώρα μας. Στις μέρες μας, ο ρόλος του ENISA γίνεται ακόμη σημαντικότερος, στο τρέχον περιβάλλον. Αντιμετωπίζοντας άνευ προηγουμένου κρίσεις από πολλές απόψεις, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα κάλεσμα για αφύπνιση, που προτρέπει την ΕΕ να ενισχύσει γρήγορα το επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στα κράτη μέλη, και να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας στον κυβερνοχώρο.

Πρέπει να προστατεύσουμε τον ψηφιακό κόσμο και τις τεχνολογίες μας με τον ίδιο τρόπο που χρειάζεται να προστατεύσουμε τον φυσικό μας κόσμο. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μεταφέρουμε μηνύματα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, της αμοιβαίας βοήθειας και της αλληλεγγύης σε επίπεδο ΕΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμβολή του ENISA προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι το κλειδί».

Ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Τα σημερινά εγκαίνια της νέας έδρας του ENISA είναι ένα ισχυρό σύμβολο στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε. Ο πόλεμος στο κατώφλι μας δεν μαίνεται μόνο στους δρόμους του Κιέβου ή στη Μαριούπολη. Προστίθεται στον αυξανόμενο αριθμό απειλών που στοχεύουν αμείλικτα την ΕΕ και τους γείτονές της τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Σε αυτές τις απειλές και στους δράστες τους, που το μόνο που θέλουν είναι να μας διχάσουν, πρέπει να απαντήσουμε αποφασιστικά, με αλληλεγγύη, με ενότητα και συντονισμό.

Να μιλήσουμε και να δράσουμε με μια φωνή. Μια ευρωπαϊκή φωνή. Ο ENISA αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της κοινής προσπάθειας. Ο ENISA γεννήθηκε από την επιθυμία να κάνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τους πολίτες στον κυβερνοχώρο ασφαλείς. Είναι ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής που καλείται να προστατεύσει ο ENISA. Χαιρετίζω θερμά τα εγκαίνια των νέων γραφείων εδώ στην Αθήνα. Αυτό είναι ένα νέο βήμα για τον Οργανισμό. Και ένα ακόμη σημάδι της μέγιστης σημασίας του για την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ στον σημερινό κόσμο».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, Juhan Lepassaar, σημείωσε: «Η νέα έδρα παρέχει στον ENISA μια σταθερή βάση για την υλοποίηση της εντολής του για την επίτευξη ενός κοινού υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, με ένα "νέο σπίτι" για το προσωπικό και τους συνεργάτες μας εντός την κοινότητα της κυβερνοασφάλειας. Ευχαριστώ τις Ελληνικές Αρχές για τη συνεχή και γενναιόδωρη υποστήριξη και συνεργασία τους».

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ENISA αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο Οργανισμός σε ορισμένους βασικούς τομείς του έργου του, με γνώμονα την αποφασιστικότητα των αρχηγών των κρατών και των υπουργών της ΕΕ να ενισχύσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στον απόηχο της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας. Οι συνεδρίες επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στα ακόλουθα τρία βασικά θέματα:

Το πρώτο θέμα αφορούσε τον τρόπο ενίσχυσης της συνειδητοποίησης της κατάστασης στον κυβερνοχώρο, στον τομέα της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, μια συζήτηση που ξεκίνησε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Η δεύτερη επικεντρώθηκε στην καλύτερη μέτρηση της εφαρμογής των πολιτικών κυβερνοασφάλειας στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ η τρίτη συνεδρία αφορούσε στο πώς να καθοδηγηθεί καλύτερα ο ENISA στη μόχλευση των μελλοντικών του δραστηριοτήτων γύρω από την ανάπτυξη ικανοτήτων στους τομείς των ασκήσεων στον κυβερνοχώρο και των προγραμμάτων κατάρτισης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης οι πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ στην Ελλάδα και θεσμικοί εκπρόσωποι της ΕΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι άλλων φορέων της ΕΕ που βρίσκονται στην Αθήνα, του Οργανισμού της EUROPOL, της FRONTEX και του EASO. Ο ENISA χαιρέτισε θερμά την παρουσία τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr