NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Πόλεμος - πληθωρισμός - κερδοσκοπία οι βασικοί λόγοι για τη μεγάλη άνοδο των τροφίμων

Πόλεμος - πληθωρισμός - κερδοσκοπία οι βασικοί λόγοι για τη μεγάλη άνοδο των τροφίμων

Τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καταγράφουν στο σύνολό τους τα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι λόγοι της μεγάλης αύξησης των τιμών των τροφίμων είναι εξαιρετικά σύνθετοι. Κατ' αρχήν οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει επιφέρει σημαντικές ελλείψεις σε σιτηρά και καλαμπόκι, αφού η Ουκρανία αποτελεί την 4η μεγαλύτερη σιτοπαραγωγό χώρα στον κόσμο. Η μείωση της παραγωγής έχει οδηγήσει νομοτελειακά τις τιμές των τροφίμων με βάση το σιτάρι σε πολύ ψηλά επίπεδα, γεγονός που φαίνεται και στην άνοδο πάνω από 10% στο ψωμί στη χώρα μας. Ο δεύτερος λόγος είναι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην Ε.Ε (πάνω από 6%) που έρχεται να προστεθεί στις ανατιμήσεις λόγω πολέμου. Ο τρίτος λόγος είναι η κερδοσκοπία που καταγράφεται πάνω στα συμβόλαια φυτικών και ζωικών προϊόντων. Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς τζίρους που πραγματοποιούνται στα συμβόλαια τροφίμων στα διεθνή χρηματιστήρια (ιδιαίτερα σε Λονδίνο και Σικάγο), έχουμε τις μεγαλύτερες ιστορικά συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ σ' αυτές τις αγορές.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην άνοδο των τροφίμων, όπως καταγράφονται στον Δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος στα αγροτικά τρόφιμα της 20ετίας

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων που βγάζει η Τράπεζα Πειραιώς σε μηνιαίο επίπεδο (+12,05%), όπως και ο δείκτης των εμπορευμάτων (+6,62%). Ο λόγος της ανόδου ήταν η σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας, οδηγώντας σε νέα ιστορικά υψηλά την τιμή του. Παράλληλα, από την πλευρά της Κίνας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, φαίνεται να ανακόπτεται, σχετικά, ο επιβραδυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης, με ενδείξεις κάποιας ενίσχυσης, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα. Ανασταλτικό παράγοντα πιθανά να αποτελέσει η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση του δολαρίου, στον απόηχο της απόφασης της Fed, αλλά και η επερχόμενη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αναμένονται να δράσουν αρνητικά, ανακόπτοντας την ανοδική κίνηση στις τιμές των εμπορευμάτων μεσοπρόθεσμα.

Θα αργήσει η αποκλιμάκωση των τιμών

Η αναταραχή που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την αγορά, θα χρειαστεί καιρό για να ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, οι προκλήσεις είναι πολλές, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και την ενέργεια να αποτρέπουν την πιθανή συνέχιση των καλλιεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική ενίσχυση κατέγραψαν όλες οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, με το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Ειδικότερα, για τα σιτηρά, η αγορά αναμένει ενίσχυση των ανοδικών πιέσεων, καθώς ανησυχεί για την έκταση της διαταραχής στην Ουκρανία και την ανοιξιάτικη φύτευση καλλιεργειών στην περιοχή. Για τη ζάχαρη, η αγορά εκτιμά πιθανό έλλειμμα ζάχαρης το 2022/23, ευνοώντας την τιμή της. Η μειωμένη παραγωγή και η αυξημένη κατανάλωση, λαμβανομένου του covid-19, συνεχίζει να υποστηρίζει θετικά την τιμή του χυμού. Για το βαμβάκι, η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και η παρατεταμένη ξηρασία στη Νότια Αμερική επιδρούν θετικά στην τιμή του. Το υψηλό κόστος ζωοτροφών πιθανά να περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος, με ενίσχυση της τιμής του. Το ρύζι, δύναται να υποκαταστήσει το ακριβό σιτάρι, λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr